Forsvarets Efterretningstjeneste råder over en mindre hær af hackere: "Det kan være både billigere og mindre voldeligt end konventionel krigsførelse"

Det danske forsvar råder over "en mindre hær" af hackere, der er klar til at udføre offensive cyberangreb mod andre stater, fortæller chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Om tre måneder har Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, fuldt bemandet Danmarks cyberhær af hackere, der går under navnet CNO, Computer Network Operations.

Dermed råder Danmark over, hvad chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste betegner som, "en mindre hær af hackere," der er i stand til at angribe andre nationer.

Det fortæller chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, til Berlingske.

"Når det giver god mening at opbygge det her, så er det fordi, at man med ikkekonventionelle midler kan gå ind og gøre skade på andre landes militære infrastruktur og sætte dem ud af spillet. Det kan være både billigere og mindre voldeligt end konventionel krigsførelse," siger han til avisen.

Forsvarets Efterretningstjeneste meddelte for to uger siden, at man havde opbygget en hel cyberafdeling.

Det kan du læse mere om her: Danmarks cyberhær er operativ: Danmark klar til at gennemføre militære cyberangreb

Læs også: IT-Branchen advarer mod forsvarets brug af cyberangreb: “cybervåben er ikke taktiske våben, men derimod masseødelæggelsesvåben”

Det er dog ikke uden store betænkeligheder, at Danmark nu søsætter den offensive cyber-enhed, forsikrer Lars Findsen.

Over for Berlingske gør han opmærksom på, at Danmark kan blive ramt tæmmelig hårdt af større lande, hvis nogen ønsker at besvare danske angreb.

Han vil desuden ikke kommentere på, om Danmark allerede har gjort brug af sine offensive cyber-våben.

Forsvaret har oprustet massivt på det digitale område de senere måneder. Også hos Center for Cybersikkerhed, der er en anden afdeling under FE, fortalte Thomas Lund-Sørensen at centeret skal ansætte mere end 100 nye medarbejdere.

Læs mere her: Center for Cybersikkerhed genansætter topchef Thomas Lund-Sørensen som topchef: Stiger minimum 100.000 kroner i løn

IT Branchen har tidligere advaret imod, at krig i cyberspace skulle være mindre voldeligt end konventionelkrigsførelse.

"Cybervåben er ofte ikke taktiske våben, men derimod masseødelæggelsesvåben, der er svære at kontrollere når først de er sendt afsted. En virus og efterfølgende nedlukning af et kraftværk, kan jo medføre nedlukning af hospitaler eller andet, så angrebet går ud over civile og koster dødsfald," har formand for IT Branchens it-sikkerhedsudvalgt, Bjarke Alling, tidligere fortalt til Computerworld.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.