Foto: Lars Jacobsen

Den kinesiske præsident satser stort på kunstig intelligens: Står Silicon Valleys dominans nu for fald?

Kina stormer frem i disse år, men betyder det, at Silicon Valley er ved at miste sin rolle, som verdens tech-epicenter.

”Vi ønsker et mere fair og uafhængigt internet.”

Sådan lød det i en tale tidligere på ugen fra den kinesiske præsident Xi Jinping.

I vestlige og demokratisk-sindede ører kan det umiddelbart lyde positivt.

Men desværre tyder meget på, at den på en og samme tid fremsynende og magtfuldkommende kinesiske præsident (der for nylig udnævnte sig selv til livstidspræsident) ikke har helt samme forståelse af, hvad ”et fair og uafhængigt internet,” som de fleste i Vesten har.

Frihed... til at censurere
For tidligere har præsidenten været fortaler for såkaldt ”cyber suverænitet.”

Et koncept, der ikke tager udgangspunkt i borgernes frie adgang til information, men i stedet handler om, at magthaverne i hvert enkelt land bør have friheden til censurere og kontrollere internettet.

Og netop Kina er kendt for at have et omfattende system til censur af internettet. Et system der ofte bliver benævnt The Great Firewall of China.

Den kinesiske internetcensur er ifølge BBC blandt andet blevet brugt til at censurere billeder af Peter Plys. Noget der blev sat i værk da kinesiske internetbrugere påpegede, at den kinesiske præsident havde en slående lighed med den honningspisende bamse.

Det er altid let af grine af den forfængelighed og mangel på humor, der tilsyneladende ofte kendetegner totalitære ledere. Men det er formentligt også det eneste komiske, der er ved Kinas tiltag i cyberspace i disse år.

Læs også: Den kinesiske app WeChat er en uundværlig del af én milliard menneskers liv: Den får vestlige apps til at virke direkte primitive, men pas på med hvad du skriver For mere og mere tyder på, at vi disse år er vidne til et langsomt pol-skifte, hvor den internationales tech-verdens fokus flyttes fra Silicon Valley til nye tech-hubs i Asien.

I disse år byder kinesiske områder som Nanjing, Shenzhen og Beijing-forstaden Zhongguancun sig til som alternativer til Silicon Valley, og her kan Kina tilbyde en pakke, der differentierer sig fra den, som klassiske demokratiske markedsøkonomier kan tilbyde.

Regeringens fulde opmærksomhed
For teknologiindsatsen har den kinesiske regerings fulde opmærksomhed, og kineserne har blandt andet opbygget deres teknologisektor ved at skærme den fra international konkurrence og tilbyde store statslige investeringer.

Samtidig kan vi forvente, at det kinesiske regime i de kommende år vil satse voldsomt på kunstig intelligens, og det kan de gøre uden de samme etiske forkvabbelser, som vi gør os i Vesten og i særdeleshed i Europa.

Og ifølge det store konuslenthus McKinsey er Kina allerede i færd med at blive en hub for kunstig intelligens.

Dansk iværksætter: Vesten udfordres af Kina
Tidligere på ugen bragte Computerworld et interview med danske Morten Primdahl, medstifter af Silicon Valley-virksomheden Zendesk, om denne tendens.

"Jeg er sikker på, at Silicon Valley vil være et epicenter for den globale teknologiudvikling i mange år frem tiden (...) der er da heller ingen tvivl om, at hele den vestlige verden udfordres af Kina, hvor de arbejder med data og kunstig intelligens uden at være underlagt de samme de samme restriktioner og dateetiske hensyn, som vi tager i Vesten,” sagde han til Computerworld.

Morten Primdahl henviser blandt andet til, at den kinesiske stat i disse år udbygger sine mange overvågningssystemer, der tracker borgernes adfærd i både den fysiske og digitale verden.

Læs også: Dansk succes-iværksætter forlod Silicon Valley og flyttede hjem til Danmark: Tech-folkene har overtaget San Francisco og det er ikke længere til at holde ud

Dermed bliver der også skabt gigantiske mængder af data, der kan bruges til machine learning og kunstig intelligens. Det meget omtalte kinesiske sociale kreditsystem, der vurderer borgerne på baggrund af deres adfærd på nettet og i det virkelige liv, er et eksempel på den tendens.

Kan kreativiten blomstre uden frihed?
For blot få år siden troede vi her i Vesten, at den vestlige verdensorden havde sejret, og at økonomisk vækst og personligfrihed uløseligt var forbundet.

Men nu ser vi, at lande som Kina har omfavnet en slags autoritær kapitalisme, hvor de lader til at have held med at kopiere kapitalismens stærke vækstmotor uden samtidig at give los for den personlige frihed.

Verden kan således gå en usædvanligt dyster fremtid i møde, hvis regimer som det kinesiske formår at etablere sig som tech-stormagt og høste gevinsterne ved kunstig intelligens.

Spørgsmålet er dog om lande, hvor retten til at tale og tænke frit er stærkt begrænset, er i stand til at fostre den innovation og kreativitet, der gennem årene har gjort Silicon Valley til et helt unik sted.

Læs også:
Brutalt saudisk styre har tætte forbindelser til verdens førende tech-firmaer: Derfor kan selv et opsigtsvækkende parteringsmord ikke ændre på


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.