Artikel top billede

Rigsrevisionen kritiserer it-sikkerheden hos Statens It: Fem medarbejdere har alt for omfattende adgang til danske it-systemer

Rigsrevisionen retter hård kritik mod Statens It, som har givet for mange medarbejdere alt for store administrative rettigheder til de statslige it-systemer.

Fem medarbejdere i Statens It har administrator-rettigheder til it-systemer hos alt fra Udbetaling Danmark og økonomistyringssystemet Navision Stat.

Det får Rigsrevisionen til at udtrykke kritik af den statslige it-myndighed, som ifølge Rigsrevisionen har 'væsentlige svagheder.'

"Vi har fundet væsentlige svagheder ved Statens Its drift af infrastrukturen og it-miljøet," skriver Rigsrevisionen i to rapporter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Læs også: Københavns Universitet erkender skarp kritik af it-sikkerheden: “Vi har ikke helt de samme løsningsmuligheder”

Rigsrevisionen har flere gange kritiseret offentlige myndigheder for at uddele administrative rettigheder til alt for mange medarbejdere.

Senest har Rigsrevisionen kritiseret Københavns Universitet for at give alt for mange lokalrettigheder til forskerne på universitetet.

Det kan blive en sikkerhedsrisiko.

For hvis hackere med ondsindede hensigter får fat i oplysningerne hos de fem ansatte, så risikerer man at give hackerne uhindret adgang til flere store statslige it-systemer.

Læs også: Statens it-sikkerhed er langt bedre end sit rygte: “Vi er i en situation, hvor staten er normsættende for sikkerhedsniveauet”

De fem medarbejdere har udover den store adgang til systemerne også haft mulighed for at slukke for logningen.

Det betyder, at andre efterfølgende ikke har kunnet følge med i, hvad de ansatte har foretaget sig på systemerne.

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra direktør for Statens It, Michael Ørnø.

Læs også:

Sundhedsdatastyrelsen kritiseres for manglende risikovurdering på tredje år: Her er styrelsens forklaring

Statsrevisorer undrer sig over blank afvisning af it-sikkerhedskritik: "Det vil nok falde tilbage, hvis der sker et angreb, som man kunne have beskyttet sig imod"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere