Artikel top billede

Mate 20 Pro ser unik ud med sin totonede 'Twilight' finish.

Test: Kinesisk mobilproducent skyder med skarpt med Huawei Mate 20 Pro – her er mere udstyr end i nogen anden smartphone

Der er nærmest ikke den feature, som ikke findes i den nyeste mobil fra Huawei. Det kommer der en særdeles imponerende telefon ud af.

Den kinesiske mobilproducent Huawei sover ikke på laurbærrene.

Selskabet beviste allerede her til foråret, at det mener det seriøst med dets ambitioner om at blive klodens førende telefonproducent. Siden er Apple blevet overhalet på styksalget.

Efterårets flagskib fra selskabet, Huawei Mate 20 Pro, sigter nu endnu højere.

Her sammenstykker producenten næsten alt, hvad der kan opdrives af avancerede funktioner, snedig software, højteknologiske komponenter og lækkert design i en og samme enhed.

Teknikbladet her er uhyre imponerende – men helheden skal som bekendt også være der.

Se også: Kæmpelæk: Her er stjernemobilen Huawei Mate 20 Pro

Selskabets flotteste mobil til dato

Huawei har sjældent været med helt fremme, når det gjaldt design.

Onde tunger vil endda mene, at der blev skellet lige lovligt meget til Apples portefølje, når en ny telefon skulle skæres.

Og jeg er tilbøjelig til at give dem ret.

I denne ombæring kan man nu ikke påstå, at det er iPhonen der har inspireret selskabet.

I stedet synes det at være et symmetri-mantra, der har været den bærende filosofi.

Mobilen er bygget op som en glassandwich med en metalramme (det er samtlige toptelefoner nu om dage), men uanset hvilken akse, du betragter mobilen fra, er den virtuelt symmetrisk at se på.

Det eneste, der bryder med den ideologi, er den totonede lakering, som changerer mellem sort og lilla.

Læs også: Huawei løfter sløret for ambitiøst mål: Vil være klodens førende smartphone-producent inden udgangen af 2019

Udseendet er ret unikt og vil givetvis ikke hue alle, men jeg er nu fan.

Det er en tiltrængt afveksling til det, markedet ellers har at byde på. Du kan dog ty til en mere traditionel sort eller blå variant, hvis du foretrækker en mobil med incognito-look.

På flere punkter følger den ellers trenden.

Den er vandtæt, men den er også fritaget for jack-stik, mens det famøse ’notch’, hakket øverst i displayet, også er at finde. Men sådan skal en topmobil anno 2018 altså se ud åbenbart.

High-end display

Huawei har aldrig helt matchet markedets førende displays, når det gjaldt skærmen. Det laver selskabet heldigvis om på i år.

Her er 6,4 tommer luksusskærm, som også Samsung eller Apple ville være stolte af at vise frem. Ligesom hos Apple kan skærmen også tilpasse farvetemperaturen til belysningen omkring dig, en rar detalje.

I forhold til Apples skærm synes kontrasten dog at være en kende dopet, hvorfor skygger er en anelse mørkere end de bør. Det ser flot ud i film, men kan se uheldigt ud i andre sammenhænge.

Opløsningen på 3.120 x 1.440 pixels kan der til gengæld ikke sættes en finger på. Alt står pivskarpt her, om end i et ret aflangt 19,5:9 format (det samme som i iPhone X-serien).

Skærmen er samtidig først herhjemme med en særlig detalje: en indbygget fingeraftrykslæser.

Det er uhyre smart, at den befinder sig præcis der, hvor ens tommel ellers vil lande på displayet, men desværre er den ikke så træfsikker som ansigtsscanneren over skærmen.

Den har nemligt fået samme avancerede teknologi som Apples infrarøde Face-ID ansigtsgenkendelse.

Jeg tvivler dog på, at den er nær så sikker som hos Apples pendant. Eksempelvis er det lykkedes mig at åbne telefonen med lukkede øjne - den går ikke i Apples iPhones.

Læs også: Test af Huawei Mate 10 Pro: Endnu en sikker vinder fra kineserne

I bunden finder man en interessant højttaler til at assistere den, som man finder i toppen af displayet. Eller rettere, man finder den ikke, for den er gemt inde i selve USB-C porten.

Det er en elegant detalje, men det har den konsekvens, at lyden ikke bliver nær så god og høj som hos rivalerne fra Apple og Samsung.

Lader man telefonen op, virker løsningen pludselig dum, for det er dermed kun den enlige frontvendte højtaler der skal klare løjerne, og det gør den ikke godt.

Powerplay fra Huawei

Bag det nydelige ydre gemmer Mate 20 Pro på en højteknologisk sag af en processor: Selskabets egenudviklede Kirin 980 octa-core.

Den er printet med 7nm procesteknologi, hvilket gør den potentielt mere strømeffektiv og højtydende end de øvrige 2018-smartphones derude – med undtagelse af Apples nyligt lancerede Xs-kollektion.

Kirin 980 må siges at være overbevisende.

Der snurres med op til 2,6 GHz, når det tunge løft skal løftes, mens fire mindre, men strømbesparende kerner, spinder op når strømforbruget skal optimeres.

Det udmønter sig i en reel fremgang. Huawei lover selv op til 50 procent højere ydelse, og de leveres. Det her er ikke en telefon, der lader vente på sig.

Ombord på mobilen er 128GB lagerplads, sikkert nok til de fleste og ønsker man at udvide pladsen, vil Huawei på sigt tilbyde en opgradering igennem deres nye lagerstandard: Et nano-SD kort.

Alternativt kan den ledige kortholder benyttes til dual-SIM brug.

Netværksmæssigt er Mate 20 Pro mere avanceret end nogen mobil til dato ved at understøtte 1,4 Gbit LTE-forbindelser.

Det er der godt nok ikke nogen teleoperatør herhjemme, der understøtter, men så er mobilen da fremtidssikret, indtil 5G-bølgen melder sin ankomst engang i det kommende år.

Kæmpebatteri med snedige kneb

Dertil kommer et ualmindeligt stort batteri i mobilen. Hele 4.200 mAh er der at rutte med, hvilket give en solide halvanden til to dages drift, før stikkontakten skal besøges.

Det bliver endda til en kort visit ved stikkontakten, for opladeren på 40W er så kraftig, at den næsten kunne bijobbe som laptop-oplader.

I praksis omsættes opladerens styrke til en lynopladning fra 0 til 71 procent på en halv time – altså strøm nok til en hel dag på 30 minutter.

Den fulde optankning klares på godt en time, væsentligt hurtigere end nogen anden telefon derude.

En helt unik detalje ved Mate 20 Pro er, den kan oplade andre enheder trådløst udover selv at kunne oplade sig selv trådløst. Og det fungerer, om end noget langsomt og med cirka en tredjedel i strømtab.

Når det er sagt, fungerer det kun, når mobilen ikke er i færd med at blive opladet selv.

Det havde ellers været bekvemt, hvis man kunne lade mobilen og tilbehør som smartwatch eller headset lade op natten over, for at finde dem begge i fuldt opladet tilstand morgenen efter.

Men som en nødløsning er det slet ikke dumt.

Læs også: Huawei beskyldes for at snyde med benchmarks: I realiteten kan telefonerne være halvt så hurtige

Nyeste Android med kinesiske tilføjelser

Huawei Mate 20 Pro er en af de første telefoner herhjemme, som er født med Android 9 Pie ombord.

Det er ikke lige til at øjne, for selskabet insisterer på at lægge deres egen interface, kaldet EMUI 9.0, ovenpå styresystemet fra Google.

Selskabet dropper altså app-bakken for i stedet at strø de mange app-ikoner over en masse hjemmeskærme – ligesom på en iPhone.

Søgefunktionen er oplagt at bruge og fungerer på samme vis som Apples ’Spotlight’ her.

Hvad det dog også betyder, er, at der inkluderet en del apps fra Huaweis side ud over standardpakken fra Google. Hvad der er mere uheldigt er, at den danske interface ikke altid er oversat lige hensigtsmæssigt.

Visse apps har jeg dog en klar fidus til.

Eksempelvis kan Mate 20 Pro fungere som en universel fjernbetjening til alt fra fjernsyn og aircon-anlæg, mens oversætter app (signeret af Microsoft) fungerer glimrende.

Fuld af fotografiske muligheder

Huawei imponerede omverdenen dengang de i foråret, i partnerskab med Leica, introducerede et kamerasetup med vilde 40 megapixels på en forvokset fotosensor ledsaget af 3 gange optisk zoom og en sort/hvid sensor.

Her til efteråret er opskriften forbedret yderligere, så der i alt leveres 5 gange zoom og endnu flere fotomuligheder.

Det betyder dog at den sort/hvide sensor er vraget til fordel for et kameramodul med ultravidvinklet optik (svarende til 16mm).

Her får man vitterligt det hele med, i stil med det et Gopro Hero 6 og 7 leverer i sin lineære mode, den er der er fri for fiskeøjeforvrægning. Huawei’en leverer endda betydeligt skarpere resultater med højere kontrast og bedre dynamik.

Huawei har endda udviklet et undervandshus til mobilen, som altså aktivt forvandler mobilen til et GoPro-actioncam.

Her er dog en enkel undladelsessynd. Huawei har glemt at sammenkøre panorama-funktionen med den mest vidvinklede optik. Så havde man ellers været sikker på, virkeligt at få det hele med.

Huawei praler samtidig med en makro-mode som kan komme 2,5 cm tæt på motivet.

Der er dog kun med 16mm-modulet det kan lade sig gøre, og her er synsfeltet så bredt, at man reelt ikke kommer så tæt på motivet som man kunne håbe på.

Samtidig er man så tæt på, at mobilen skærmer for meget af lyset.

Se også: Huawei Matebook X Pro brillerer i test – her har de etablerede pc-producenter virkelig noget af frygte

Mørkets hersker

Standardkameraet er ikke nær så dramatisk i sit udtryk, men det imponerer til gengæld med sine mange pixels. I alt 40 megapixels.

Som med forårets P20 Pro døjer optikken at følge med de mange megapixels, hvorfor den ikke er synderligt skarpere end det eksempelvis Apple og Samsung tilbyder med deres 12 megapixels.

Ved at skyde i pro-indstillingens RAW-format kan der dog hives meget detaljerede resultater som ingen anden telefon kan matche.

Når det bliver mørkt, nyder Mate 20 Pro godt af at være ekviperet af en fotosensor som suger dobbelt så meget lys ind end konkurrenterne.

Selvom Apple, Google og Samsung benytter sig af et væld af smarte HDR-gimmicks til at kompensere for deres mindre kameramoduler er Huawei fortsat i en liga for sig.

Mate 20 Pros dedikerede ’nattemodus’ benytter sig af selvsamme gimmicks, men er ikke så veleksekverede, så man bytter meget skarphed ud for den ekstreme lysfølsomhed.

Den store lysstærk modul giver også fordele, når der optages video. Der samles masser af lys ind, hvorfor der kan filmes under næsten alle lysforhold.

Se også: Test: Apples iPhone Xs er den bedste smartphone, der kan købes i dag – men prisen er derefter

Fuld tele

Når man ikke kan komme tæt på motivet, må man zoome ind – og her giver teleoptikken mulighed for at kommer tættere på end nogen anden mobil.

Brændvidden på teleoptikken svarer til 80mm, men med hybrid-zoomen der via software forener begge optiker, kan der zoomes yderligere ind til 135mm.

Desværre er optikken ikke så skarp, som man kunne håbe på, men når det er sagt, kommer man tættere på end med nogen anden smartphone til dato. Apple er dog ikke langt efter, med sin effektive optiske og digitale zoom.

Se også: Samsung Galaxy Note 9 til test: Kan du forføres af en fabelagtig skærm og en snedig pen?

Portræt-specialist

Mate 20 Pros tredobbelte optiker giver samtidig rige muligheder for at tage kreative portrætfotos. Både som selfie (assisteret af den infrarøde sensor), ved vidvinkel (assisteret af den ultravidvinklet sensor) eller som tele (assisteret af den vidvinklet processor).

Dertil kommer mulighed for at justere mængden af baggrundssløring og nogle lyseffekter.

Sidstnævnte er dog langt fra lige vellykkede, men sjovt er det da at lege med.

Huawei er samtidig sprunget på AR-og 3D-baserede diller med animerede emojis og avancerede animation af fysiske objekter som dukker eller bamser.

Med app’en ’3D Live object’ som udkommer i november kan man tage en figur, scanne en 3D-model af den med frontkameraet som derefter kan animeres og bruges til at krydre ens selfier.

Vi har haft fingrene i en testversion af app’en i nogle dage, men app’en har vist sig ikke fungere som den skal endnu.

Læs også: Test af Huawei P20 og P20 Lite: De er nærmest identiske, men den ene er ikke pengene værd

En komplet pakke

Huawei Mate 20 Pro er den mest komplette smartphone jeg har haft fornøjelsen af at teste til dato.

Designet er helt i top, performance er i top, udstyrslisten er alenlang og kameramulighederne er i en klasse for sig.

Man kommer ikke til at savne noget her.

Eneste malurt i bægeret er softwaren.

Det er ganske vist blevet bedre i forhold til sidste år, men det virker nu ikke så helstøbt som det kunne være, når fejloversættelser optræder her og der mens apps som portrætfunktioner kunne fintunes.

Prisen er samtidig røget en smule i vejret i forhold til sidste års model, men det er nu nemt at tilgive, når nu man får så meget mobil for pengene.

Det er tæt på at være en ultimativ topkarakter, for hvad der i min øjne er den bedste Android-mobil til dato.


Loading ikon