Artikel top billede

(Foto: Finansministeriet)

Forsvarsminister skal forklare DI om forslag om at tvangsovervåge virksomheder

DI er blevet indkaldt til et møde hos forsvarsministeren, der skal berolige dansk erhvervsliv efter ministerens lovforslag tvinge virksomheder ind i det såkaldte sensornetværk.

Onsdag er Lars Frelle-Petersen, direktør i DI, indkaldt til et møde hos forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Her skal ministeren tilsyneladende forsøge at berolige dansk erhvervsliv efter, at Claus Hjort Frederiksen i sidste uge foreslog at give større beføjelser til Center for Cybersikkerhed.

Det skriver Politiken.

Lovforslaget betyder, at Center for Cybersikkerhed kan tvinge private virksomheder til at få overvåget deres netværk, hvis man vurderer, at virksomheden er en del af kritisk infrastruktur.

Du kan se forslaget her: Se hele lovforslaget fra regeringen: Vil tvinge danske virksomheder ind i overvåget netværk - og give sikkerhedscenter adgang til data uden retskendelser

Forsvarsministeren understreger dog overfor Politiken, at lovforslaget ikke er til forhandling på dagens møde med erhvervslivets interesseorganisation.

“Vi mener, at det her er velovervejet og velafbalanceret mellem hensynet til beskyttelsen mod truslerne og på den anden side borgernes og virksomhedernes retssikkerhed. Nu er det i høring, og vi følger ikke alt, hvad der bliver sagt. Men vi lytter, og i det omfang der skal gøres noget, så vil det blive gjort,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Kritik af forslaget

De forslåede nye beføjelser til Center for Cybersikkerhed er blevet kritiseret fra flere sider - særligt i det private erhvervsliv.

DI har tidligere meddelt, at man er bekymret over forslaget, som ministeren er kommet med.

“Vi er bekymrede over den meget brede hjemmel om adgang til virksomhedernes data uden retskendelse, som forslaget i første omgang lægger op til,” har Lars Frelle-Petersen tidligere udtalt.

Chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, har tidligere fortalt til Computerworld, at man maksimalt regner med, at 0-9 virksomheder årligt vil blive tvunget ind i sensornetværket.

“Man kan forestille sig, at der er et særligt trusselsbillede mod en virksomhed, hvor man vurderer, at det skal simpelthen overvåges og man af forskellige grunde ikke får en almindelig aftale op at køre. Så kan man sige 'det skal gå hurtigt, nu gør vi det',” sagde Thomas Lund-Sørensen i sidste uge til Computerworld.

Det kan du læse mere om her: Center for Cybersikkerhed om mulig tvangs-indskrivning af danske virksomheder: “Påbuddet er en detalje i forhold til, hvordan vi forestiller os, at netværket skulle udbredes”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere