Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

EU udsat for kæmpe angreb: Tusindvis af diplomatiske beskeder opsnappet

I tre år har EU, FN og andre organisationer været udsat for et omfattende angreb, der har givet dem adgang til diplomatisk kommunikation. New York Times har fået tilsendt mere end 1.100 af de diplomatiske beskeder.

Hackere har i tre år haft adgang til EU's diplomatiske kommunikationsnetværk, hvor de angiveligt er kommet i besiddelse af tusindvis af telegrammer.

Blandt de såkaldte "diplomatic cables" (fortrolige beskeder mellem ambassade eller konsulat og udenrigsministerium red.) er utryghed om Trump-administrationen i USA, problemer med at håndtere Rusland og Kina samt risikoen for at Iran vil genoplive sit atomprogram.

Det skriver New York Times.

Afsløringen kommer efter, at virksomheden Area 1 opdagede den omfattende sikkerhedsbrist.

Virksomheden har efterfølgende gjort mere end 1.100 hackede telegrammer tilgængelige for New York Times, der har været igennem noget af det omfattende og politisk ømtålige materiale.

Læs også: Avis: Kina stod bag gigantisk hack mod 500 millioner hotelgæster

Afslørende politiske detaljer

New York Times beretter blandt andet om et dokument, der betegner et møde mellem præsident Donald Trump og præsident Vladimir Putin i Helsinki som "succesfuldt (i hvert fald for Putin)," lyder det.

Andet materiale omfatter et møde mellem EU-diplomater og Xi Jinping, hvor den kinesiske præsident sammenligner Trumps mobning af Kina med en freestyle boksekamp uden regler.

Man kan også læse om møder med ledere fra Saudi Arabien, Israel og andre lande, der har været delt på tværs af EU.

Hackerne har ikke bare haft adgang til diplomatiske kommunikationslinjer i EU. Også FN og andre overstatslige organisationer har angiveligt været hacket.

Læs også: Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget

EU i gang med at undersøge sagen

I en erklæring tirsdag aften har EU's sekretariat ifølge New York Times udtalt, at den "er opmærksom på påstande om en potentiel lækage af følsomme oplysninger og aktivt er i gang med at undersøge sagen."

Der er endnu ikke nogen oplysninger om, hvem der står bag angrebet.
Ind til videre peger pilen dog mod Kina. En af Area 1's eksperter fortæller til New York Times, at han ikke er i tvivl om, at den kinesiske regering står bag.

Hackerne anvendte en teknik, hvor de kopierede de diplomatiske telegrammer fra et sikkert netværk for herefter at lægge dem op på en åben hjemmeside, som blev sat op i forbindelse med angrebet.

Den teknik minder angiveligt om, hvad en eliteenhed under Kinas befrielseshær længe har gjort brug af, lyder det fra Area 1.

Læs også: Spionage-anklager mod Huawei bunder i en stor magt-kamp med Kina om data: Hvem skal have retten til at overvåge og spionere mod dig?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Så stor er risikoen for angreb via din Salesforce Cloud
Cyberkriminelle går målrettet efter Salesforce Cloud, men kun de færreste virksomheder er opmærksomme på, at de selv har et stort ansvar for at beskytte sig – eller ved, hvordan de gør.