Artikel top billede

Fem helt nødvendige projekter i danske it-organisationer i 2018: Her skal der satses

2018 bliver et år med masser af nye projekter og satsninger i de danske it-organisationer. Især fem temaer og teknologier står til at komme til at dominere it-agendaen.

Aldrig før har it og digitalisering været så højt på agendaen i danske virksomheder, store som små.

De fleste virksomhedsledere forstår i dag godt, at en intelligent og innovativ brug af it er nøglen til virksomhedens fremtid.

Arbejdsgange skal effektiviseres med it, produkter skal gentænkes til den digitale tidsalder, og kunderne skal serviceres på nye måder med udgangspunkt i de digitale platforme.

Intet af dette bliver dog den store succes uden hjælp fra virksomhedens it-organisation, der da bestemt også har masser at se til i disse år.

2018 bliver ingen undtagelse, og faktisk tyder meget på, at it-organisationerne får ekstra meget arbejde her i det nye år.

Med udgangspunkt i de mange interviews, Computerworld har bragt i det forgangne år, og de mange internationale it-konferencer, vi løbende deltager i, er her et bud på fem konkrete temaer og teknologier, som er helt uundgåelige for danske it-organisationer i 2018.

Det drejer sig både om teknologiske satsninger og om nye måder at arbejde på og organisere sig på i it-afdelingerne.

1) Kunstig intelligens og machine learning

Kunstig intelligens og machine learning fyldte ekstremt meget i it-kredse allerede i 2017, men det er kun lige begyndt. 2018 kan meget vel blive året, hvor vi går fra mest at snakke om det til rent faktisk at handle også.

Der er nemlig tale om den måske vigtigste teknologiske tendens i it-industrien.

Det er systemer og maskiner, der lærer og tilpasser sig og er automatiserede. Når kunstig intelligens for alvor slår igennem, vil det betyde helt nye måder at drive virksomheder og services på, vi vil gentænke produktudviklingen og produktionen, og vores arbejdsopgaver vil smelte sammen med og blive suppleret af kunstig intelligens.

Som it-organisation bør man afsøge mulighederne med kunstig intelligens og machine learning. Det arbejde indebærer også, at man får et indblik i udfordringerne og forstår, at det langt fra kun handler om teknologi - men også rigtig meget om strategi og kultur.

Læs mere om det her: Virksomhederne sætter alt ind på nye teknologier: Tvinger dem til at gentænke forretningsmodellen

Man skal samtidig være opmærksom på, at især kunstig intelligens er et område, der er præget af ganske meget hype i øjeblikket, og at man derfor også skal holde tungen lige i munden, når man investerer i løsninger og sætter gang i projekter.

Læs mere om det her:

“Det er fjerde eller femte gang, at kunstig intelligens ligger på toppen af Gartners hype cycle"

Eksperter advarer: Kunstig intelligens er altså ikke en it-løsning, du bare kan hive ned fra hylden - det kræver meget mere arbejde

2) Nye brugergrænseflader og brugeroplevelser

Applikationer og it-systemer gennemgår i disse år også en markant udvikling, hvad angår brugergrænsefladerne. Det er ikke mindst de stemmebaserede og de samtalebaserede brugergrænseflader, der vinder frem.

Over de kommende år vil vi få langt bedre muligheder for at give input og bede om svar via nye samtale-interfaces, og det er selvfølgelig også muligheder, man bør forsøge at udnytte som it-organisation.

Læs også: Helt nye brugergrænseflader på fremmarch: Stiller meget store krav til dig som softwareudvikler

Samtidig er vi nu begyndt at se augmented reality og virtual reality slå igennem. Det er teknologier, der kan være med til at udvide og forstærke it-oplevelsen for brugerne. Det er derfor også afgørende, at man som virksomhed undersøger mulighederne med VR og AR.

Læs mere her: De 10 teknologier med størst betydning i de kommende år - betyder store forandringer i din virksomhed

3) En ny tilgang til it-sikkerhed

It-sikkerhed fylder stadig mere i de danske virksomheder og organisationer. Det samme gør erkendelsen af, at man grundlæggende ikke kan holde ’the bad guys’ ude, uanset hvor mange penge man investerer i it-sikkerhed.

”Uanset hvor mange penge du bruger på at holde dem ude, er det ikke et spørgsmål, om de kommer ind, men hvornår de kommer ind. Du kan ligeså godt forberede dig på det,” har Wam Voster, research director i Gartner, udtalt:

Opråb til virksomhederne: Jeres it-sikkerhed er baseret på den forkerte præmis

Det betyder også, at der specielt i de senere år er flere og flere sikkerhedseksperter, der er begyndt at tale om, at nøglen til god it-sikkerhed i dag ikke (kun) er en firewall, antivirus og lignende. Det handler mindst ligeså meget om beredskabsplaner. 

Samtidig er automatisering af sikkerheds-arbejdet blevet et centralt omdrejningspunkt for den moderne beskyttelse af en virksomhed.

Det er derfor også noget, man som it-organisation bør se nærmere på i 2018, hvor it-sikkerhed helt sikkert kommer til at blive et mindst ligeså varmt emne, som det var i 2017.

”Når mange organisationer med den traditionelle infrastruktur- og datacenter-arkitektur har rykket for langsomt, er det fordi, at mange af sikkerhedsfunktionerne ikke har været bygget til automatisering. Det er eksempelvis patching, firewall-management, identitetsstyring eller intrusion detection,” har en sikkerhedsekspert fra AWS forklaret til Computerworld.

Læs mere her:

Vi patcher sårbar software på livet løs – og udfordringerne bliver kun større: Det er nødvendigt at gentænke sikkerheds-arbejdet.

4) Agil udvikling og DevOps

Mange it-organisationer mærker i stigende grad udfordringerne med, at man skal kunne reagere hurtigt på nye krav og ønsker fra forretningens side.

Hvis man tror på, at it-innovation er vejen frem, kommer man ikke uden om, at it-organisationen skal være i stand til at rykke både hurtigt og effektivt, når nye digitale muligheder opstår.

Det betyder også, at man mange steder i stigende grad arbejder med agil udvikling og nu også DevOps. Det handler grundlæggende om, at man satser på en organisationsmodel, metoder og processer, der kan gøre it-organisationen i stand til at leve op til nye digitale ønsker og behov.

Her får du et par artikler, der beskriver, hvorfor det er så afgørende at man omfavner agil udvikling og Devops:

Læs også:

Nu rykker DevOps for alvor - og virksomhederne høster gevinsterne: Hvor langt er din arbejdsplads?

It-udviklere jubler over opbakning fra eksperter: Kontrol-fikserede chefer ødelægger innovationen

5) Den digitale virksomhed

Vi vurderer, at 2018 bliver endnu et år med masser af snak om digital business, digital transformation og digital disruption.

Hvis vi skræller alt hypen væk, handler det grundlæggende om, hvordan man bliver en moderne digital virksomhed helt ind til benet - et arbejde, som it-organisationen på alle måder bør tage yderst seriøst.

På Gartners Symposium i Barcelona i november var budskabet, at der aldrig har været større forventninger til it-organisationerne, og at det ikke mindst skyldes det markante fokus på digitalisering:

Skyhøje forventninger til it-chefen og it-organisationen: Her har I ansvaret for at sikre virksomhedens succes

Der er dog stadig mange virksomheder, der måler fremskridt og værdiskabelse på en gammeldags måde, der ikke nødvendigvis fremmer digitaliseringen.

Det er derfor nødvendigt at supplere de traditionelle KPI’er - key performance indicators - med en stribe helt nye digitale KPI’er, har Peter Søndergaard, der er executive vice president i Gartner, forklaret:

“Virksomheden skal beslutte, hvad der er vigtigt for virksomhedens digitale strategi, hvordan man gerne vil positionere sig, og hvad der skal ske med forskellige kundesegmenter. Og så skal man finde de KPI’er, der definerer, om man er på vej i den retning.”

Læs interviewet: Ekspert er ikke i tvivl: Det er nødvendigt at indføre helt nye KPI’er i virksomhederne

Det digitale arbejde hører langt fra kun hjemme i it-organisationerne, da det også er en sag for topledelsen og forretningen.

Men it-organisationens rolle bliver ikke mindre vigtig af den grund - tværtimod. Det vil mange virksomheder erfare i 2018.

Listen her er naturligvis ikke en facitliste, men snarere et velovervejet bud på de vigtigste temaer i danske it-organisationer i 2018. Giv gerne dit besyv med i debatten herunder: Hvad bliver de vigtigste temaer og teknologier for danske it-organisationer her i 2018?