Artikel top billede

Eksperter er i tvivl: Har Mærsk opgjort hele regningen i forbindelse med det store hackerangreb?

Flere analytikere sår tvivl om, hvad det store hackerangreb mod Mærsk reelt kostede.

Hackerangrebet mod Mærks i slutningen af juni 2017 kostede ifølge rederiet selv en regning på mellem 1,5 og 1,8 milliarder kroner.

Det beløb sår en række analytikere nu tvivl om.

"Mange har en mistanke om, at den reelle påvirkning var meget større og spænder mellem 400 og 500 millioner dollars. Jeg tror også, det er tilfældet, fordi meget af effekten fra cyberangrebet fortsatte i fjerde kvartal, og fordi de blev nødt til at investere en masse i ny infrastruktur," siger David Kerstens, analytiker hos den amerikanske investeringsbank Jefferies, til Finans.

Dermed er omkostningen for det store hackerangreb Petya altså ifølge flere analytikere snarere mellem 2,4 og 3 milliarder kroner.

På Esplanaden i København holder man fast i sit første estimat, som tager højde for midlertidig tabt forretning i juli og august herunder ekstraordinære udgifter til it.

Det tvivler flere analytikere dog på. Blandt andet henviser man til de tab, selskabet også bør haft i fjerde og første kvartal som følge af hackerangrebet. Lars Jensen, indehaver af Seaintelligence Consulting, påpeger, at volumenen burde have været højere, hvis der slet ikke havde været et hackerangreb.

Læs mere: Hårdt ramt: Mærsk tjekker 80.000 servere for Petya-ransomware

Store skader

Petya-ransomwarens specielle evne er at sprede sig hurtigt på lokale netværk, og derfor spredte den sig også lynhurtigt på Mærsks netværk.

Det førte til, at 55.000 enheder blev inficeret. 49.000 af dem var bærbare computere. Derudover var 2.200 ud af 2.500 applikationer ubrugelige.

Læs også: Petya-angrebet har åbnet nye muligheder for A.P. Møller-Mærsk: "Der er meget få forretninger på vores størrelse og alder, der har et it-landskab, der kun er seks måneder gammelt. Det er i høj grad standardiseret og splinternyt"

Det var primært forretningsenhederne APM Terminals, dele af Mærsk Line og Damco, der blev ramt af det store virusangreb.

Da Mærsk skulle i gang med at rette op på Petya-skaderne, valgte selskabet at rive alt ned i stedet for at føre alt tilbage til det gamle setup.

"Under genopbygningen tog vi en del risici. Vi forsøgte ikke at genopbygge det, vi havde før. Vi designede og byggede på to uger et helt nyt teknologilandskab for vores organisation," har Adam Bank, CIO i Mærsk, tidligere udtalt.

Læs mere:
Nyt Mærsk-regnskab: Nu kommer den endelige regning for kæmpe hackerangreb endelig frem

Mærsk-selskab ramt af nyt stort hacker-angreb: Hackere har stjålet 60.000 vigtige mails gennem 11 måneder

Danmarks største virksomhed i gang med gigantisk digital revolution: "Vi er nået til et punkt, hvor vi er nødt til at reagere"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere