Artikel top billede

Android-telefoner lyver for brugere om sikkerhedsopdateringer: “Det er stort set umuligt for brugeren at vide, hvilke patches der rent faktisk er installeret”

Selvom din Android-telefon skriver, at den har seneste sikkerhedsopdatering installeret, er det langt fra sikkert, at det er tilfældet. Smartphones fra blandt andet Samsung ændrer datoen for sidste opdatering uden rent faktisk at opdatere, siger tyske sikkerhedseksperter.

Selv om du bruger en Android-telefon har du højst sandsynligt ikke den seneste software fra Google installeret.

Det er en kendt sag, at Android-leverandører er (meget) lang tid om at få rullet opdateringer ud til deres kunder, og det har i lang tid været et nødvendigt onde, medmindre man køber en af Googles egne telefoner.

Og for at gøre ondt værre viser det sig nu, at man tilsyneladende heller ikke kan stole, at ens Android-telefon har de patches installeret, som den ser ud til.

To sikkerhedseksperter fra det tyske firma Security Research Labs har undersøgt 1.200 Android-telefoner fra store og små leverandører.

Ifølge den ene af de to er det et udbredt fænomen, at leverandørerne ændrer datoen for sidste gennemførte opdatering uden rent faktisk at opdatere.

“Der er en diskrepans imellem de opdateringer, man hævder at have installeret, og de opdateringer der rent faktisk er installeret,” siger sikkerhedseksperten Karsten Nohl til Wired.

I mange tilfælde oplyser producenten, at telefonen har alle sikkerhedsopdateringer op til en given dato, mens mange af dem i virkeligheden aldrig er installeret, fortæller Nohl.

“I visse tilfælde ændrer de bare datoen uden at installere noget som helst. Sikkert af marketing-årsager.”

Læs også: Google: Android er verdens mest sikre styresystem (hvis du har den rigtige version)

Problemet er værst hos mindre leverandører, men det gør sig også gældende hos mastodonter som Samsung, Motorola og Sony.

Et eksempel er Samsung-modellen J3 fra 2016. Ifølge Nohls undersøgelser hævdede den at have alle patches fra 2017 installeret, men i realiteten manglede den 12 af dem, hvoraf to vurderes at være kritiske sikkerhedsopdateringer.

Fordelt på hele Samsungs sortiment ser det dog betydeligt bedre ud, og Samsung mangler generelt mellem nul og en af de patches, telefonerne hævder at have installeret.

Værst ser det ud hos TCL og ZTE, men også kæmper som Huawei og HTC mangler ifølge den tyske undersøgelse mellem tre og fire patches, der hævdes at være installeret.

Google oplyser til Wired, at man samarbejder med det tyske sikkerhedsfirma om at undersøge sagen nærmere.

Ifølge Googles egne data har kun omkring 1,1 procent af Android-brugere den seneste version af softwaren installeret.

Læs også: Ny malware kan optage dine samtaler, stjæle din kalender og læse beskeder i krypteret besked-app: Rammer både Android og Windows




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere