Artikel top billede

Foto: Lars Jacobsen (Foto: Lars Jacobsen)

Den kinesiske præsident satser stort på kunstig intelligens: Står Silicon Valleys dominans nu for fald?

Kina stormer frem i disse år, men betyder det, at Silicon Valley er ved at miste sin rolle, som verdens tech-epicenter.

”Vi ønsker et mere fair og uafhængigt internet.”

Sådan lød det i en tale tidligere på ugen fra den kinesiske præsident Xi Jinping.

I vestlige og demokratisk-sindede ører kan det umiddelbart lyde positivt.

Men desværre tyder meget på, at den på en og samme tid fremsynende og magtfuldkommende kinesiske præsident (der for nylig udnævnte sig selv til livstidspræsident) ikke har helt samme forståelse af, hvad ”et fair og uafhængigt internet,” som de fleste i Vesten har.

Frihed... til at censurere

For tidligere har præsidenten været fortaler for såkaldt ”cyber suverænitet.”

Et koncept, der ikke tager udgangspunkt i borgernes frie adgang til information, men i stedet handler om, at magthaverne i hvert enkelt land bør have friheden til censurere og kontrollere internettet.

Og netop Kina er kendt for at have et omfattende system til censur af internettet. Et system der ofte bliver benævnt The Great Firewall of China.

Den kinesiske internetcensur er ifølge BBC blandt andet blevet brugt til at censurere billeder af Peter Plys. Noget der blev sat i værk da kinesiske internetbrugere påpegede, at den kinesiske præsident havde en slående lighed med den honningspisende bamse.

Det er altid let af grine af den forfængelighed og mangel på humor, der tilsyneladende ofte kendetegner totalitære ledere. Men det er formentligt også det eneste komiske, der er ved Kinas tiltag i cyberspace i disse år.

Læs også: Den kinesiske app WeChat er en uundværlig del af én milliard menneskers liv: Den får vestlige apps til at virke direkte primitive, men pas på med hvad du skriver

For mere og mere tyder på, at vi disse år er vidne til et langsomt pol-skifte, hvor den internationales tech-verdens fokus flyttes fra Silicon Valley til nye tech-hubs i Asien.

I disse år byder kinesiske områder som Nanjing, Shenzhen og Beijing-forstaden Zhongguancun sig til som alternativer til Silicon Valley, og her kan Kina tilbyde en pakke, der differentierer sig fra den, som klassiske demokratiske markedsøkonomier kan tilbyde.

Regeringens fulde opmærksomhed

For teknologiindsatsen har den kinesiske regerings fulde opmærksomhed, og kineserne har blandt andet opbygget deres teknologisektor ved at skærme den fra international konkurrence og tilbyde store statslige investeringer.

Samtidig kan vi forvente, at det kinesiske regime i de kommende år vil satse voldsomt på kunstig intelligens, og det kan de gøre uden de samme etiske forkvabbelser, som vi gør os i Vesten og i særdeleshed i Europa.

Og ifølge det store konuslenthus McKinsey er Kina allerede i færd med at blive en hub for kunstig intelligens.

Dansk iværksætter: Vesten udfordres af Kina
Tidligere på ugen bragte Computerworld et interview med danske Morten Primdahl, medstifter af Silicon Valley-virksomheden Zendesk, om denne tendens.

"Jeg er sikker på, at Silicon Valley vil være et epicenter for den globale teknologiudvikling i mange år frem tiden (...) der er da heller ingen tvivl om, at hele den vestlige verden udfordres af Kina, hvor de arbejder med data og kunstig intelligens uden at være underlagt de samme de samme restriktioner og dateetiske hensyn, som vi tager i Vesten,” sagde han til Computerworld.

Morten Primdahl henviser blandt andet til, at den kinesiske stat i disse år udbygger sine mange overvågningssystemer, der tracker borgernes adfærd i både den fysiske og digitale verden.

Læs også: Dansk succes-iværksætter forlod Silicon Valley og flyttede hjem til Danmark: Tech-folkene har overtaget San Francisco og det er ikke længere til at holde ud

Dermed bliver der også skabt gigantiske mængder af data, der kan bruges til machine learning og kunstig intelligens. Det meget omtalte kinesiske sociale kreditsystem, der vurderer borgerne på baggrund af deres adfærd på nettet og i det virkelige liv, er et eksempel på den tendens.

Kan kreativiten blomstre uden frihed?

For blot få år siden troede vi her i Vesten, at den vestlige verdensorden havde sejret, og at økonomisk vækst og personligfrihed uløseligt var forbundet.

Men nu ser vi, at lande som Kina har omfavnet en slags autoritær kapitalisme, hvor de lader til at have held med at kopiere kapitalismens stærke vækstmotor uden samtidig at give los for den personlige frihed.

Verden kan således gå en usædvanligt dyster fremtid i møde, hvis regimer som det kinesiske formår at etablere sig som tech-stormagt og høste gevinsterne ved kunstig intelligens.

Spørgsmålet er dog om lande, hvor retten til at tale og tænke frit er stærkt begrænset, er i stand til at fostre den innovation og kreativitet, der gennem årene har gjort Silicon Valley til et helt unik sted.

Læs også:
Brutalt saudisk styre har tætte forbindelser til verdens førende tech-firmaer: Derfor kan selv et opsigtsvækkende parteringsmord ikke ændre på