Artikel top billede

(Foto: Trine Søndergaard)

Vestager gør klar til sidste opgør med tech-giganterne efter rekordbøde til Google: Sigtekornet peger på Apple og Amazon

De internationale teknologiganter er fortsat under lup hos EU' danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Både Google, Apple og Amazon kigges efter i sømmene. Nu afslører Margrethe Vestager, at hun har modtaget "bjerge af data" til en potentiel sag imod Amazon.

EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) får efter alt at dømme ikke forlænget sit mandat som konkurrencekommissær i EU af den danske regering i efteråret 2019.

Men det betyder langt fra, at den tidligere danske økonomi- og indenrigsminister, er færdig med at holde de internationale teknologimastodonter i ørerne.

I sommeren 2018 stangede Margrethe Vestager en rekordbøde på 32 milliarder kroner ud til Google, fordi selskabet havde misbrugt styresystemet Androids dominerende markedsposition og brudt den europæiske konkurrencelov.

I alt har Google modtaget bøder for omkring 50 milliarder af den danske EU-kommissær i løbet af de sidste 18 måneder.

Nu gør Margrethe Vestager det så klart, at Google, Amazon og Apple konstant vil være på radaren i resten af hendes regeringstid.

Det fortæller hun til det internationale nyhedsbureau Reuters.

Læs også: Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android

Oversvømmet med data til at åbne sag imod Amazon

I øjeblikket kigger Margrethe Vestager Amazon i sømmene.

Hun undersøger nærmere om, teknologiganten ulovligt bruger forhandleres data til selv at producere Amazon-brandede produkter, der minder om produkter, som allerede eksisterer i detailhandlen.

Den danske konkurrencekommissær afslører, at hun i den forbindelse er blevet oversvømmet med data og oplysningertil at åbne en sag imod Amazon.

"Vi har ikke modtaget bunker, men bjerge af data, og det er en prioritetet for os at gennemgå de data - både fra Amazon selv, men også fra andre i branchen," siger Maregthe Vestager til Reuters, og fortsætter:

"Det er vigtigt for os at nå til startpunktet, for hvis vi skal åbne en sag, skal det være muligt at få sagen kørt med en vis hastighed. Derfor er vi nødt til at få styr på det grundlæggende, og det er vi i gang med."

Læs også: Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af Android

Derudover har Margrethe Vestager for nyligt spurgt Googles rivaler på søgemaskineområdet, om søgegiganten misbruger sin position ved at nedgradere rivalerne i Googles søgeresultater.

Hvis det ender med en sag, vil det blive Margrethe Vestagers fjerde sag imod Google.

Danske konkurrencemyndigheder kigger Apple Pay efter i sømmene

Margrethe Vestager kommenterer desuden på Apples betalingstjeneste, Apple Pay, der blev lanceret i oktober 2014 og nu er tilgængelig i 10 EU-lande, herunder Danmark, Sverige, Frankrig, Italien og Spanien.

Apple er tidligere blevet beskyldt for konkurrenceforvridende adfærd i forbindelse med Apple Pay, da NFC-chippen betyder, at iPhones automatisk vælger Apple Pay som brugerens foretrukne betalingsmiddel og dermed tilgodeser Apples tjeneste fremfor konkurrende services.

Derfor undersøges Apple Pay lige nu af de danske konkurrencemyndigheder.

Læs også: Vestager fortsætter bøderegn: Nu står fire elektronikproducenter for skud

Margrethe Vestager afslører, at hun allerede har kigget på Apple Pay uden at finde noget, men er klar til at kigge på betalingstjenesten igen.

Det kræver bare en officiel klage.

Apple har ikke ønsket at kommentere Reuters' historie over for nyhedsbureauet.