Artikel top billede

Eksperter er i tvivl: Har Mærsk opgjort hele regningen i forbindelse med det store hackerangreb?

Flere analytikere sår tvivl om, hvad det store hackerangreb mod Mærsk reelt kostede.

Hackerangrebet mod Mærks i slutningen af juni 2017 kostede ifølge rederiet selv en regning på mellem 1,5 og 1,8 milliarder kroner.

Det beløb sår en række analytikere nu tvivl om.

"Mange har en mistanke om, at den reelle påvirkning var meget større og spænder mellem 400 og 500 millioner dollars. Jeg tror også, det er tilfældet, fordi meget af effekten fra cyberangrebet fortsatte i fjerde kvartal, og fordi de blev nødt til at investere en masse i ny infrastruktur," siger David Kerstens, analytiker hos den amerikanske investeringsbank Jefferies, til Finans.

Dermed er omkostningen for det store hackerangreb Petya altså ifølge flere analytikere snarere mellem 2,4 og 3 milliarder kroner.

På Esplanaden i København holder man fast i sit første estimat, som tager højde for midlertidig tabt forretning i juli og august herunder ekstraordinære udgifter til it.

Det tvivler flere analytikere dog på. Blandt andet henviser man til de tab, selskabet også bør haft i fjerde og første kvartal som følge af hackerangrebet. Lars Jensen, indehaver af Seaintelligence Consulting, påpeger, at volumenen burde have været højere, hvis der slet ikke havde været et hackerangreb.

Læs mere: Hårdt ramt: Mærsk tjekker 80.000 servere for Petya-ransomware

Store skader

Petya-ransomwarens specielle evne er at sprede sig hurtigt på lokale netværk, og derfor spredte den sig også lynhurtigt på Mærsks netværk.

Det førte til, at 55.000 enheder blev inficeret. 49.000 af dem var bærbare computere. Derudover var 2.200 ud af 2.500 applikationer ubrugelige.

Læs også: Petya-angrebet har åbnet nye muligheder for A.P. Møller-Mærsk: "Der er meget få forretninger på vores størrelse og alder, der har et it-landskab, der kun er seks måneder gammelt. Det er i høj grad standardiseret og splinternyt"

Det var primært forretningsenhederne APM Terminals, dele af Mærsk Line og Damco, der blev ramt af det store virusangreb.

Da Mærsk skulle i gang med at rette op på Petya-skaderne, valgte selskabet at rive alt ned i stedet for at føre alt tilbage til det gamle setup.

"Under genopbygningen tog vi en del risici. Vi forsøgte ikke at genopbygge det, vi havde før. Vi designede og byggede på to uger et helt nyt teknologilandskab for vores organisation," har Adam Bank, CIO i Mærsk, tidligere udtalt.

Læs mere:
Nyt Mærsk-regnskab: Nu kommer den endelige regning for kæmpe hackerangreb endelig frem

Mærsk-selskab ramt af nyt stort hacker-angreb: Hackere har stjålet 60.000 vigtige mails gennem 11 måneder

Danmarks største virksomhed i gang med gigantisk digital revolution: "Vi er nået til et punkt, hvor vi er nødt til at reagere"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis