Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Velkommen til en ny tid: GDPR er kommet for at blive - og det bliver (nok) strammere endnu

ComputerViews: Velkommen til en ny tid: I dag er det GDPR-dag, som du og mange andre (forhåbentligt) har arbejdet frem i mod i lang tid. Og der kommer snart mere.

ComputerViews: Det er mere end to år siden, at EU var klar med teksten til sin store EU-persondataforordning, GDPR.

I dag træder den i kraft. Og den er kommet for at blive.

Det lange tidsrum fra beslutning til ikrafttræden skulle give organisationer, virksomheder og de enkelte landes lovgivende forsamlinger og myndigheder tid nok til at rette kanonerne ind efter de nye regler.

Som vi nok alle ved, er det ikke sket i fuldt omfang. Men de fleste er kommet godt med, og der er i de senere dage blevet udsendt en sværm af mails med info om opdaterede privacy-regler, samtykke-opfordringer og andet godt fra stort set alle relevante virksomheder til alle relevante brugere, hvilket jo er gode tegn - også selv om arbejdet bliver udført i sidste øjeblik.

Det gælder alle.

Herhjemme blev den danske tilretning af den nye EU-forordning således færdigbehandlet i Folketinget i torsdags (!) - hvilket faktisk gør Danmark til lidt af en duks i EU, hvor mange lande fortsat ikke har vedtaget nogen love, der klarlægger GDPR-reglerne for de enkelte lande.

Også mange organisationer og virksomheder er langt fra i mål - men (forhåbentligt) godt i gang.

Det samme gælder i øvrigt Datatilsynet, som bliver den vagthund, som skal kontrollere, administrere og følge op på de nye regler.

Også her har man i lang tid været godt i gang med en stor ombygning, som skal munde ud i et helt ny Datatilsyn med nye opgaver, ny tilgang og (et langt stykke hen ad vejen) nye folk. En stor del af Datatilsynet er i øvrigt på kursus i dag.

Direktør Cristina Gulisano sagde torsdag til Computerworld, at tilsynet forventer at gennemføre de første tilsynsbesøg i løbet af de kommende uger. Så nu begynder det virkeligt at gælde, og man skal virkelige begynde at have orden i huset.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet står klar til første tilsyn efter GDPR: Hvem bliver den første, der får besøg?

Old-gamle regler

De nye regler afløser det gældende regelsæt - persondataloven - der blev formuleret i 2000 og som bygger på persondatadirektivet fra 1995.

Det siger selv, at it-udviklingen er løbet fra denne oldgamle lov, der blev vedtaget mange år før den første iPhone så dagens lys og en måneds tid efter, at ministeren for offentlige innovation og altså chef for digitaliseringen af Danmark, Sophie Løhde (V), fyldte 12 år.

Dengang var der ikke mange, der kunne se, hvor vild it-udviklingen rent faktisk ville blive.

I dag er vi godt i gang med den store digitale transformation af virksomheder, organisationer og samfund.

Det er ved at bundvende den måde, som nærmest alle vores processer og erhvervsrettede aktiviteter fungerer på – lagerstyring, økonomi, proceshåndtering, workflows og meget andet.

I værdiskabelsen for vores virksomheder og organisationer står den vigtige kunde-data.

Alle disse lækre data om kundernes vaner, liv og verden bliver vi bedre og bedre til at analysere og udklække værdi af, og det er (selvfølgelig) værdi, som vi udelukkende sigter efter at anvende til at skabe værdi for de samme kunder og brugere.

Men derfor skal vi jo have styr på data alligevel.

Gennem-digitaliseret tid

Vores samfundsstrukturer, virksomheder, organisationer og alt andet er i færd med at blive gennem-digitaliseret, og derfor kan du være sikker på, at der kommer flere regelsæt, nye forordninger og love og flere krav at indrette sig efter efter GDPR.

Persondata-forordningen kommer således mest af alt til at fungere som et fundament for fremtidige regelsæt, hvilket jo blot bidrager yderligere til vigtigheden af, at du og din organisation lever op til kravene i den.

I løbet af det kommende års tid vil vi uden tvivl se de første kæmpe-bøder falde til organisationer, der ikke lever op til kravene.

Herfra er buddet, at disse bødeforlæg vil udløse langvarige retssager, som sigter mod at afklare retstilstanden på området, så alle ved, hvad de har at rette sig efter.

Mange ting er fortsat uklare for mange organisationer, og det har de fleste vel forståelse for.

Ingen forventer, at alle er helt i mål med deres GDPR-projekt i dag - heller ikke om vi har haft to år til arbejdet.

Men alle forventer, at alle er godt i gang med deres GDPR-projekt.

Det er de nu nok næppe. I mange små virksomheder er de nye regler stadigt uklart land, ligesom de regnes for langt fra så vigtige som at drive forretningen og tjene nogle penge.

Det er en indstilling og en opgave, som vi nu i fællesskab også fremover skal håndtere uden at alt for mange drives til afgrundens rand på grund af bøder og straf.

PS: Og i dag kommer der ikke til at ske det store, da Datatilsynet er taget på kursus.

Er du på bagkant, anbefaler vi, at du læser denne artikel med gode råd til en række hurtige manøvrer, som i hvert fald kan hjælpe dig lidt på vej i denne for dig nu ret kritiske tid: Overblik: Her har du gode råd til GDPR-slutspurten frem mod 25. maj




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere






Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.