Artikel top billede

Her er den komplicerede ejerstruktur bag omstridt leverandør af vigtigt dansk it-system: Tråde fører til caraibisk skattely

DXC Technology - det tidligere CSC - løfter omsider sløret for den komplekse ejerstruktur bag underleverandøren Smartmatic Holding, der er mistænkt for skattefusk. Minister løfter pegefingeren over for KL for ikke at have sendt 'fyldestgørende svar'.

Der er i den seneste tid blevet rejst mistanke mod selskabet Smartmatic International Holding, der sammen med DXC Technology - det tidligere CSC - skal levere Danmarks kommende valg-system.

Selskabet beskyldes for skattefusk via en kompleks ejerstruktur, hvilket du kan læse mere om her: Nye mistanker om skattefusk mod leverandør af vigtigt dansk it-system med indviklet ejerstruktur.

Efter den omfattende kritik løfter økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille nu sløret for yderligere oplysninger om ejerstrukturen bag det omstridte firma.

De bygger på en ny redegørelse fra DXC Technology, skriver ministeren i et brev.

I redegørelsen fra DXC Technology fremgår det, at DXC vurderer, at ‘Smartmatics softwareløsning passer særdeles godt til de krav, som Kombit stillede i forbindelse med udbudsprocessen.'

"Som en af verdens førende leverandører af valgsystemer i verden har Smartmatic referencer og erfaringer, som dokumenterer, at de besidder den nødvendige leveranceevne og organisation for gennemførelse af projektet. Heraf er flere referencer inden for EU," lyder det fra DXC Technology.

Hovedkvarter i London

Det fremgår af redegørelsen, at Smartmatic har hovedkvarter i London, og at selskabet har 16 kontorer i hele verden.

DXC samarbejder med Smartmatic International Holding, der er ejet af SGO Corporation Limited, der igen er ejet af SGO Corporation NV, som hører hjemme i den lille caraibiske ø Curaçao, der står på Oxfams liste over de 14 værste skattely i verden.

Denne liste kan du finde her. 

Dette selskab har igen flere ejere. De to hovedejere er englænderen Antonio Mugica Rivero med en ejerandel på 69,3 procent samt amerikaneren Roger Pinate, der ejer 14 procent.

Den resterende del ejes af mere end 200 personer, oplyser DXC Technology.

Panama og Taiwan

Udviklingen af Smartmatics valg-systemer foregår primært i Panama, mens udviklingen af hardwaren foregår i Taiwan.

Du finder hele redegørelsen fra DXC Technology om Smartmatics ejerstruktur her: Redegørelse på baggrund af spørgsmål fra medier og udtalelser fra politikere i forbindelse med projekt VALG.

Enhedslistens Stine Brix stillede for et par uger siden en hel række spørgsmål til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille om aftalen mellem Kombit og Smartmatic.

Dem finder du her.

“Ministeren bedes oplyse, hvordan Kombit har forholdt sig til de anklager om korruption, som Smartmatic International Holding har været udsat for i Filippinerne i 2017,” lød et af spørgsmålene fra Stine Brix.

Underleverandør til DXC

Kombit valgte i slutningen af december DXC Technology (det tidligere CSC, red) til at udvikle og drifte det danske valgsystem med Smartmac International Holding som underleverandør.

Det kan du læse mere om her: KMD mister ordre efter mere end 30 år som leverandør: DXC Technologies skal levere valg-system til danskerne

Kombit - der står for udbuddet - har tidligere meddelt, at selskabet ikke har undersøgt de "endelige ejerforhold omkring CSC Scandihealth og Smartmatic International Holding, herunder endelige ejeres hjemsted, eller hvorvidt sådanne hjemsted udgør skattely."

Dette skyldes ifølge selskabet, at udbudsloven ifølge Kombit ikke giver mulighed for at ‘inddrage sådanne forhold i udvælgelsen af egnede ansøgere.’

'Beklager dybt'

Simon Emil Ammitzbøll-Bille skriver nu i sit brev, at han til KL har 'understreget, at det er afgørende, at Folketinget kan have tillid til, at de altid modtager fyldestgørende svar på stillede spørgsmål. Også i spørgsmål der vedrører KOMBIT's udvikling af det nye elektroniske valgsystem.

"Jeg beklager dybt, at det ikke er sket i dette tilfælde," skriver han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje