Artikel top billede

Regeringen vil bruge 172 millioner kroner på at forhindre valgsvindel

Regeringen vil bevilge store midler til PET for at forhindre, at andre lande blander sig i de danske valg. Af regeringens finanslovsudspil fremgår det desuden, at regeringen vil sætte stor fokus på at bekæmpe it-kriminalitet.

Den danske regering er bange for, at andre vil lande vil forsøge at påvirke valgresultatet, når danskerne inden for de næste 10 måneder skal sætte kryds i stemmeboksen ved folketingsvalget.

Derfor vil regeringen med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen afsætte 172 millioner kroner på den kommende finanslov til at bekæmpe valgpåvirkning fra andre lande.

Det skriver Berlingske.

"Trusselsbilledet mod Danmark og Europa er mere alvorligt end i nogen anden periode efter murens fald. PET vurderer, at der, ved siden af en fortsat alvorlig terrortrussel, er et øget trussels- og aktivitetsniveau fra fremmede stater i form af bl.a. spionage mod danske interesser og forsøg på indblanding i demokratiske processer. Vi har set eksempler på, at vestlige demokratier er blevet udfordret, når fremmede lande forsøger at påvirke væsentlige beslutninger som f.eks. et valg. Det skal vi være forberedt på at kunne modstå herhjemme," skriver Søren Pape Poulsen i en mail til avisen.

Af regeringens finanslovsudspil fremgår det, at "regeringen vil styrke PET’s evne og kapacitet til at forebygge, overvåge og imødegå trusler mod Danmark."

I første omgang foreslår regeringen at bevilge PET 43 millioner kroner om året i perioden fra 2019 til 2022.

Læs også: Søren Pape opruster på it: Vil ansætte koncern it-direktør til at endevende alle servere

It-sikkerhed i højsædet

Og det er ikke kun valgsvindel, som regeringen frygter.

Danske myndigheder og virksomheder skal generelt sikres bedre over for it-kriminalitet.

"Danske myndigheder og virksomheder står over for en høj cybertrussel, hvor angrebene bliver stadig mere avancerede fra ressourcestærke aktører. Regeringen ønsker derfor at gøre Danmark mere modstandsdygtigt over for cyberangreb og læk af fortrolige oplysninger, der kan svække danskernes sikkerhed," står der videre i udspillet.

Regeringen foreslår derfor at afsætte 35 millioner kroner i 2019, 25 millioner kroner i 2020 og 20 millioner kroner i henholdsvis 2021 og 2022 til at styrke cyber- og it-sikkerheden i Udenrigsministeriet.

Regeringen oplyser, at "indsatsen skal ses i sammenhæng med forsvarsforliget og den nationale strategi for cybersikkerhed, hvor der samlet set prioriteres 1,5 milliarder kroner i perioden fra 2018 til 2023 for at imødegå truslen fra cyberangreb."

Læs også: Søren Pape Poulsen giver sig ikke - affejer massiv lognings-kritik: "Vi kunne jo sidde her i 24 timer uden at blive enige"

Muligt flertal

Ifølge Berlingske udtrykker både Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed Poulsen og Socialdemokratiets pendant Trine Bramsen sig positivt over for at styrke indsatsen imod fremmed indblanding i danske valg.

Da landets to største partier er positive over for udspillet, virker det dermed sandsynligt, at regeringen kan finde flertal for sin plan.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere