Test af AMD’s Ryzen APU’er: Imponerende gaming-processorer til lave priser - men hvem skal egentlig købe dem?

AMD Ryzen APU’er er kraftfulde processorer med indbygget grafikchip til en imponerende lav pris. Det fungerer imponerende godt, men vi har lidt svært ved at se, hvem der egentlig skulle købe dem.

Slutningen af 2017 og starten af 2018 er muligvis det værste tidspunkt at bygge en ny computer.

Priserne på særligt grafikkort er skyhøje - langt højere end nødvendigt - på grund af guldfeberen i kryptovalutaer såsom bitcoins eller ether, der benytter sig af de mange kerner i grafikkort til at “mine” valuta.

Ind fra siden kommer AMD som en anden superhelt, vi ikke anede, vi havde brug for. Med sig har selskabet sine Ryzen APU’er, processorer med indbygget grafikprocessorer fra AMD’s familie af Vega-grafikkort.

De to nye APU’er, der står for “Accelerated Processing Unit,” er:

Ryzen 3 2200G, 4 kerner/4 tråde, 3,5-3,7GHz, 6 Vega GPU-kerner, 799 kroner.

Ryzen 5 2400G, 4 kerner/8 tråde, 3,6-3,9GHz, SMT(“hyperthreading”), 11 Vega GPU-kerner, 1.299 kroner.

Det er Vega-kernerne, der er vigtige. Teknologien stammer fra AMD’s seneste grafikkort-familie, og i Ryzen APU’erne har AMD mere eller mindre taget en Ryzen 3 1200 (799 kroner) og ydeevnen svarende til et Radeon RX 550-grafikkort (1.000 kroner) og mast det ned i Ryzen 3 2200G, der kun koster 799 kroner.

AMD fortæller, at du med Ryzen 5 2400G kan forvente bedre ydeevne end i en computer med en Intel Core i5-8400 processor sammen med Nvidia GTX 1030-grafikkort.

De to alene - ikke medregnet et bundkort - koster alene 2.000 kroner mod AMD Ryzen 5 2400G’s pris på 1.299 kroner.

Skulle vi samle en computer med AMD Ryzen 5 2400G, 2x8 GB DDR4 RAM, et B350-bundkort, kabinet og en 1TB HDD ville det koste i omegnen af knap 4.000 kroner.

Det er knap 2.500 kroner billigere end vores inspirations-computer med en Ryzen 3 1300X, som dog også er udstyret med en 250 GB SSD og et Nvidia GTX 1050ti-kort.

Læs mere her: Sådan byggede vi vores egen gamingcomputer for 6.500 kroner

Ryzen 5 2400G testet
Vi gav Ryzen 5 2400G en test, og langt hen ad vejen levede processoren op til påstanden om stabil gaming med en opløsning på 1.080 x 1.920 pixels også kaldet FullHD:

League of Legends (højeste indstillinger): 110-140 fps
World of Warcraft (indstillinger sat på “anbefalet”): 60-65 fps
Civilisation VI (middel indstillinger): 35 fps
Fortnite (lav indstillinger): 45 fps
Doom (middel indstillinger): 31 fps
CS:GO (middel indstillinger): 120 fps

Det er absolut brugbart, hvis du selv vil i gang med de mindre krævende spil såsom League of Legends eller CS:GO, og går du ned i opløsning til 720p, kan du få endnu bedre framerate.

Spørgsmålet er så, om du virkelig bør købe sådan en APU.

Er det pengene værd?
Som udgangspunkt er det imponerende, hvad en integreret processor kan yde. At kunne trække knap 60 fps ud af selv et spil som World of Warcraft er imponerende. Nvidias svageste 1030-grafikkort er totalt udkonkurreret og bør aldrig købes af nogen igen.

Men spørgsmålet er, hvorvidt det giver mening for dig.

Som indmaden i en kraftig medie-maskine er APU’erne geniale, og hvis du virkelig kun har planer om at spille sporadisk relativt ikke-krævende titler, så er det “value for money”

Omvendt kommer du stadig betydeligt længere med et egentligt grafikkort, hvor selv de billigere af slagsen stadig udkonkurrerer APU’erne.

I mit eget setup med en Ryzen 3 1300X og et dyrere, men stadig svagt GTX1050ti-kort, opnår jeg dobbelt så høje fps-værdier i de fleste af ovenstående spil.

I World of Warcraft når jeg stabilt 120 fps - og det er med alle indstillinger sat på sit højeste bortset fra skygger.

Det samme viser Cinebench-målinger. I Cinebenchs OpenGL-test ender Ryzen 5 2400G på knap 41 fps.

Nvidias GTX 1050ti ender på 81 fps, og imens en sådan løsning også er markant dyrere, så får du altså også i spil langt mere ydeevne.

Vi tænkte også, at man kunne bruge processoren til at “ride GPU-krisen af,” og først bruge APU’ens integrerede Vega-kerner til spil, hvorefter på et senere tidspunkt at opgradere med et grafikkort.

Derfor forsøgte vi også at tilslutte førnævnte 1050-kort fra Nvidia, men efter tre dages driver-helvede, er det stadig ikke lykkes os at få det til at virke.

Det kan selvfølgelig være, at det vil virke på et senere tidspunkt (eller for andre end os, men vi kan se, at andre anmeldere har haft det samme problem), og så vil det måske give god mening.

Læs også: Test af AMD's nye Ryzen-processor: AMD er tilbage - og slår Intel

Konklusion
Kort fortalt er AMD’s Ryzen APU’er imponerende.

Du får en solid ydeevne i en enkelt chip til 1.299 kroner svarende til et setup normalt til omkring 2.100 kroner, og forvent kun at ydeevnen bliver bedre i løbet af de næste par måneder, for spil bliver løbende optimeret til APU’erne.

Leder du efter den billigste bedste gaming-løsning, så er de nye APU’er som skabt til formålet. 

Det er dog stadig kun en god løsning til de allermest skrabede systemer, og hvis du ønsker at spille dine spil med indstillingerne højere eller måske endda ved en højere opløsning, så skal du ud og erhverve dig et egentligt grafikkort.

Du får en langt bedre gaming-computer med eksempelvis en Ryzen 3 1300X sammen med en Nvidia GTX 1050ti (samlet set 2.100 kroner).

AMD’s APU’er er ikke for alle, men det er stadig imponernede.

Læs også: AMD-nyheder: Så (vanvittig) kraftfuld er Ryzen Threadripper 1950X i testsYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
C2IT opkøber dansk it-konsulenthus: Tidligere Sentia-boss med ledende roller i begge selskaber har forhandlet prisen
Interview: Michael Meister er del af ledelsen i både C2IT og Softhuset, som lægges sammen. Den tidligere Sentia-direktør har forhandlet prisen og varetaget Softhusets interesser i forhandlingerne, men fortsætter i C2IT efter handlen.
Computerworld
Her er de tre nye iPhones: Apple har netop præsenteret to frække topmodeller samt en helt ny "folketelefon"
Apple har netop løftet sløret for tre nye iPhones. Den ene af dem er måske det tætteste Apple kommer på en folketelefon
CIO
Machine learning og kunstig intelligens med Jesper Steen Møller "Der er rigtigt meget teknik som for nogen ser nærmest magisk ud"
Tech fra Toppen: Hvornår det giver mening at bruge machine learning - og hvordan du kommer bedst muligt i gang? Få svaret i den seneste udgave af Computerworlds podcast "Tech fra toppen" med datalog Jesper Steen Møller.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
En ny tilgang til Cybersecurity gør din forretning stærkere
Mange virksomheder har en forkert tilgang til Cybersecurity, hvor hvert nyt angreb udløser et køb af den nyeste software, på trods af at der hverken er tid eller ressourcer til at sætte sig ind i de nye systemer. Denne strategi er ikke tidssvarende og holdbar i længden og i dette Whitepaper stiller vi skarpt på hvordan I griber tingene rigtigt an.