Artikel top billede

EU vil have nye skatteregler: De store tech-virksomheder slipper for billigt

Digitale virksomheder med omsætning på over 750 millioner euro kan blive ramt af en ny form for beskatning.

EU-kommissionen fremlægger et forslag til en ny form for digital beskatning. Der er der enighed om at de nuværende regler ikke er gode nok til at beskatte store tech-virksomheder som Google, Apple, Facebook og Amazon.

Det er det hollandske europaparlamentsmedlem Paul Tang, som er en af drivkræfterne bag forslaget. Han mener at de nuværende regler er utidssvarende:

"Jeg beklager, men jeg er nødt til at sige, at de må komme ind i det 21'ende århundrede og acceptere, at der er virksomheder, som er større end demokratier som Danmark og Holland," siger han og fortsætter:

"I er kun fem mio. mennesker. Hvis vi vil noget på det her område, er vi nødt til at arbejde sammen."

I Danmark er regeringen skeptisk overfor forslaget. Finansminister Kristian Jensen har sammen med sine svenske og finske pendanter, Magdalena Andersson og Petteri Orpo, kritiseret forslaget i et åbent brev.

"Vi risikerer at flytte beskatningen til en generel destinationsbaseret allokering af beskatningsrettigheder, hvilket ikke er i EU's interesse," skriver de tre finansministre og frygter dermed, at digital beskatning også vil ramme øvrige eksportvirksomheder.

Læs også: EU på vej med privacy-forordning: Her er fem vigtige facts om efterfølgeren til GDPR

To lovforslag i spil

Det første beskatningsforslag stammer fra mars og vil opstille tre kriterier for digital tilstedeværelse og derefter beskatte ud fra de tre kriterier.

Andet forslag fra EU-kommissionen er en midlertidig løsning som skal fungere som lappeløsning indtil EU-landene bliver enige om en mere langsigtet sæt skatteregler. Forslaget vil ramme virksomheder med en omsætning på over 750 millioner euro i omsætning og en EU-omsætning på over 50 millioner euro, svarende til over 370 millioner kroner. Det skriver netmediet Policywatch.

Forslagene vil blive behandlet i løbet af andet semester 2018, under det østrigske formandskab. Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, understreger vigtigheden at få en aftale i hus ved et besøg i Europa-parlementet:

"Vi er nødt til at få de rigtige parametre på plads, så vi har de rigtige betingelser til at skabe en fremtid for et højteknologisk Europa og mere vigtigt at garantere lige vilkår," siger han og fortsætter:

"EU burde derfor have en salgsudligningsskat for internetkæmperne, fordi det vil føre til mere lige muligheder såvel som mere retfærdig konkurrence for europæiske virksomheder."

Se også: Det kommer EU’s kæmpebøde til Google til at betyde: Hele landskabet vil ændre sig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere