Artikel top billede

Her ses den saudiske kronprins Mohammed bin Salman under et besøg i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Foto: James N. Mattis, CC BY 2.0 (Foto: Foto: James N. Mattis / Kathryn E. Holm; MC1; USN)

Brutalt saudisk styre har tætte forbindelser til verdens førende tech-firmaer: Derfor kan selv et opsigtsvækkende parteringsmord ikke ændre på det

Den brutale saudiske kronprins Mohammed bin Salman gnubber skuldre og manflirter med nogle af de mest magtfulde mennesker i den internationale tech-verden. Men det kan et bestialsk mord på en systemkritiker måske sætte en stopper for.

Computerviews: Hvad har virksomheder som Uber, Nvidia, WeWork og Slack til fælles?

Udover at de er nogle af de mest værdifulde og ombejlede virksomheder i Silicon Valley, så har de også det tilfælles, at de er delvist ejet af det saudiske regime, som i øjeblikket er beskyldt for på makaber vis at have dræbt og parteret systemkritikeren Jamal Khashoggi.

Gennem de seneste år har det saudiske regime og den saudiske kronprins Mohammed bin Salman investeret milliarder af dollar i tech-virksomheder fra Silicon Valley, og bedrevet hvad der bedst kan betegnes som en heftig 'man-flirt' med nogle af de mest magtfulde mænd i den internationale tech-verden.

Det har blandt andet kunne lade sig gøre, fordi den saudiske prins med den statslige saudiske investeringsfond Public Investment Fund of Saudi Arabia har billioner af dollar i ryggen.

Formålet med fonden er at fremtidssikre den saudiske økonomi i takt med, at landets oliereserver bliver tømt og nye energikilder før ellers siden vil disrupte landets primære indtægtskilder.

Planen er at saudierne frem mod 2030 skal investere intet mindre end 12 billioner kroner teknologi- og energi-sektoren.

Eksempelvis investerede fonden i 2016 3,5 milliarder dollar (det svarer til 22,7 milliarder danske kroner med den aktuelle dollar-kurs, red) i Uber.

Læs også: Saudi Arabien pumper 23 milliarder kroner ind i Uber - skal bruges til yderligere ekspansion

Image som reformator

Den 33-årige saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, har på grund sin fars alzheimer-sygdom været landets formelle leder gennem det seneste år, og her har han forsøgt skabe et image som reformator.

Han har eksempelvis gennemført reformer, der har sat begrænsninger op for landets magtfulde religiøse politi, og han har også givet kvinder lov til at køre bil.

Et image der har fungeret som et behændigt figenblad i den amerikanske tech-verden.

Fik varm modtagelse i Silicon Valley

Her skorter det normalt ikke på regnebueflag-bærende CEO’s, der gerne kritiserer Trump-administrationen og bryster sig med grønne CO2-regnskaber.

Og i skåltalerne i Silicon Valley bliver det med jævne mellemrum fremført, at ny teknologi er en positiv drivkraft i verden, som med tiden vil sikre ytringsfrihed og menneskerettigheder for folk over alt på kloden.

På trods af det blev den saudiske kronprins alligevel varmt modtaget af nogle af de mest magtfulde folk i den internationale tech-verden, da han tidligere på året var på en række besøg i Silicon Valley og Seattle.

Under alle besøgende var den traditionelle saudiske påklædning erstattet med jeans, skjorte, og blazer, og han blev fotograferet storgrinende siddende sammen med Amazons Jeff Bezos, og i forbindelse med en snak med Facebook-stifteren Mark Zuckerberg poserede han beredvilligt iført VR-briller.

I april 2018 mødtes han også med Google-stifteren Sergey Brin og Apples Tim Cook. Sidstnævnte lod sig tilsyneladende ikke påvirke af, at hans seksualitet ville have udløst en dødsdom i Saudi Arabien.

Nej, i stedet inviterede Tim Cook den saudiske kronprins indenfor til en rundvisning i Apples nye hovedkvarter Apple Park, hvor de to mænd ifølge en Twitter-opdatering fra den saudiske ambassade blandt andet diskuterede app-udvikling og mulige fremtidige samarbejder mellem Apple og det saudiske regime.

Læs også: Apple, Google og Microsoft blander sig mere og mere i politik: Er de virkelig grønne og tolerante aktivister? Eller bare kyniske forretningsfolk?

Mordet der chokerede verden

Det formodede mord på Jamal Khashoggi har chokeret verden. Den saudiske systemkritiker – der var bosiddende i USA – blev ifølge tyrkiske medier likvideret den 2. oktober under et besøg på de saudiske konsulat af en 15 mand stor dødspatrulje, der samme dag var blevet blev fløjet ind med privatfly fra Saudi Arabien.

Efterfølgende blev hans lig parteret med en bensav og efterfølgende skaffet af vejen.

En brutalitet der dog næppe kommer bag på borgerne i Saudi Arabien, og ej heller bør chokerer de mange virksomheder, der gnubber skuldre med det saudiske regime.

For det er veldokumenteret, at Saudi Arabien rutinemæssigt fængsler, torturer og henretter systemkritiker. Hvert år bliver knap 150 personer henrettet for forseelser som blandt andet homoseksualitet, ateisme, blasfemi, utroskab og politiske protester mod kongefamilien.

Henrettelserne finder som oftest sted som offentlige halshugninger på den såkaldt ”chop-chop-square” i centrum af den saudiske hovedstad Riyadh.

Selvom Saudi Arabien for nylig har tilladt kvinder at køre bil, så skal kvinder fortsat gå tildækkede, og de må ikke rejse, tage uddannelser, søge job eller finde sig en ægtefælle uden først have fået godkendelse fra en mandlige værge.

Stopper flirten nu?

For knap 10 år siden interviewede jeg direktøren for en dansk virksomhed, der solgte overvågningsudstyr til kunder i Saudi Arabien.

”Er det virkelig vores opgave at fælde dom over det saudiske styre? Det siger jeg ikke for at være glat og forsøge at smyge mig uden om problemerne, men fordi det er vigtigt at forstå, at det er en meget svær balancegang,” lød det fra ham dengang.

Samme vægelsind og uvilje til at kritisere Saudi Arabien lader også til at trives i Silicon Valley i dag.

Men vil mordet på Jamal Khashoggi så langt om længe føre til et opgør med det?

Svaret på det spørgsmål er formodentligt nej.

For i Silicon Valley er venturekapital den ilt, der holder liv i dalens enorme økosystem. Et stop for saudisk venturekapital vil derfor nærmest uundgåeligt føre til iltmangel og kvælningsdød i mange startups.

Læs også:
Tech-virksomheder blæser helt usædvanligt til politisk kamp mod Trump - her er fem grunde til at de råber så højt