Artikel top billede

Microsoft og Google opdager ny alvorlig Spectre-sårbarhed: Her er Variant 4

Microsoft og Google har opdaget en ny variant af den alvorlige Spectre-sårbarhed, som kan findes i en stor del af verdens computere og smartphones.

Microsoft og Google har opdaget en ny variant af den alvorlige Spectre-sårbarhed, der blev opdaget i slutningen af 2017 og som gav store dele af it-branchen og alverdens it-brugere grå hår i hovedet.

Spectre-sårbarheden er alvorlig - ikke mindst fordi den findes i hardwaren - og altså ikke i softwaren, som det ofte er tilfældet med sårbarheder.

Det gør det til en meget omfattende og kompleks opgave at patche den.

Den nye sårbarhed, som Microsoft og Google har opdaget, kaldes for Speculative Store Bypass (Variant 4).

De to første versioner - Variant 1 og Variant 2 - blev kendt som Spectre, mens Variant 3 bliver kaldt for Meltdown.

De blev opdaget af udviklere tilknyttet Google Project Zero (GPZ).

“Som de øvrige GPZ-varianter anvender Variant 4 ‘speculative execution,’ hvilket er en udbredt feature i de fleste moderne processor-arkitekturer, til potentielt at gøre visse typer data tilgængelige via sidechannels,” lyder det nu fra Intel.

'Speculativ execution' er en kerne-komponent i moderne processor-design i dag. Med denne funktion afvikler processoren i en rasende fart 'spekulative' instruktioner, som er baseret på tilsnigelser, som formodes at være korrekte.

Er de valide, fortsætter kørslen. Er de ikke valide, afbrydes den.

Variant 4 findes i processorer fra Intel, AMD, ARM samt i IBM's Power 8, Power 9 og System z-processorer.

Det betyder kort og godt, at den findes i en stor del af verdens computere, smartphones, tablet-computere og andre enheder.

Endnu ikke udnyttet

Intel har endnu ikke opdaget nogen tilfælde, hvor Variant 4 er blevet succesfuldt udnyttet af hackere, lyder det fra selskabet.

Ifølge Intel har langt de fleste browser-leverandører ‘heldigvis’ udsendt mitigationer til Version 1 i januar.

Disse opdateringer gør det ifølge selskabet langt sværere for hackerne at udnytte side channels i webbrowsere, og de kan også anvendes til at løse problemet med Variant 4.

For at være på den sikre side, har Intel dog udsendt en ny mitigation særligt rettet mod Variant 4. Den består af en kombination af mikrokode og software-opdateringer.

Red Hat har lagt en video ud på YouTube, hvor du kan se, hvordan Variant 4 kan udnyttes.

Den finder du her:

Læs også:

AMD klar med opdateringer, der beskytter mod Spectre - men der kan gå lang tid, før du får dem

Microsoft fjerner patch-blokering i Windows 10: Nu kan alle maskiner igen downloade patches mod Spectre/Meltdown
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere