Artikel top billede

Penetrationstest kan stride med arbejdsretten: Brug af skjult kamera og falsk identitet kan være et ’psykisk overgreb’

En såkaldt penetrationstest, hvor it-sikkerhedsfolk forsøgte at trænge ind i kommunale systemer, sår nu tvivl om de anvendte metoders lovlighed.

En it-sikkerhedskontrol af 4kløverskolen i Nyborg sår tvivl om det juridiske grundlag for at udføre såkaldte ’penetrationstest’ i forbindelse med it-sikringen af kommunale institutioner.

DR TV Avisen kunne 5. februar dokumentere, hvordan en medarbejder fra it-sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity havde benyttet både dækhistorie, skjult kamera og falsk identitet for at få adgang til personfølsomme oplysninger på skolens maskiner.

It-sikkerhedsfirmaet var blevet hyret af Nyborg Kommune.

For at få adgang udgiver medarbejderen sig for at være hasteudsendt af Nyborgs skole-it afdeling og fortæller til skolelederen, at der er opdaget et datalæk, som skal stoppes. Under armen har han, på opfordring fra Nyborg Kommunes it-chef, et skjult kamera som foreviger hele seancen.

Kommunaldirektør Lars Svenningsen var ikke bekendt med og tager afstand fra de benyttede metoder og har efterfølgende stoppet samarbejdet med firmaet.

Læs også: "Godt nok havde de hyrede sikkerhedskonsulenter ikke held med at trænge ind i datacenteret, men til gengæld kunne de efter få dage komme ind på hovedkontoret"

Kan stride med arbejdsretten

Ifølge adjunkt ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet er penetrationstesten på kant med den aftale som KL og lønmodtagerorganisationerne har indgået, når det gælder håndtering af it-sikkerhed:

”Det er en voldsom presset situation at blive sat i som medarbejder, at man pludselig hører om, at der er sket læk af fortrolige oplysninger. Den karakter, som foranstaltningen havde, mener jeg godt kan berettige en bod fra Arbejdsretten. I sidste ende er det et spørgsmål om, hvor langt man må gå for at sikre it-sikkerheden,” siger han til DR.

For den skoleleder, som er blevet manipuleret af it-sikkerhedsmedarbejderen, har sagen været så stort et tillidsbrud, at han siden episoden i november stadig er sygemeldt. I en intern mail sendt dagen efter stresstesten, beskriver han forløbet som mindende om et ’psykisk overgreb’.

I følge DR, har Prueba Cybersecurity oplyst til Nyborg kommune, at lignende aktioner er blevet udført i tre andre danske kommuner.

Se også: Bryd tavsheden når din virksomhed bliver hacket: “Det er en gave for virksomheder, hvis nogen påpeger en sårbarhed”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere