Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Europæisk land indgiver klage over det omstridte copyright-direktiv

Polen har indgivet en klage til EU-domstolen over copyright-direktivet, hvis formål er at indføre ophavsret på det digitale område.

Polen har indgivet en klage over copyright-direktivet til Den Europæiske Unions Domstol (EU-Domstolen).

Det skriver Reuters.

Det østeuropæiske land mener, at direktivet vil resultere i censur.

"Dette system kan resultere i en vedtagelse af reguleringer, der svarer til en forbyggende censur, hvilket ikke kun er forbudt i den polske forfatning, men også i EU-traktaterne," lyder det fra Polens udenrigsminister, Konrad Szymanski ifølge Reuters.

Forhadt direktiv skal implementeres inden for to år

Der har været stor kritik af copyright-direktivet, som har været undervejs i beslutningsprocessen i EU i mere end to år.

Kritikken har især haglet ned over de kontroversielle artikler 11 og 13.

Nogle har endda fremført et argument om, at direktivet "ødelægger internettet for altid."

Læs mere om kritikken her: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Fortalerne mener derimod, at direktivet er et vigtigt led i en modernisering af ophavsretten, så den tager højde for den digitale tidsalder - ligesom i den fysiske verden er man også i den digitale forpligtet til at følge ophavsretsloven.

Copyright-direktivet blev endeligt vedtaget i april, og medlemslandene har nu to år til at implementere direktivet.

Reglerne betyder, at platforme som Facebook, YouTube og Google selv får ansvaret for at sikre, at der ikke bliver delt materiale, som andre har rettighederne til.

Læs også: EU giver grønt lys til det omstridte copyright-direktiv: Nu har EU-landene to år til at få det implementeret

Det mener Polen altså kan lede til, at der kan opstå en forbyggende censur.

Den Europæiske Unions Domstol (EU-Domstolen) sikrer, at EU-lovgivningen fortolkes og anvendes på samme måde i alle EU-lande, og at lande og EU-institutioner overholder reglerne.

Domstolen består af en dommer fra hvert EU-land (to fra 2019) samt 11 generaladvokater.

Læs også: Konsekvensen af ny EU-aftale onsdag aften: Nu er det (nok) slut med YouTube og Facebook, som vi kender det




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere