2019 ser ud til blive året, hvor foldeoptik kan få sit gennembrud i mobilmarkedet.

Her er fire grunde til, at 2019-smartphones vil byde på fænomenale fotoevner

2019 ser ud til at blive et af de helt store årgange, når det gælder kameraer til mobiltelefoner. Her er de fire fototricks, som mobilproducenterne vil ændre markedet med.

Når forårets toptelefoner dukker op, vil de blive ekviperet med et væld af avancerede løsninger i kampen om at levere de bedste mobilbilleder.

Mobilkameraet har for længst afløst dedikerede kameraer, når det gælder fotografering i hverdagen.

Når der skydes digitale fotos, er det overvejende sandsynligt, at det er mobilens kamera, med de begrænsninger, der følger med, som har foreviget øjeblikket.

Optikkens fysiske love volder dog problemer her.

Større er bedre, men mobilproducenterne er enige om, at en mobil ikke må blive meget mere end en håndfuld millimeter tyk.

Det udfordrer derfor producenterne til at tænke anderledes, når den næste generation af smartphones bliver til, noget vi sandsynligvis får at se, når årets største mobilmesse, MWC-konferencen i Barcelona, åbner dørene sidst i februar 2019.

Megapixels til overflod, multikameraer, foldeoptiker og snedige software-tricks er bare nogle af de påfund, som kommer til at sætte dagsorden.

Læs også: Overblik: Her er de foldbare smartphones, som vi får at se i 2019

Voldsomt mange megapixels
Mens 12 megapixels længe har været anset som det rette kompromis, når det gælder filstørrelse og detaljegrad i mobile kameraer, er tendensen nu igen mod at hælde en overflod af pixels ombord på de små fotosensorer som mobilerne besidder.

Denne trend brydes allerede nu af Huawei med mobilen View 20, som med sine 48 megapixels kan bryste sig af at have flere pixels ombord end de nyeste ’full-frame’ spejlreflekskameraer fra traditionelle fotoselskaber som Canon, Nikon og Sony.

De voldsomt mange pixels kræver dog en optik, der kan matche den afsindige opløsning.

De første tests fra netmediet The Verge indikerer, at mobilens kamera faktisk formår at levere resultater, der næsten matcher iPhone Xs, når denne zoomer to gange ind.

Bedriften kræver dog en god portion AI-styrket efterbehandling som leveres i det, Huawei kalder ’AI Ultra Clarity’ mode – denne dikterer, at mobilen holdes stille i en rum tid.

De enormt mange pixels har en anden fordel. For overhovedet at kunne tage så mange pixels, kræver det større sensorer.

Eksempelvis råder fotosensoren på Huaweis View 20 over omkring 60 procent større areal end i Samsung S9 eller Apples iPhone Xs, hvilket gør den omkring 60 procent mere lysfølsom – en stor fordel, når der fotograferes i mørke.

Multikameraer
Et andet område, hvor overbudsfilosofien begynder at råde, er i antallet af kameramoduler bag på mobilen.

To styk kameraer, et vidvinklet og en med to gange zoom, blev en standardvare i toptelefoner omkring 2016 og 2017.

I år bliver tre af slagsen et must, noget som Huawei allerede har taget forskud på med deres Mate 20 Pro, som byder på både ultra-vidvinkel, standardoptik og tre gange optisk zoom i en pakke, der samlet set giver 5 gange optisk zoom.

Men som en anden hvis barberbladsproducent vil mobilselskabet Nokia ikke stoppe der: Hele fem kameraer forventes at pryde den kommende Nokia 9-topmobils bagside.

Her regnes de fem kamera dog ikke kun at levere yderlige optisk zoom.

I stedet regnes de mange moduler i fællesskab at levere såkaldte ’lysfelt’-billeder, hvor præcis dybdeinfo fra et væld af forskelligartede sensorer giver mulighed for at kreere overbevisende effekter som sløret baggrund og sammenstykke højopløste billeder sammen.

Det er samme teknik, som kamera start-up Light kreerede med deres L16 kamera. Her arbejder 16 forskellige moduler, som sammen giver billeder med op til 52 megapixel og seks gange optisk zoom.

Læs også: Prøvekørt: Huaweis Mate 20 Pro er en tag-selv-buffet af imponerende hardware

Foldeoptik kommer helt tæt på
En anden interessant udvikling kan forventes fra Kina, hvor mobilproducenter som Oppo (OnePlus’ søsterselskab) og Huawei rygtes at levere smartphones med foldeoptik ombord.

Idéen her er at indbygge en slags periskop i telefonen for dermed at lade en telezoom hvile sidelæns i mobilen – i stedet for, at det skal rage ud af mobilens bagside.

Fra Oppos hånd teases der med, at en løsning med 10 gange optisk zoom vil vises frem ved MWC-messen.

Her forventes det dog, at løsningen vil byde på en ultravidvinklet sensor (svarende til 16mm brændvidde), som assisteres af en fem gange optisk telezoom, der sammen giver 10 gange zoom (svarende til 160mm brændvidde).

Resultatet vil blive en smartphone, som får det hele med ved at komme omkring tre gange tættere på, end hvad Apples nyeste iPhone Xs’ kan mønstre.

Se også: Test: Apples iPhone Xs er den bedste smartphone, der kan købes i dag – men prisen er derefter

Intelligente kameraer
Mens der arbejdes ihærdigt på at klemme snedige fysiske anordninger ned i de små mobiler, lægges der samtidig en stor indsats i den databehandling, der skal munde ud i flotte fotos.

Her har Google i efteråret vist, hvordan blandt andet kunstig intelligens kan assistere ved på intelligent vis at kunne genskabe detaljer og fjerne støj ud fra det, de små kameramoduler kan levere.

Ikke nok med det kan en mobil som Googles Pixel 3 på snedig vis tage udgangspunkt i en stribe billeder taget i rap, automatisk udvælge det skarpeste og det, hvor eksempelvis personer smiler sødest, for derefter at benytte den resterende stribe fotos til at rense billedet for støj, fintune farver, belysning og kontrast samt hive flere detaljer ud af billedet.

I takt med, at den seneste Google-kamerasoftware vil finde vej til markedet, vil stadigt flere smartphone-modeller byde på lignende AI-kneb.

Se også: Google lancerer nye Pixel 3 smartphones – den fedeste feature her er, at den giver telefonsælgere det glatte lag


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Tradeshift bliver alligevel i Danmark efter ændringer af ny overvågningslov: “Tvangselementet eksisterer stadigvæk, men det er fint nok i forhold til rigets sikkerhed”
Den danske milliardvirksomhed Tradeshift åndede lettet op i sidste uge, da man kunne konstatere, at regeringen havde indgået en politisk aftale om en ny lov for Center for Cybersikkerhed. For Tradeshift har tidligere truet med at forlade landet på grund af loven.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Markedsanalyse: Sådan forbedrer EDI din samhandel
I en markedsundersøgelse fra august 2018 blev 300 retailers og producenter spurgt til, hvordan EDI og supply chain-teknologi hjælper dem med at forbedre deres samhandel. Det er ikke nogen hemmelighed, at konkurrenceforholdene er blevet skærpet i det seneste årti, og specielt priserne er udsat for øget pres. Dette betyder, at virksomheder hele tiden skal arbejde for at implementere mere effektive handelsprocesser. Heldigvis er der stadig forretningsområder, som er nemme at strømline ved hjælp af intelligente outsourcede løsninger. Ét af disse er den elektroniske udveksling af ordrer og fakturaer (EDI). I dette whitepaper kigger vi nærmere på de fem vigtigste områder, hvor EDI ifølge de 300 respondenter spiller en stor rolle i at forbedre virksomhedernes samhandel.