BREAKING:Skal afløse Malou Aamund: Her er Google Danmarks nye landechef

Artikel top billede

(Foto: © EC /)

I dag skal der stemmes om EU's omstridte copyright-regler: Det kan vi forvente af resultatet

I dag, 5. juli, stemmer Europa-Parlamentet om den massivt kritiserede copyright-lov. En parlamentariker har løftet sløret for, hvilket resulat vi kan forvente af astemningen senere i dag.

(Artiklen er opdateret)

Copyright-direktivet skal i dag, 5. juli, klokken 12, til afstemning i Europa-Parlamentet.

Det kan markere afslutningen på flere års proces, som i den seneste tid har fået kritikere helt op i det røde felt.

Stemmer Europa-Parlamentet ja og støtter op om den nuværende tekst, som EU's lovgivende udvalg, JURI, i midten af juni godkendte, går såkaldte trilogforhandlinger i gang.

Det vil betyde, at den endelige version af copyright-direktivet bliver forhandlet for lukkede døre mellem Ministerrådet, Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen.

Med et nej, bliver debatten åbnet op igen, og der vil være endnu en runde for at ændre lovteksten inden et plenarmøde til september. Derefter skal det hele op til afstemning igen.

Der er mange interesser og et massivt lobbyarbejde i spil på begge sider af bordet.

Mange af de store internetgiganter har kæmpe imod, og kritikere har opfordret til at kime parlamentarikerne ned, sende dem bunkevis af mails og flere internet-koryfæer har været i oprør og råbt højt om, at "direktivet vil ødelægge internettet for altid."

Læs mere: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Tilhængere af direktivet siger derimod, at det skal forbedre og opretholde ophavsrettigheder på internettet for indhold som nyheder eller tekst, billeder, videoer og musik.

Blandt de prominente tilhængere er blandt andet Sir Paul McCartney,

"I dag nægter nogle bruger-genererede indholdsplatforme at kompensere kunstnerne og alle musik-skabere fair for deres arbejde, mens de selv udnytter det med med profit for øje," har den kendte Beatles-sanger blandt andet skrevet i et brev.

Læs også: Internet-koryfæer i oprør over nyt EU-direktiv - men tag det nu med ro, mener professor: "Mange af de problemer, vi har set med techindustrien, skyldes frie tøjler"

Hvad kan vi forvente af afstemningen?
Det amerikanske musikmedie, Billboard, har talt med den tyske EU-parlamentariker, Helga Trüpel, fra det Grønne Parti, som går ind for de nye ophavsregler, om hvad vi kan forvente af afstemningen.

Ifølge hendes oplysninger vil der være 231 parlamentarikere fra Europa-Parlamentet, der vil udfordre mandatet og stemme nej.

Ud af 630, der efter hendes oplysninger menes at ville afgive stemme, vil det altså betyde, at direktivet bliver stemt igennem og trilogforhandlingerne kan begynde.

Hun fortæller blandt andet, at lobbyarbejde mod direktivet fra Google og andre techgiganter har været massivt, men at det ikke ser ud til at at kunne ændre på afstemningen.

Senere i dag får vi svaret på, om den tyske parlamentariker havde ret i sin forudsigelse.

Hvad går kritikken på?

Det er især de to artikler 11 og 13, der har været udsat for massiv kritik.

I den tidligere version af artikel 11blev der lagt op til en såkaldt skat på links, således at internetplatformene skal have tilladelse af den oprindelige udgiver til at gengive mindre dele af udgiverens indhold.

Det vil sige, at en tjeneste som Google eksempelvis skal betale for at gengive tre linjer af forskellige websiders indhold, når man søger på søgetjenesten.

Artikel 13 tvinger i grove træk internet-platforme til at filtrere indhold for ophavsretlige krænkelser.

Det betyder, at store platforme som Facebook, YouTube, Reddit og andre i givet fald skal tvinges til at scanne alt indhold, som uploades samt fjerne alt indhold, som vurderes at krænke ophavsretten.

Vi mangler at se den endelige tekst

Jens Rohde sidder i Europa-Parlamentet for De Radikale, og skal stemme om direktivet i dag.

På Twitter har han i ni opsalg forklaret, hvad der, efter hans mening, er til afstemning i dag:

Artiklen fortsætter under billederne

Læs også: Den italienske version af Wikipedia lukker ned for alt indhold i protest mod nye copyright-regler fra EU

Jens Rohde mener, at de færreste kritikere har sat sig ordentligt ind i processen, og at det udspil, som EU-Kommissionen har vedtaget, indeholder en lang række forbehold i forhold til den tekst, Europa-Parlamentet har sagt god for.

Tidligere har han til Computerworld blandt andet sagt:

"Det er kommissionens tekst og ikke parlamentets tekst, der har været udsat for kritik. Der er ikke nogen, der kender den konsoliderede tekst. Vi havde 1.000 ændringsforslag, og den konsoliderede tekst er først blevet kendt efter afstemningen," siger han.

Senere i dag får vi den endelige afgørelse på afstemning i Europa-Parlamentet. Det følger Computerworld selvfølgelig tæt.

Læs mere: Jens Rohde har forhandlet stærkt kritiseret EU-direktiv: "Det er skudt ufatteligt langt over målet at sige, at det ødelægger internettet"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje