Skær ned for antallet af sikkerhedsprogrammer og undgå at spilde penge: "Du behøver ikke have de bedste sikkerhedssystemer"

Interview: Det er nemt at bruge tusindvis af kroner på sikkerhedssoftware. Men det smarteste kan sagtens være at skære ned på antallet af sikkerhedsprogrammer i din virksomhed. "Du behøver ikke have de bedste sikkerhedssystemer, du skal bare være sikker på, at du ikke har de dårligste," siger Mikko Rontynen fra F-Secure.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Undgå at betale overpris for sikkerhedssoftware
  • Sådan begrænser du skaderne fra et hackerangreb
  • Det skal du forberede din it-sikkerhed på i fremtiden
819
4:15 min
Der findes et hav af sikkerhedssoftware, der lover at sikre dine data, men det er også nemt at bruge tusindvis af kroner på produkter.

Derfor er det vigtigt at bevare overblikket over, hvad du helt præcis får ud af de løsninger du betaler for.

Sådan lyder det fra Mikko Rontynen, direktør for it-sikkerhedsprodukter it-sikkerhedsselskabet F-Secure.

“En tommelfingerregel er ikke bare at købe endnu et nyt produkt, der skal gøre din sikkerhed endnu bedre. For lige pludselig har man en hel masse produkter, der ikke taler sammen, og så mister man overblikket over, hvordan de virker i forhold til hinanden,” siger han til Computerworld.

Er det ikke åbenlyst, at et sikkerhedsfirma helst vil have, at man kun skal bruge én leverandør?

“Jo, det forstår jeg godt, at man kan tænke. Du kan også sagtens bruge flere produkter fra forskellige selskaber, du skal bare være sikker på, at det giver mening at kombinere de produkter. Mange forskellige produkter er med til at øge kompleksiteten, så hvis du vil gøre det mest overskueligt, skal du begrænse antallet af leverandører,” forklarer Mikko Rontynen.

Læs også: Center for Cybersikkerhed: Cybertruslen mod Danmark er ”meget alvorlig”

Glem alt om at undgå hackerangreb
Men selv med det mest effektive software på markedet, er det umuligt at undgå hackerangreb, mener F-Secure.

Derfor er der en række sikkerhedsforanstaltninger, din virksomhed bør gribe til, hvis man gerne vil begrænse tabet, når man bliver ramt af et hackerangreb.

“Sørg for, at du har dækket din grundlæggende sikkerhed. Hackerne går efter de nemme ofre, så du behøver ikke have de bedste sikkerhedssystemer, du skal bare være sikker på, at du ikke har de dårligste,” siger Mikko Rontynen.

Læs også: Kreditkortselskab afslører efter kæmpe hackerangreb: Disse data er blevet lækket

Han peger på, at det er vigtigt at isolere de data, som du gerne vil beskytte, så du undgår at miste alt på en gang, når du bliver ramt af et hackerangreb.

“Mere vigtigt er det at overveje, hvor risikoen er? Hvad er det for data, vi gerne vil beskytte? Derfra skal man se på, hvilke produkter man skal gå efter for at beskytte de data,” siger Mikko Rontynen.

Derudover skal du være sikker på, at virksomheden ved siden af har en dårligere sikkerhed end dig selv.

“Sørg for at du har dækket din grundlæggende sikkerhed. Hackerne går efter de nemme ofre, så du behøver ikke have de bedste sikkerhedssystemer, du skal bare være sikker på, at du ikke har de dårligste,” siger Mikko Rontynen.

Hav en klar strategi for et eventuelt angreb
Når en virksomhed bliver ramt af et hackerangreb er den i en utrolig presset situation.

Derfor er det vigtigt, at man har en klar strategi for, hvordan man griber situationen an, mener Mikko Ronrynen.

“Det er vigtigt, at du har en klar sikkerhedsstrategi for, hvordan du håndterer et angreb. Hvordan skal din kommunikation være til kunder og samarbejdspartnere? Vil du betale løsesummen, hvis hackerne kræver en? Tror du på, at du får dine data igen, hvis du betaler løsesummen? Det er overvejelser, som du er nødt til at gøre dig, før du bliver angrebet,” siger han.

Læs også: "Vi bør få bragt it-sikkerhedsdiskussionen længere ned, så også den menige medarbejder forstår, hvad det handler om"

Det skal du forberede dig på i fremtiden
Ifølge F-Secure er nogle af de mest simple former for hackerangreb også stadig de mest anvendte.

Derfor ser sikkerhedsselskabet også, at der stadig er flere virksomheder, der bliver indfiltreret af hackere gennem phshingmails.

“De fleste er heldigvis blevet mere opmærksomme på phishingmails, men de bliver samtidig også endnu mere målrettet til specifikke personer, og det gør det langt sværere at spotte, hvornår det er en phishingmails,“ siger Mikko Rontynen.

Han indrømmer også, at han flere gange har klikket på målrettede phishingmails, som dog er blevet blokeret af F-Secures sikkerhedssoftware.

Cyberforsikringer bliver mere udbredt i Norden
En anden tendens inden for cyberkriminalitet, som Mikko Rotynen mener, vi kommer til at se mere til i løbet af de kommende år, er muligheden for at købe en forsikring mod hackerangreb på samme måde, som man har en brandforsikring.

“Cyberforsikring er helt bestemt et område, der er på vej frem også i Norden. Det er stadig ikke særlig udbredt i Europa, men vi kan, se at det allerede bliver mere brugt i USA,” siger Mikko Rontynen.

“Jeg tror, at det bliver større i Norden. Vi har allerede et samarbejde med et forsikringsselskab i Finland, så jeg tror helt sikkert, at det er noget, vi kommer til at se mere af.”Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

”Vores løsning vil betyde, at du som patient kan tage et billede af en pille med din telefon og herefter få bekræftet, at den medicindosis du er ved at indtage er valid.”

0 Premium-indhold

Tag med Computerworld på besøg i Fujitsus udviklingslab i japanske Kawasaki: I fuld gang med radikalt kursskifte

0 Premium-indhold

Succesrige Commentor skal øge medarbejderstaben med 33 procent inden nytår: Her er selskabets opskrift på at rekruttere millennial-generationen

0 Premium-indhold

Datatilsynet lukker ned og tager på personaledag på store GDPR-dag: "Det er lidt lige som juleaften. Vi skal pakke gaver op"

0 Premium-indhold

TDC Play kunne være blevet Danmarks helt store it-succes, men det enorme potentiale forblev uforløst


Premium
”Vores løsning vil betyde, at du som patient kan tage et billede af en pille med din telefon og herefter få bekræftet, at den medicindosis du er ved at indtage er valid.”
Virkningsløs piratmedicin koster tusindvis af liv hvert år, men it-giganten IBM mener, at den har fundet en løsning på problemet. Bliv klogere på hvordan IBM vil bruge blockchain til at forhindre svindel i medicinalindustrien supply-chain
Computerworld
Se listen: Disse it-virksomheder drømmer de danske it-studerende om at arbejde for
Konsulenthusene buldrer frem på listen over de virksomheder, som de danske it-studerende helst vil arbejde for. "Konsulenthusene har simpelthen øget kendskabet til sig selv som arbejdsgiver blandt de it-studerende. Det kræver heftig aktivitet på de sociale medier og universiteterne," lyder det fra Universum, der står bag undersøgelsen.
CIO
Sådan kan du stå imod, når hackerangrebet rammer: 16 nye anbefalinger fra politiet
En ny vejledning fra Rigspolitiet og Dansk IT skal hjælpe danske virksomheder med at få bedre styr på it-sikkerheden. Se her, hvad du bør gøre før, under og efter du bliver ramt af et hackerangreb.
Job & Karriere
500 uorganiserede it-folk skal holde liv i statens it-systemer under konflikt
Hvis der udbryder konflikt, vil hundredvis af uorganiserede it-folk få ansvaret for at sikre, at de statslige it-systemer ikke går ned. Men ifølge fagforbundet Prosa kan det få store konsekvenser, hvis Danmark bliver ramt af it-sikkerhedsangreb.
White paper
11 skridt, der sikrer dig det bedste udbytte af dit CRM-projekt
Dette whitepaper identificerer 11 skridt, som enhver organisation bør gennemgå i forbindelse med CRM-implementering.