Artikel top billede

Rigsrevisionen kritiserer it-sikkerheden hos Statens It: Fem medarbejdere har alt for omfattende adgang til danske it-systemer

Rigsrevisionen retter hård kritik mod Statens It, som har givet for mange medarbejdere alt for store administrative rettigheder til de statslige it-systemer.

Fem medarbejdere i Statens It har administrator-rettigheder til it-systemer hos alt fra Udbetaling Danmark og økonomistyringssystemet Navision Stat.

Det får Rigsrevisionen til at udtrykke kritik af den statslige it-myndighed, som ifølge Rigsrevisionen har 'væsentlige svagheder.'

"Vi har fundet væsentlige svagheder ved Statens Its drift af infrastrukturen og it-miljøet," skriver Rigsrevisionen i to rapporter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Læs også: Københavns Universitet erkender skarp kritik af it-sikkerheden: “Vi har ikke helt de samme løsningsmuligheder”

Rigsrevisionen har flere gange kritiseret offentlige myndigheder for at uddele administrative rettigheder til alt for mange medarbejdere.

Senest har Rigsrevisionen kritiseret Københavns Universitet for at give alt for mange lokalrettigheder til forskerne på universitetet.

Det kan blive en sikkerhedsrisiko.

For hvis hackere med ondsindede hensigter får fat i oplysningerne hos de fem ansatte, så risikerer man at give hackerne uhindret adgang til flere store statslige it-systemer.

Læs også: Statens it-sikkerhed er langt bedre end sit rygte: “Vi er i en situation, hvor staten er normsættende for sikkerhedsniveauet”

De fem medarbejdere har udover den store adgang til systemerne også haft mulighed for at slukke for logningen.

Det betyder, at andre efterfølgende ikke har kunnet følge med i, hvad de ansatte har foretaget sig på systemerne.

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra direktør for Statens It, Michael Ørnø.

Læs også:

Sundhedsdatastyrelsen kritiseres for manglende risikovurdering på tredje år: Her er styrelsens forklaring

Statsrevisorer undrer sig over blank afvisning af it-sikkerhedskritik: "Det vil nok falde tilbage, hvis der sker et angreb, som man kunne have beskyttet sig imod"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere