Artikel top billede

Nationalbanken: Private betalinger med mobilen koster samfundet det halve af betaling med kontanter

Mobilen som betalingsmiddel mellem private stormer frem, og nu fastslår en ny rapport, at samfundet samtidig sparer en masse penge, når vi undgår kontanter og kontooverførsler.

Det koster kun samfundet det halve, når du betaler for dit seneste kup på Facebook eller DBA med mobilen i stedet for kontanter.

Det viser en ny rapport fra Betalingsrådet under Nationalbanken.

De samlede samfundsmæssige omkostninger var 2,1 kroner for en privat MobilePay-betaling i 2016, som er det år, Betalingsrådets undersøgelse omfatter.

Prisen for en kontant betaling var 4 kroner i 2016, og for en kontooverførsel var prisen hele 5 kroner.

I 2016 blev der foretaget 180 millioner betalinger mellem privatpersoner med de mest udbredte betalingsformer, som er mobilen, kontanter samt kontooverførsel i net- eller mobilbanken, skriver Betalingsrådet i sin rapport.

Betalingsrådets beregninger af de samfundsmæssige omkostninger ved mobilbetalinger mellem private er sket med oplysninger fra MobilePay.

“Danske husholdninger havde i 2016 to muligheder til mobilbetalinger mellem privatpersoner: De kunne enten bruge Swipp eller MobilePay. Af de to produkter foretrak danskerne MobilePay, som havde over 3 millioner brugere ved udgangen af 2016, mens Swipp havde ca. 900.000 brugere. Swipp lukkede i februar 2017,” lyder det i rapporten.

Ifølge Betalingsrådet kan man ikke sammenligne de samfundsmæssige omkostninger ved mobilbetalinger mellem private med de mobilbetalinger, som private foretager til virksomheder som eksempelvis forretninger.

Betalingsrådet skriver i rapporten, at den samfundsmæssige omkostning er et udtryk for den samlede brug af ressourcer hos dem, der er involveret i betalingen.

Det vil sige brug af ressourcer hos betalingsformidlere, betaleren samt modtageren af betalingen. Derimod siger den samfundsmæssige omkostning ikke noget om for eksempel et eventuelt gebyr ved at hæve kontanter eller det årlige gebyr ved at have et internationalt kreditkort.

Og så er det blevet endnu billigere side 2016

Ifølge en pressemeddelelse fra MobilePay har udviklingen siden 2016 betydet, at MobilePay-betalinger er blevet endnu billigere for det danske samfund.

”Næsten alle landets banker er nu samlet bag MobilePay og har flyttet hovedparten af betalingerne væk fra kort og over på de langt billigere konto-til-konto transaktioner. De samfundsøkonomiske omkostninger er dermed yderligere reduceret betydeligt,” siger Torben Gamst, direktør for MobilePay i Danmark.

Ifølge MobilePay var der i 2018 knap 4,1 millioner brugere af systemet, som overførte cirka 65 milliarder kroner ved hjælp af knap 200 millioner transaktioner.

”Fordi den private MobilePay-brug har nået en globalt set uhørt udbredelsesgrad i Danmark, oplever vi en tilsvarende stor vækst i brugen af mobile betalinger i danske butikker og webshops. Her medvirker MobilePay og partnerbankerne til at gøre Danmark til global frontrunner inden for kontantløs økonomi og digitalisering,” siger Torben Gamst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere