Artikel top billede

(Foto: © EC /)

I dag skal der stemmes om EU's omstridte copyright-regler: Det kan vi forvente af resultatet

I dag, 5. juli, stemmer Europa-Parlamentet om den massivt kritiserede copyright-lov. En parlamentariker har løftet sløret for, hvilket resulat vi kan forvente af astemningen senere i dag.

(Artiklen er opdateret)

Copyright-direktivet skal i dag, 5. juli, klokken 12, til afstemning i Europa-Parlamentet.

Det kan markere afslutningen på flere års proces, som i den seneste tid har fået kritikere helt op i det røde felt.

Stemmer Europa-Parlamentet ja og støtter op om den nuværende tekst, som EU's lovgivende udvalg, JURI, i midten af juni godkendte, går såkaldte trilogforhandlinger i gang.

Det vil betyde, at den endelige version af copyright-direktivet bliver forhandlet for lukkede døre mellem Ministerrådet, Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen.

Med et nej, bliver debatten åbnet op igen, og der vil være endnu en runde for at ændre lovteksten inden et plenarmøde til september. Derefter skal det hele op til afstemning igen.

Der er mange interesser og et massivt lobbyarbejde i spil på begge sider af bordet.

Mange af de store internetgiganter har kæmpe imod, og kritikere har opfordret til at kime parlamentarikerne ned, sende dem bunkevis af mails og flere internet-koryfæer har været i oprør og råbt højt om, at "direktivet vil ødelægge internettet for altid."

Læs mere: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Tilhængere af direktivet siger derimod, at det skal forbedre og opretholde ophavsrettigheder på internettet for indhold som nyheder eller tekst, billeder, videoer og musik.

Blandt de prominente tilhængere er blandt andet Sir Paul McCartney,

"I dag nægter nogle bruger-genererede indholdsplatforme at kompensere kunstnerne og alle musik-skabere fair for deres arbejde, mens de selv udnytter det med med profit for øje," har den kendte Beatles-sanger blandt andet skrevet i et brev.

Læs også: Internet-koryfæer i oprør over nyt EU-direktiv - men tag det nu med ro, mener professor: "Mange af de problemer, vi har set med techindustrien, skyldes frie tøjler"

Hvad kan vi forvente af afstemningen?
Det amerikanske musikmedie, Billboard, har talt med den tyske EU-parlamentariker, Helga Trüpel, fra det Grønne Parti, som går ind for de nye ophavsregler, om hvad vi kan forvente af afstemningen.

Ifølge hendes oplysninger vil der være 231 parlamentarikere fra Europa-Parlamentet, der vil udfordre mandatet og stemme nej.

Ud af 630, der efter hendes oplysninger menes at ville afgive stemme, vil det altså betyde, at direktivet bliver stemt igennem og trilogforhandlingerne kan begynde.

Hun fortæller blandt andet, at lobbyarbejde mod direktivet fra Google og andre techgiganter har været massivt, men at det ikke ser ud til at at kunne ændre på afstemningen.

Senere i dag får vi svaret på, om den tyske parlamentariker havde ret i sin forudsigelse.

Hvad går kritikken på?

Det er især de to artikler 11 og 13, der har været udsat for massiv kritik.

I den tidligere version af artikel 11blev der lagt op til en såkaldt skat på links, således at internetplatformene skal have tilladelse af den oprindelige udgiver til at gengive mindre dele af udgiverens indhold.

Det vil sige, at en tjeneste som Google eksempelvis skal betale for at gengive tre linjer af forskellige websiders indhold, når man søger på søgetjenesten.

Artikel 13 tvinger i grove træk internet-platforme til at filtrere indhold for ophavsretlige krænkelser.

Det betyder, at store platforme som Facebook, YouTube, Reddit og andre i givet fald skal tvinges til at scanne alt indhold, som uploades samt fjerne alt indhold, som vurderes at krænke ophavsretten.

Vi mangler at se den endelige tekst

Jens Rohde sidder i Europa-Parlamentet for De Radikale, og skal stemme om direktivet i dag.

På Twitter har han i ni opsalg forklaret, hvad der, efter hans mening, er til afstemning i dag:

Artiklen fortsætter under billederne

Læs også: Den italienske version af Wikipedia lukker ned for alt indhold i protest mod nye copyright-regler fra EU

Jens Rohde mener, at de færreste kritikere har sat sig ordentligt ind i processen, og at det udspil, som EU-Kommissionen har vedtaget, indeholder en lang række forbehold i forhold til den tekst, Europa-Parlamentet har sagt god for.

Tidligere har han til Computerworld blandt andet sagt:

"Det er kommissionens tekst og ikke parlamentets tekst, der har været udsat for kritik. Der er ikke nogen, der kender den konsoliderede tekst. Vi havde 1.000 ændringsforslag, og den konsoliderede tekst er først blevet kendt efter afstemningen," siger han.

Senere i dag får vi den endelige afgørelse på afstemning i Europa-Parlamentet. Det følger Computerworld selvfølgelig tæt.

Læs mere: Jens Rohde har forhandlet stærkt kritiseret EU-direktiv: "Det er skudt ufatteligt langt over målet at sige, at det ødelægger internettet"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere