Artikel top billede

Microsoft og Google opdager ny alvorlig Spectre-sårbarhed: Her er Variant 4

Microsoft og Google har opdaget en ny variant af den alvorlige Spectre-sårbarhed, som kan findes i en stor del af verdens computere og smartphones.

Microsoft og Google har opdaget en ny variant af den alvorlige Spectre-sårbarhed, der blev opdaget i slutningen af 2017 og som gav store dele af it-branchen og alverdens it-brugere grå hår i hovedet.

Spectre-sårbarheden er alvorlig - ikke mindst fordi den findes i hardwaren - og altså ikke i softwaren, som det ofte er tilfældet med sårbarheder.

Det gør det til en meget omfattende og kompleks opgave at patche den.

Den nye sårbarhed, som Microsoft og Google har opdaget, kaldes for Speculative Store Bypass (Variant 4).

De to første versioner - Variant 1 og Variant 2 - blev kendt som Spectre, mens Variant 3 bliver kaldt for Meltdown.

De blev opdaget af udviklere tilknyttet Google Project Zero (GPZ).

“Som de øvrige GPZ-varianter anvender Variant 4 ‘speculative execution,’ hvilket er en udbredt feature i de fleste moderne processor-arkitekturer, til potentielt at gøre visse typer data tilgængelige via sidechannels,” lyder det nu fra Intel.

'Speculativ execution' er en kerne-komponent i moderne processor-design i dag. Med denne funktion afvikler processoren i en rasende fart 'spekulative' instruktioner, som er baseret på tilsnigelser, som formodes at være korrekte.

Er de valide, fortsætter kørslen. Er de ikke valide, afbrydes den.

Variant 4 findes i processorer fra Intel, AMD, ARM samt i IBM's Power 8, Power 9 og System z-processorer.

Det betyder kort og godt, at den findes i en stor del af verdens computere, smartphones, tablet-computere og andre enheder.

Endnu ikke udnyttet

Intel har endnu ikke opdaget nogen tilfælde, hvor Variant 4 er blevet succesfuldt udnyttet af hackere, lyder det fra selskabet.

Ifølge Intel har langt de fleste browser-leverandører ‘heldigvis’ udsendt mitigationer til Version 1 i januar.

Disse opdateringer gør det ifølge selskabet langt sværere for hackerne at udnytte side channels i webbrowsere, og de kan også anvendes til at løse problemet med Variant 4.

For at være på den sikre side, har Intel dog udsendt en ny mitigation særligt rettet mod Variant 4. Den består af en kombination af mikrokode og software-opdateringer.

Red Hat har lagt en video ud på YouTube, hvor du kan se, hvordan Variant 4 kan udnyttes.

Den finder du her:

Læs også:

AMD klar med opdateringer, der beskytter mod Spectre - men der kan gå lang tid, før du får dem

Microsoft fjerner patch-blokering i Windows 10: Nu kan alle maskiner igen downloade patches mod Spectre/Meltdown
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere