Amerikansk myndighed bekræfter rekordbøde til Facebook

Den amerikanske forbruger- og konkurrencemyndigheder FTC bekræfter nu, at Facebook skal betale en rekordstorbøde og i fremtiden bliver underlagt nogle helt nye stramme privacy-regler.

Den amerikanske forbruger- og konkurrencemyndigheder Federal Trade Commission (FTC) bekræfter nu, at Facebook som en del af et forlig skal betale en rekordstor bøde på fem milliarder dollar eller lige knap 33 milliarder kroner.

Det skriver FTC på sin hjemmeside.

Her oplyser myndigheden også, at der er tale om den største bøde FTC nogensinde har udstedt til en virksomhed, der har overtrådt sine kunders krav på privacy.

Læs også: Nye detaljer om Facebooks milliardbøde: Facebook-brugere blev vildledt om ansigtsgenkendelse og fik misbrugt telefonnumre

Ifølge FTC er bøden 20 gange større end den næststørste bøde, der er blevet udstedt for privacy-overtrædelser eller datalæk.

“På trods af dets gentagne løfter til milliarder af brugere over hele verden om, at de havde fuld kontrol over delingen af deres personlige oplysninger, så har Facebook undermineret forbrugerens ret valgfrihed,” siger formand for FTC Joe Simons ifølge FTC’s hjemmeside.

Bøde var ventet
Nyheden om bøden kommer dog ikke som nogen overraskelse. For den slap ud allerede i sidste uge, da den blev rapporteret af den amerikanske avis Washington Post.

Umiddelbart efter, at Washington Post offentliggjorde historien steg Facebooks aktiekurs, hvilket sandsynligvis skyldes, at aktiemarkederne havde forudset en straf der var endnu højere.

Læs også: Facebook-aktien tordnede i vejret efter rekordbøde

Skal følge nye retningslinjer
I forbindelsen med det forlig, der er indgået, har Facebook også indvilliget i at følge nogle helt nye privacy-retningslinjer.

De nye retningslinjer indebærer blandt andet, at Facebook skal foretage et såkaldt “privacy review” af hver nyt produkt og hver nye tjeneste, som virksomheden udvikler.

Alle selskabets "privacy reviews" skal herefter hvert kvartal overdrages til til Facebooks administrerende direktør, Mark Zuckerberg, samt en uafhængig vurderingsmand.

“Vi har indvilliget i at betale en historisk bøde, men hvad der er endnu vigtigere er, at vi kommer til at lave nogle markante strukturelle ændringer i forhold til, hvordan vi bygger vores produkter og driver virksomhed. Vi har et ansvar for at beskytte folks privatliv. Vi arbejder allerede på at leve op til det ansvar, men nu vil vi sætte en række helt nye standarder for hele branchen,” siger Facebooks stifter og administrerende direktør i et Facebook-opslag.

Læs også: USA på vej med milliard-bod til Facebook for privacy-brud


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Efter 24 år valgte Niels Elbek at fratræde posten som topchef i Elbek & Vejrup: Se her hvorfor
Gennem 24 år har Niels Elbek stået i spidsen for it-selskabet Elbek & Vejrup, som han har stiftet sammen med Lars Vejrup. Selskabet har kunne fremvise tocifrede vækstrater de seneste mange år, men alligevel takker topchefen nu af - se her hvorfor.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.