Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung

Det bliver med denne smartphone, at Huawei vil overhale Apple som klodens næststørste mobilproducent

Den kinesiske mobilproducent Huawei skal tages seriøst.

Efter en spæd debut som dongle-producent i nullerne, begynder selskabet nu at udfordre Apples globale andenplads i mobilsalg (målt i styksalg).

Herhjemme kan selskabets mønstre markedsandele på omkring 15 procent.

Med Huaweis nyeste flagskib sigter selskabet ualmindelig højt. Teknikbladet er yderst imponerende og udstyrslisten er alenlang.

Det her er givetvis telefonen som skal cementere mobilproducenten som klodens næststørste mobilproducent.

Ikke just nyskabende ydre

Det er som om, at samtlige mobilproducenter er gået i ledtog med hinanden og fælles er blevet enige om hvordan årets mobilmode skal være.

Lige nu synes konsensus at være, at skærmen skal indtage hele fronten, samtidig med at smartphonens bagside skal være belagt med højglanspoleret glas med en metalramme omkring.

Huawei P20 Pro er helt med på årets design-tendenser. Den er desuden IP67 vand- og støvtæt, en usynlig detalje, der bogstaveligt talt kan redde ens telefon.

Tilbage er der kun to beslutninger for designafdelingen: hvor skal fingeraftrykslæseren placeres (eller skal den skrottes helt?), og skal der være et hak øverst i toppen af displayet.

Her vælger Huawei at helgardere sig, ved at holde fast i fingerscanneren – den er tildelt en sliske ned under displayet, men man kan også ty til ansigtsgenkendelse.

Denne fungerer kvikt og træfsikkert, men helt lige så sikker som fingerscanneren er den ikke endnu.

Toppen af displayet får et hak - frontkamera og højtaler skal jo kunne være der. Denne kan dog skjules inde under indstillingerne – hvilket vil give dem med OCD-tendenser ro i sjælen.

Det endelige resultat er vellykket. Huawei P20 Pro er en nydelig sag, der både føles og ser lækker ud.

Det eneste, man undrer sig lidt over, er den måde, hvorpå Huawei har valgt at placere kameraerne på bagsiden. Her er tre kameraer – en unik detalje i sig selv – men de er opstillet i en spøjs to plus en konfiguration.

Kameraet rager desuden en del ud, hvilket gør det ret udsat, med mindre der kommer et cover på mobilen.

Sidstnævnte er generelt bare en god idé til denne telefon, for telefonen er så glat, at den lystigt glider væk fra en, så snart den placeres på andet end strengt vandrette overflader.

Stort, flot og smart display

Fronten på Huawei P20 Pro er prydet med 6,1 tommers AMOLED-display.

Det er et kontrastrigt og farvestrålende display, der forstår at balancere mellem mættede og naturtro farver.

En lækker detalje er, at hvidbalancen kan justere sig automatisk efter omgivelserne er også savnet her. Ligesom på Apples iPhones.

Selve opløsningen på displayet lyder på 1.080 x 2.244 pixels – ukurante tal, men det rækker nu til at få tekst og apps til at fremstå skarpt.

Presser du næsen op mod displayet (som man nu gør, når man benytter telefonen som VR-maskine), vil du dog kunne skelne de enkelte pixels fra hinanden.

Opløsningen bliver endda sænket yderlige af og til, som led i Huaweis strømspare-programmel.

Men det er nu ikke den store gene – jeg veksler altid gerne det ekstra skud skarphed for lidt længere tid før mobilen sætter ud.

Lyden fra P20 Pro sikres af et stereo-setup med en højttaler gemt op i skærmhakket og en gemt i bunden af telefonen.

Sammen pumper de lystigt klar og veldefineret lyd, der kan blande sig med de bedste i kategorien.

En kedelig tendens har dog fundet vej til P20 Pro. Den skrotter, som så mange andre toptelefoner, jackstikket.

Nu skal du leve med bluetooth-alternativerne eller håbe på, at du aldrig vil miste eller glemme den medfølgende adapter.

Kinesisk kraftværk

Popper du motorhjelmen op på Huawei P20 Pro, finder du samme Huawei-udviklede mekanik her, som den der regerede i efterårets toptelefon fra Huawei, Mate 10 Pro.

Det er en stærk processor med særlige AI-fokuserede evner, men en ny generation er så småt ude i år – og den vil lande et halvt hestehoved foran i de fleste benchmarks.

Et er dog tests, noget andet er hverdagen, hvor Huaweis P-stjerne sjældent lader vente på sig. Den ledsages desuden af komfortable 6GB RAM og 128GB lagerplads, så heller ikke der, vil der opleves nogen flaskehalse.

Et kæmpemæssigt batteri på 4.000 mAh sikrer, at du kan regne med P20 Pro igennem en hel dag og mere til. Endda meget mere til. Slår du samtlige strømsparefunktioner til, kan der klemmes to dage drift ud af denne telefon. En fornøjelse.

Fornøjelsen fortsætter ved det eventuelle pitstop ved stikkontakten. Den medfølgende lader på 22,5W pumper godt med strøm i telefonen, hvorfor den på en halv time får tanket over halvdelen op.

Den fulde optankning varer halvanden time – en del hurtigere end gennemsnittet.

Danglish i softwaren

Huawei P20 Pro byder på det nyeste indenfor Android-systemsoftware fra Google.

Her finder du Android 8.1 Oreo ombord, det er bare ikke noget, man vil bemærke, for interfacet er belagt med Huaweis EMUI-software som stilmæssigt læner sig op af Apples iOS.

App-bakken er eksempelvis borte, i stedet skal du finde dine apps ved at bladre rundt i den enkelte hjemmeskærme eller ved at foretage et svirp ned og åbne en spotlight-lignende søgefunktion.

Android 8.1 hører til et af de mere smidige styresystemer derude.

Har man lidt teknisk snilde, tager det ikke mange minutter at skræddersy sit eget look til telefonen.

Huawei tilbyder endda en masse temaer og indstillingsmuligheder som man kan lege med.

Selv den grundlæggende betjening kan der ændres på, hvor fingeraftrykslæseren kan opsættes til at fungere som virtuel touchpad.

Det kræver dog en del tilvænning. Selv efter en uge med løsningen blev vi aldrig rigtig gode venner.

Overordnet set sætter man pris på, at softwaren er så fleksibel som den er, for det er ikke lige velpoleret allevegne.

Huawei døjer eksempelvis med det danske sprog her og der, hvor spøjse maskinoversættelser optræder i stedet for korrekt dansk. Man skal derfor lige vænne sig til at afkode udtryk som ’opbevaringsrenser’, ’forkamera’ og ’pålidelige agenter’.

Det vildeste kamera

Bagsiden af P20 Pro er prydet med ikke bare et eller to, men hele tre kameraer – en unik bedrift i sig selv.

Hvad der er vildest her, er dog mængden af kamerateknik og megapixels, som Huawei har hældt ned i kameraet.

Her er tre moduler med hver deres opgave, det ene disker op med en kæmpesensor på vilde 40 megapixels, et andet sort/hvid modul assisterer i mørke og til portrætter, mens det sidste er et 3x telemodul på 8 megapixels.

Ud over det, sikres fokuseringen af fire teknologier (laserfokus, dybdefokus samt fase- og kontrastdetektion) der trofast stiller skarpt på motivet.

På papiret har vi altså at gøre med et kamera som er et par generationer forud for sin tid.

Og så er det signeret af kameraeksperterne fra tyske Leica. Det lyder lovende.

Ned på jorden igen

Resultaterne er skam også imponerende, i de fleste tilfælde vil P20 Pro levere bedre fotos end nogen anden mobil – især når det bliver mørkt derude, der er P20 Pro i en klasse for sig.

Du skal dog ikke forvente magiske, ultradefinerede fotos fra P20 Pro. P20 Pro er faktisk forudindstillet til at levere resultater på 10 megapixels, hvilket ender med at være det rette kompromis mellem kvalitet og anvendelighed.

Optikken og efterbehandlingen halter nemlig efter, når der fotograferes i maksimale 40 megapixels. Billederne fylder samtidig tre gange så meget.

Forsøger du dig med at tage fotos i RAW, er råfilen så fyldt med optiske, digitale og konverterings-artefakter, at det kræver lang tids billedmassage i Photoshop at klemme noget interessant ud af dem.

Se også: Test af Samsungs to nye S9-telefoner: Ikke værd at hidse sig op over

Jeg er dog overrasket over, hvor hurtigt de massive filer bearbejdes. Med Lumia 1020 (Nokias legendariske 2013-kameramobil med 41 megapixels ombord) havde man tid til at sætte en kop kaffe over og lære sig selv esperanto, før billedet var i hus.

Sådan forholder det sig ikke med P20 Pro. Generelt er den præcis lige så kvik, som sine nutidige rivaler, hvilket er en bedrift i sig selv.

Næste interessante tiltag fra Huawei er de tre gange optiske zoom som bringer en tættere på motivet end i nogen anden smartphone (her operer Apple og Samsung med maksimalt 2x zoom).

Man kommer tæt på, men optikken har svært ved at levere otte rigtig skarpe megapixels.

Det bliver heller ikke bedre, når vi taler de fem gange hybrid-zoom, som egentlig bare er en glorificeret digital zoom.

Man kan til gengæld ikke udsætte noget på mobilens videoegenskaber. Der diskes op med veldefinerede og stabiliserede resultater.

Læs også: Nyt fra LG, Sony, Huawei og Nokia: Her er alle de nye smartphones fra Mobile World Congress

Mange fotofærdigheder

Ud over at overbyde konkurrenterne på teknikken, tropper Huawei op med hvad den kan trække af foto- og videofeatures: portrætfunktioner med selektiv belysning, AI-baseret motivgenkendelse, ultra-slowmotion, portrætfunktioner og meget mere.

Førstnævnte feature, hvor forgrund står skarpt, mens baggrunden sløres, er set før. I år den styrket med forskellige belysningseffekter som veksler mellem det markante til det flatterende. Effekten er her mere subtil end den, Apple introducerede med sine pendant, hvilket jeg egentlig foretrækker.

Læs også: Test af Huawei Mate 10 Pro: Endnu en sikker vinder fra kineserne

Den AI-styrkede automodus forstår at skelne mellem mennesker, mad eller op 160 andre typer motiver – hvad den ikke helt forstår (af gode grunde), er hvad du som bruger ønsker at opnå med billederne.

Kameraet og dennes kunstige intelligens synes nu mest at have forudindtagede holdninger om, at farverne skal skrues op til max, mens ansigter skal have udglattet alt hvad der ligner rynker.

Vi ender ofte ud i tvivlsomme æstetiske beslutninger her. Jeg er helst fri.

Ultra-slowmotion videoerne imponerer med deres evne til nærmest at fryse tiden. Som med Samsungs og Sonys telefoner kniber det dog med at fange øjeblikket når man kun har et splitsekund til formålet.

Se også: Ny trend: Selv de billigere smartphones har nu skærme, der dækker hele fronten

Kinas bedste

Det er spændende sager, Huawei disker op med i deres nye flagskib. P20 Pro byder på et glimrende miks af dejlige kurver, god ydelse, lang driftstid og et spektakulært kamera.

Når selskabet samtidig holder igen med at presse prisen op de stratosfæriske lag som Apples og Samsungs bedste lever i, kan man tilmed tilgive de små enkelte svipsere.

Summa summarum, Huawei P20 Pro er den mest overbevisende kinesiske smartphone til dato.


Loading ikon