Artikel top billede

Penetrationstest kan stride med arbejdsretten: Brug af skjult kamera og falsk identitet kan være et ’psykisk overgreb’

En såkaldt penetrationstest, hvor it-sikkerhedsfolk forsøgte at trænge ind i kommunale systemer, sår nu tvivl om de anvendte metoders lovlighed.

En it-sikkerhedskontrol af 4kløverskolen i Nyborg sår tvivl om det juridiske grundlag for at udføre såkaldte ’penetrationstest’ i forbindelse med it-sikringen af kommunale institutioner.

DR TV Avisen kunne 5. februar dokumentere, hvordan en medarbejder fra it-sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity havde benyttet både dækhistorie, skjult kamera og falsk identitet for at få adgang til personfølsomme oplysninger på skolens maskiner.

It-sikkerhedsfirmaet var blevet hyret af Nyborg Kommune.

For at få adgang udgiver medarbejderen sig for at være hasteudsendt af Nyborgs skole-it afdeling og fortæller til skolelederen, at der er opdaget et datalæk, som skal stoppes. Under armen har han, på opfordring fra Nyborg Kommunes it-chef, et skjult kamera som foreviger hele seancen.

Kommunaldirektør Lars Svenningsen var ikke bekendt med og tager afstand fra de benyttede metoder og har efterfølgende stoppet samarbejdet med firmaet.

Læs også: "Godt nok havde de hyrede sikkerhedskonsulenter ikke held med at trænge ind i datacenteret, men til gengæld kunne de efter få dage komme ind på hovedkontoret"

Kan stride med arbejdsretten

Ifølge adjunkt ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet er penetrationstesten på kant med den aftale som KL og lønmodtagerorganisationerne har indgået, når det gælder håndtering af it-sikkerhed:

”Det er en voldsom presset situation at blive sat i som medarbejder, at man pludselig hører om, at der er sket læk af fortrolige oplysninger. Den karakter, som foranstaltningen havde, mener jeg godt kan berettige en bod fra Arbejdsretten. I sidste ende er det et spørgsmål om, hvor langt man må gå for at sikre it-sikkerheden,” siger han til DR.

For den skoleleder, som er blevet manipuleret af it-sikkerhedsmedarbejderen, har sagen været så stort et tillidsbrud, at han siden episoden i november stadig er sygemeldt. I en intern mail sendt dagen efter stresstesten, beskriver han forløbet som mindende om et ’psykisk overgreb’.

I følge DR, har Prueba Cybersecurity oplyst til Nyborg kommune, at lignende aktioner er blevet udført i tre andre danske kommuner.

Se også: Bryd tavsheden når din virksomhed bliver hacket: “Det er en gave for virksomheder, hvis nogen påpeger en sårbarhed”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.