Artikel top billede

Test: iRobot 980 har sparet mig for at støvsuge 2.248 m2 - men jeg er ikke sikker på at det er noget for dig

Test: Efter flere måneders test og 2.248 m2 støvsugning har vi dommen klar over iRobots topmodel.

For nogle år siden kunne jeg ikke gå til et tech-foredrag uden at skulle høre om det intelligente køleskab. Og om hvordan min families liv ville nå næsten paradisiske højder når det, lige om lidt, kom på markedet.

Men jeg står stadig nede i Netto 17.30 på en røvsyg onsdag i september og prøver at komme i tanke om, hvorvidt vi har mælk.

Måske har jeg misset et PowerPoint-show eller to.

Men det er ironisk, at fremtidsforskerne, futuristerne og hvad de ellers kalder sig alle sammen, hypede køleskabet, men totalt overså robotiseringen af et andet centralt husholdningsapparat: Støvsugeren.

En teori kunne være, at fremtidsforskere drikker meget mælk, men overlader støvsugningen til andre.

En anden kunne være, at støvsugere er essentielle, men forholdsvis usexede.

En smartere robot

Men derfor kan de godt blive smartere. Og det er iRobot 980. Eller i hvert fald smartere end de par andre robotstøvsugere, som vi før har testet.

Støvsugerrobotter er i sig selv ikke noget nyt, og det vælter for tiden frem med forskellige billigere modeller.

Men iRobots Roomba-modeller har længe været guldstandarden og kommer udstyret med flere kameraer og sensorer.

Det betyder rent praktisk at støvsugeren, i forhold til de billigere modeller, kører merer rationelt og målrettet rundt i huset - og har langt sværere ved at sætte sig fast (men det kan ske).

Og så er den medfølgende app noget lækrere.

Men først og fremmest så støvsuger iRobot 980 godt. Også selv om den er lige lovligt grådig.

Det kan vi se, efter at vi de seneste fire måneder har langtidstestet en iRobot 980 på et område bestående af en gang med tæppe og tre soveværelser med parketgulve. Alt sammen uden dørtrin, som 980'eren ikke kan passere.

Arealet er i alt på 35 m2 og tæppet ligger i en entre, så der er tit jord, græs og småsten trukket med ind udefra. På kortet i siden kan du se hvordan værelserne er fordelt.

På både tæppet og gulvene, inklusiv langs paneler, har den gjort et fremragende stykke arbejde og sparet familien for mange kedelige timers husholdningsarbejde.

Stadig væsentligt langsommere end et menneske

Den kan dog ikke konkurrere med et menneske, som er omkring syv minutter om at tage hele arealet grundig - for iRobot tager mellem 56 minutter og en time og 16 minutter ifølge dens egen log, som kan ses i den medfølgende app.

Men til gengæld støvsuger den, når jeg tager afsted om morgenen – og via Amazon Alexa-integrationen bare siger: ”Alexa, ask roomba to start cleaning”.

Efter støvsugningen returnerer den selv til sin oplade-stand, og den farer ikke vild, som det har været tilfældet for et par af de andre støvsugerrobotter, som jeg har testet.

Eller rettere: Den returnerer til sin plads, så længe den ikke har kastet sin kærlighed på snørebånd, potteplanter, opladerkabler eller andet, som den finder på sin vej.

For godt nok er iRobot en stor hjælp, men du kommer ikke uden om at rydde op, inden den går i gang.

Dens kameraer og sensorer vil forhindre den i at sidde fast, men den vil suge telefonladekabler og lignende direkte ind og ende med maveproblemer, som du så får besked om i din app.

Med robotter følger der to såkaldte "virtuelle vægge", men de er mest af alt beregnet til at forhindre den i at køre ind i bestemte rum og beskytter ikke ledninger eller sokkers dyd.

Det kan være, at der en dag kommer en oprydningsrobot.

Men indtil da skal du gå en runde og finde ungernes sokker under sengen, inden du tænder for den.

Af samme grund har vi i forbindelse med testen ikke brugt robotten i husets stuer, men kun i entreer og soveværelser.

Du kommer derfor ikke uden om at have en normal støvsuger ved siden af, også fordi iRobot har lidt svært ved edderkoppespindene i loftet og alle de andre svære steder.

Har sparet mig for 2.248 m2´s støvsugning

Med det sagt så kan jeg konstatere, at iRobot 980 har støvsuget 2.248 m2 på lidt over 66 timer, som jeg ellers har skullet bruge tid på.

Ud over at få tømme dens beholder har jeg kun to gange skulle bruge mere tid på den, fordi min hustrus lange hår efter et stykke tid vikler sig rundt om rullerne – og fordi sensorerne inde i selve støvsugeren bliver dækket af støv.

Begge dele kan dog klares på fire-fem minutter, fordi iRobots maskiner er modulært opbygget og nemt kan serviceres uden værktøj.

Det store spørgsmål er dog, om den lettelse, som du får i hverdagen, er de knapt 7.000 kroner værd, som model 980 koster dig.

I vores test har den indtil videre som sagt kørt i 66 timer siden slutningen af april, hvilket giver en timeløn på 106 kroner i timen.

Det virker umiddelbart noget højt - især fordi jeg selv har måttet støvsuge husets øvrige kvadratmeter manuelt, fordi iRobot netop kaster sig over ledninger og lignende.

Med længere tid ejerskab vil timelønnen falde - og jeg er fortsat glad for den flittige robot.

Men for at få fuld udnyttelse af din robot-investering kræver det, at du rydder op inden hver støvsugning og har store åbne flader, som for alvor kan udnytte robottens slid.

Så iRobot 980 gør det godt. Men begræsningerne i anvendelsen - som den deler med alle de andre modeller på markedet - og det store udvalg at støvsugerrobotter til væsentligt lavere priser, gør, at vi anbefaler, at du overvejer dit køb grundigt.

Og det smarte køleskab? Jeg venter stadig. Men jeg tror, at det i sidste ende er blevet overhalet af måltidskasser på abonnement og udbringsningstjenester a la Nemlig.


Loading ikon