Skandaleramte Worldcom i dansk storvækst

Efter at have stået på randen af en konkurs er det skandaleramte teleselskab MCI - tidligere Worldcom - på hastig fremmarch i Danmark. Dotcom-dagenes milliardinvesteringer i verdensomspændende fibernetværk kommer nu selskabet til gode, når der skal konkurreres om multinationale danske kunder.

På trods af omfattende bedrageri, massefyringer og en betalingsstandsning i det amerikanske moderselskab kom det danske datterselskab af det skandaleramte globale teleselskab Worldcom alligevel ud med massiv fremgang i både salg og overskud sidste år.

Skandalen ramte Worldcom i 2002, da selskabet blev taget i milliardsvindel og efterfølgende gik i betalingsstandsning.

Først i april i år trådte det rekonstruerede selskab ud af betalingsstandsningen under navnet MCI.

Upåvirket af skandalen
I Danmark kører forretningen imidlertid videre næsten upåvirket af skandalen.

- Vi kører derudaf for fuld skrue, og der kommer flere og flere kunder til i takt med, at kommunikationsbehovet stiger. Lokalt har vi hele tiden håbet på ro, for vi har jo aldrig begået svindel i Danmark, siger salgsdirektør Frank Enevoldsen.

Han udtaler sig om MCI, fordi det danske selskabs administrerende direktør, Rene Buch, for få uger siden sagde sit job op. En opsigelse helt uden dramatik, bedyrer Frank Enevoldsen.

Worldcom Telecommunications A/S Årsregnskab
Millioner kroner20032002
Omsætning173,7135,7
Resultat af primær drift (EBIT)-25,8-33,7
Resultat før skat 17,7100,3
Resultat78,3-273,0
Egenkapital178,5-227,8
Antal ansatte7157
- Rene Buch har haft lyst til at prøve noget andet, og vi vil i begyndelsen af august oplyse, hvem der bliver ny landechef i Danmark, siger han.

Hovedparten af MCI's omsætning kommer fra multinationale selskaber, der vil koble afdelinger i forskellige lande op på et fælles netværk.

Her har MCI en fordel i sit verdensomspændende fibernetværk, som kreditorer og aktionærer har mistet milliarder af kroner på, men som ikke desto mindre ligger i jorden klar til at transportere data.

Frank Enevoldsen er glad for, at MCI ikke er blevet splittet op i flere selskaber, netop fordi det verdensomspændende fibernetværk er selskabets største konkurrencefordel.

Multinationale firmaer

Blandt de danske kunder er store traditionsrige virksomheder som Lego, Danfoss, Grundfos og Ecco, der har afdelinger i udlandet. Flere kommer hele tiden til, og det var sidste år med til at øge den danske omsætning med 28 procent til knap 174 millioner kroner.

Bundlinjen bød samtidig på en markant fremgang fra et underskud på 273 millioner kroner i 2002 til et overskud på 78 millioner kroner sidste år.

Tallene dækker dog over en række interne faktureringer og afskrivninger, som delvist er blevet påvirket af det amerikanske moderselskabs betalingsstandsning. Det reelle overskud var sidste år 20 millioner kroner, og det skyldes primært kursgevinster på den lave dollarkurs.

Etiske kurser

MCI fyrede i maj 7.500 ansatte på verdensplan, men ifølge Frank Enevoldsen er de fyringer gået den danske afdeling ram forbi.

Til gengæld er et andet initiativ fra MCI's nye administrerende direktør, den tidligere Compaq-boss Michael Capellas, også nået til Danmark.

- Det var egentlig topledelsen, der begik svindel, men i dag er selv mine sælgere på månedsbasis igennem etiske programmer. Det er for at gennemsyre virksomheden, så vi ikke går på kompromis med etikken, siger Frank Enevoldsen.

Det danske selskab forventer i år på ny kæmpe vækst i salget, selv om stærkt faldende priser gør, at omsætningen kun forventes at stige med 10 til 20 procent.

Som eksempel nævner Frank Enevoldsen, at MCI for de samme ydelser, som Worldcom solgte i 2001, kun får omkring 20 procent af prisen.

Revisorforbehold

Han har samtidig store forventninger til, at virksomhederne i stigende omfang vil outsource hele netværksdriften, så MCI ikke kun leverer forbindelsen, men også overtager drift af routere og VPN, virtuelle private netværk.

Selv om MCI efterhånden er ved at have styr på forretningen efter den omfattende skandale, er der stadig enkelte skønhedspletter i det danske regnskab.

Revisorerne tager således forbehold for årsrapporten for 2001, som det endnu ikke er lykkedes at afslutte. Det betyder også, at revisorerne ikke kan stå inde for, at visse tal for 2002 giver et retvisende billede af selskabets drift.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere