Artikel top billede

EU udsat for kæmpe angreb: Tusindvis af diplomatiske beskeder opsnappet

I tre år har EU, FN og andre organisationer været udsat for et omfattende angreb, der har givet dem adgang til diplomatisk kommunikation. New York Times har fået tilsendt mere end 1.100 af de diplomatiske beskeder.

Hackere har i tre år haft adgang til EU's diplomatiske kommunikationsnetværk, hvor de angiveligt er kommet i besiddelse af tusindvis af telegrammer.

Blandt de såkaldte "diplomatic cables" (fortrolige beskeder mellem ambassade eller konsulat og udenrigsministerium red.) er utryghed om Trump-administrationen i USA, problemer med at håndtere Rusland og Kina samt risikoen for at Iran vil genoplive sit atomprogram.

Det skriver New York Times.

Afsløringen kommer efter, at virksomheden Area 1 opdagede den omfattende sikkerhedsbrist.

Virksomheden har efterfølgende gjort mere end 1.100 hackede telegrammer tilgængelige for New York Times, der har været igennem noget af det omfattende og politisk ømtålige materiale.

Læs også: Avis: Kina stod bag gigantisk hack mod 500 millioner hotelgæster

Afslørende politiske detaljer

New York Times beretter blandt andet om et dokument, der betegner et møde mellem præsident Donald Trump og præsident Vladimir Putin i Helsinki som "succesfuldt (i hvert fald for Putin)," lyder det.

Andet materiale omfatter et møde mellem EU-diplomater og Xi Jinping, hvor den kinesiske præsident sammenligner Trumps mobning af Kina med en freestyle boksekamp uden regler.

Man kan også læse om møder med ledere fra Saudi Arabien, Israel og andre lande, der har været delt på tværs af EU.

Hackerne har ikke bare haft adgang til diplomatiske kommunikationslinjer i EU. Også FN og andre overstatslige organisationer har angiveligt været hacket.

Læs også: Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget

EU i gang med at undersøge sagen

I en erklæring tirsdag aften har EU's sekretariat ifølge New York Times udtalt, at den "er opmærksom på påstande om en potentiel lækage af følsomme oplysninger og aktivt er i gang med at undersøge sagen."

Der er endnu ikke nogen oplysninger om, hvem der står bag angrebet.
Ind til videre peger pilen dog mod Kina. En af Area 1's eksperter fortæller til New York Times, at han ikke er i tvivl om, at den kinesiske regering står bag.

Hackerne anvendte en teknik, hvor de kopierede de diplomatiske telegrammer fra et sikkert netværk for herefter at lægge dem op på en åben hjemmeside, som blev sat op i forbindelse med angrebet.

Den teknik minder angiveligt om, hvad en eliteenhed under Kinas befrielseshær længe har gjort brug af, lyder det fra Area 1.

Læs også: Spionage-anklager mod Huawei bunder i en stor magt-kamp med Kina om data: Hvem skal have retten til at overvåge og spionere mod dig?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere