Artikel top billede

Skat i store problemer med nyt it-inddrivelsessystem: Kan ikke inddrive gæld for milliarder af kroner

Skat har store problemer med at få et nyt inddrivelsessystem op at stå på grund af mangelfulde data. Rigsrevisionen hejser advarselsflag.

Rigsrevisionen hejser advarselsflag over Skats nye inddrivelsessystem, PSRM der skal erstatte EFI-systemet, som for nogle år siden dannede rammen om en af danmarkshistoriens dyreste it-skandaler.

PSRM leveres af ICI, som er navnet på Skats egen udviklingsafdeling. Det står for 'Implementerings Center for Inddrivelse.'

Inddrivelsessystemet skal inddrive gæld til Skat. Men også EFI-systemets afløser er i problemer, skriver Berlingske.

EFI-systemets mangler betød, at Skat ikke fik inddrivet gæld for milliarder af kroner.

Siden er Skat blevet omstruktureret, og der er udskiftning af mange it-systemer på vej.

Det kan du læse mere om her: Gigantisk it-udskiftning på vej i Skat: Vitale it-systemer er dybt forældede, slidte og præget af kompliceret knopskydning

Men det nye it-system, der skal afløse EFI, er endnu ikke blevet implementeret som planlagt.

Skat kan ikke inddrive 50 milliarder kroner på grund af mangelfulde data.

Lektor i datalogi ved Københavns Universitet, Erik Frøkjær, siger til Berlingske, at problemerne er ‘markant stigende.’

“Skattemyndighederne har igen fejlbedømt alvoren. Det er dybt tragisk, og det forhindrer sammen med problemerne med det nye it-system, at vi kan komme ud af suppedasen i en situation, hvor vi har 116 milliarder kroner ude at svømme. Det er urealistisk at få de penge hjem,” siger han til avisen.

Det nye inddrivelsessystem hedder PRSM. En række danske kommuner udtrykte fornylig stor frustration over systemet, da de på grund af det tvinges til at tilpasse mere end 100 systemer, så de kan udveksle data.

Det kan du læse mere om her: Kommuner kræver kompensation: Statens nye kostbare inddrivelsessystem skaber vrede og frustration.

EFI blev skrottet i 2015. Rigsrevisionen konkluderede i sommer, at oprydningen efter EFI vil tage mange år.

EFI-skandalen ramte Danmark for fuld blæst i 2014..

Efter flere års problemer, besluttede Skat i efteråret 2015 at lukke EFI ned på grund af fejl og mangler, der blandt andet gjorde, at systemet gennemførte ulovlige inddrivelser.

Regningen for det kuldsejlede projekt landede på mere end en milliard kroner.

Det kan du læse mere om her: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Ifølge Rigsrevisionen blev der i forbindelse med nedlukningen af systemet fundet 575.000 skattesager, hvor Skat har inddrevet forkerte beløb.

Skat håber, at det tal ved lov kan reduceres til 42.000 sager, som dernæst skal behandles manuelt. Og det kommer til at tage flere år, inden Skat har fået sig arbejdet gennem denne pukkel.

Læs også:

Oprydningen efter skandalesystemet EFI trækker ud: Vil først være færdig om flere år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere