Artikel top billede

Penetrationstest kan stride med arbejdsretten: Brug af skjult kamera og falsk identitet kan være et ’psykisk overgreb’

En såkaldt penetrationstest, hvor it-sikkerhedsfolk forsøgte at trænge ind i kommunale systemer, sår nu tvivl om de anvendte metoders lovlighed.

En it-sikkerhedskontrol af 4kløverskolen i Nyborg sår tvivl om det juridiske grundlag for at udføre såkaldte ’penetrationstest’ i forbindelse med it-sikringen af kommunale institutioner.

DR TV Avisen kunne 5. februar dokumentere, hvordan en medarbejder fra it-sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity havde benyttet både dækhistorie, skjult kamera og falsk identitet for at få adgang til personfølsomme oplysninger på skolens maskiner.

It-sikkerhedsfirmaet var blevet hyret af Nyborg Kommune.

For at få adgang udgiver medarbejderen sig for at være hasteudsendt af Nyborgs skole-it afdeling og fortæller til skolelederen, at der er opdaget et datalæk, som skal stoppes. Under armen har han, på opfordring fra Nyborg Kommunes it-chef, et skjult kamera som foreviger hele seancen.

Kommunaldirektør Lars Svenningsen var ikke bekendt med og tager afstand fra de benyttede metoder og har efterfølgende stoppet samarbejdet med firmaet.

Læs også: "Godt nok havde de hyrede sikkerhedskonsulenter ikke held med at trænge ind i datacenteret, men til gengæld kunne de efter få dage komme ind på hovedkontoret"

Kan stride med arbejdsretten

Ifølge adjunkt ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet er penetrationstesten på kant med den aftale som KL og lønmodtagerorganisationerne har indgået, når det gælder håndtering af it-sikkerhed:

”Det er en voldsom presset situation at blive sat i som medarbejder, at man pludselig hører om, at der er sket læk af fortrolige oplysninger. Den karakter, som foranstaltningen havde, mener jeg godt kan berettige en bod fra Arbejdsretten. I sidste ende er det et spørgsmål om, hvor langt man må gå for at sikre it-sikkerheden,” siger han til DR.

For den skoleleder, som er blevet manipuleret af it-sikkerhedsmedarbejderen, har sagen været så stort et tillidsbrud, at han siden episoden i november stadig er sygemeldt. I en intern mail sendt dagen efter stresstesten, beskriver han forløbet som mindende om et ’psykisk overgreb’.

I følge DR, har Prueba Cybersecurity oplyst til Nyborg kommune, at lignende aktioner er blevet udført i tre andre danske kommuner.

Se også: Bryd tavsheden når din virksomhed bliver hacket: “Det er en gave for virksomheder, hvis nogen påpeger en sårbarhed”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere