Artikel top billede

Kvantecomputeren på vej til at overtage? Så mange qubits skal der til

Et forskerhold fra australien har i samarbejde med Google, NASA og University of Santa Barbara defineret en benchmark for, hvor mange qubits, der skal til for, at en kvantecomputer er overlegen sammelignet med klassiske computere.

Der er svært at forudse præcis, hvilke nye forretningsmodeller og produkter som det vil føre til, når kvantecomputerens mange hestekræfter bliver sluppet løs.

Mange gætter på, at det vil revolutionere forskningsverden, medicinalindustrien og vil give efterretningstjenesterne mulighed for at bryde krypteringer, som indtil nu har virket umulige.

Nu er forskere fra University of Technology Sydney (UTS) i samarbejde med forskere fra Google, NASA og University of Santa Barbara kommet et skridt tættere på at sætte en benchmark for, hvornår kvantecomputere rent faktisk kan begynde at overgå de bedste computere i dag.

Forskerne er kommet frem til, at kvantecomputere skal op på omkring 50 qubits for at processere information eksponentielt hurtigere end en klassisk supercomputer.

Det skriver Itnews.com.

Dermed er forskerne kommet et skridt nærmere at definere en benchmark for, hvor mange qubits der skal til for at opnå, hvad der omtales som ’quantum supremacy’ – det stadie, hvor kvantecomputere vil være overlegne sammenlignet med klassiske computere.

Læs også: Dansk universitet skal bygge verdens første kvantecomputer: Microsoft investerer mere end 100 millioner kroner i projektet

Det er svært at arbejde med qubits

Mens de computere, som vi anvender i dag, får deres regnekraft fra små transistorer, der indeholder bits, som repræsenterer enten et 1-tal eller et 0, bruger en kvantecomputere en mængde qubits, som kan lagre de klassiske tilstande ’0’ og ’1’, men også en superposition af de to tilstande.

Der er dog mange udfodringer på området, før vi når til et punkt, hvor kvantecomputeren overtager tronen. I dag er der allerede kvantecomputere med over 50 qubits, og det handler nu især om at skære ned på fejl med kvantecomputere, hvor qubitsene kan komme ud af kontrol. Det er blandt andet dette spørgsmål, der optager mange forskere i dag.

Og det er lettere sagt end gjort at definere en skarp linje for, hvornår vi når et afgørende stadie for kvantecomputere.

”Nogle applikationer kan have en eksponentiel kvantehastighed sammenlignet med klassiske computere, mens andre ikke vil få nogen fordele,” siger forskningsleder Michael Brenner fra Quantum Computation and Communication Technology på UTS.

Sidste år talte vi med den amerikanske professor på Niels Bohr Instituttet, Charles Marcus, der leder Center for Quantum Devices. Han gættede på, at vi om fem til 10 år vil kunne have en kvantecomputer, der kan være i stand til at løse reele problemer, som ikke kan løses med en klassisk computer.

Det kan du læse mere om her: Amerikansk professor er ved at skabe en computer-revolution fra sit laboratorium på Københavns Universitet

Vigtigt med en benchmark

I Australien peger forskerholdet på, at benchmarket er essentielt at få fastlagt, så man netop ved, hvornår kvantecomputere reelt set bliver brugbare sammenlignet med, hvad vi i dag har af muligheder med klassiske computere.

”Vi forsøgte at finde grænsen mellem klassiske og kvantecomputere. Vi ønskede at finde de mindste kvantekredsløb, der kan gøre noget, der slet ikke kan gøres på en klassisk computer,” forklarer forskningslederen.

Ved hjælp af de nyeste gennembrud på området for kvantecomputere var holdet i stand til at evaluere mulige benchmarks og modellere et kredsløb med op til 42 qubits.

Resultaterne tyder på, at på trods af ”chaotic states”, som er ekstremt sensitive overfor fejl, kan ”quantum supremacy” opnås på kort sigt med systemer med omkring 50 qubits.

I øjeblikket er der et kapløb i gang mellem verdens tech-giganter, der alle arbejder på at være de første, der kan lancere en fuldt fungerende kvantecomputer.

Således er mange af de store giganter som Google, Microsoft og IBM fuldt i gang med at udvikle på kvantecomputere.

Læs også: Ny computer-revolution skydes i gang på dansk universitet - forude venter der vilde og overraskende forandringer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere