Artikel top billede

(Foto: Pernille Greve Photography)

Omsætningen falder hos NNIT efter stor nedgang i samhandel med Novo Nordisk: "Faldet i omsætning fra Novo Nordisk-koncernen har påvirket vores resultater"

Novo Nordisk-omsætningen hos NNIT falder med 29 procent, men topchef Per Kogut er alligevel tilfreds med selskabets første kvartal 2020. NNIT fastholder desuden forventningerne til hele året på en omsætningsnedgang på mellem fire og otte procent.

Storkunden Novo Nordisks relation til NNIT bliver mindre og mindre, og det koster omsætning for NNIT i første kvartal af 2020.

Selvom NNIT i begyndelsen af 2020 indgik en ny femårig aftale med Novo Nordisk, falder selskabets omsætning fra den danske medicinalgigant med hele 29 procent.

Det medfører, at den samlede nettoomsætning er faldet med 3,7 procent til 722 millioner kroner sammenlignet med første kvartal i 2020.

Alligevel hæfter topchef Per Kogut sig ved flere positive ting, når det kommer til omsætningen.

"Faldet i omsætning fra Novo Nordisk-koncernen har påvirket vores resultater, hvilket imidlertid opvejes af især to ting: For det første leverer vi fortsat en stærk vækst i omsætningen fra andre kunder, især inden for den internationale life sciences-industri. For det andet har vi reduceret vores omkostninger ved at gennemføre den plan, vi annoncerede i januar 2020," lyder det fra NNIT-bossen.

Andelen af NNIT's omsætning fra kunder uden for Novo Nordisk-koncernen steg til 74 procent i 1. kvartal 2020 fra 65 procent i første kvartal 2019.

Læs også: NNIT's image får tæsk efter hårdt 2019: "En skrøbelig virksomhed havde nok ikke kunnet holde til det stormvejr vi har været i i 2019"

Fastholder forventninger til 2020

Efter et hårdt 2019, der bød på en større spareplan, svingende økonomiste rsultater og tab af flere store kontrakter, hæfter Per Kogut sig ved, at selskabet nu er på rette kurs og foreløbigt ser ud til at leve op til forventningerne i 2020.

"For NNIT var 2020 i forvejen et overgangsår, hvor vi stod for at genvinde vores robusthed, og så kom corona; -men første kvartal bestyrker vores tro på, at vi nok skal leve op til forventningerne. Det er for tidligt at tale om en fuld opklaring, men vi kan se lys og færre skyer på himlen," lyder det fra topchefen.

Trods coronakrisen fastholder NNIT derfor forventningerne til et omsætningsfald på mellem fire og otte procent for hele året.

"Resultatet for de første tre måneder af 2020 lever op til vores forventninger, trods forårets uforudsete coronavirus og trods et fald i omsætningen fra vores største kunde," lyder det fra Per Kogut.

Det understeges dog, at grundet coronavirus må det forventes, at NNIT's omsætningsvækst ender i den nedre ende af intervallerne for virksomhedens guidance, ligesom NNIT endnu ikke vil indikere om der betales udbytte for året på grund af coronavirus.

Læs også: Her er den benhårde lære af NNIT's krise: Derfor er det gået galt for selskabet

Fremgang på flere områder

Per Koguts optimisme er blandt andet drevet af en omsætningsfremgang inden for life sciences på henholdsvis 26 procent i Danmark og 18 procent international, mens omsætningen i enterprise-segmentet og det offentlige segment også er steget med henholdsvis 14 procent og 5,9 procent.

Det skyldes blandt andet en række aftaler, som NNIT har indgået i årets første tre måneder.

"Det har været betryggende at se, at vi formåede at indgå en række aftaler med kunder, idet vi i marts forlængede samarbejdsaftaler med henholdsvis DLG, HK og Novo Nordisk samt en række andre life sciences-selskaber i udlandet.”

Nettoomsætningen fra finanssegmentet faldt med 8,1 procent.

Læs mere om NNIT's nye aftaler her: NNIT klar med tredje stor-ordre på tre dage: Overtager hele HK's infrastruktur

Bundlinje falder med 12 procent

NNIT ender med at komme ud af første kvartal med et overskud et nettoresultat på 35 millioner kroner.

Det er en tilbagegang på 12,4 procent sammenlignet med samme periode i 2019, hvor overskuddet lå på 40 millioner kroner.

"Udover at salget i Kina har været stærkt påvirket i februar og marts af covid-19-situationen, har NNIT’s drift generelt kørt videre nogenlunde upåvirket globalt, og NNIT’s øvrige forretning kun været en smule påvirket af denne uventede situation i sidste halvdel af marts måned," lyder det fra Per Kogut.

Det er fortsat planen, at NNIT's nye finansdirektør Pernille Fabricius tiltræder i begyndelsen af august.

Det kan du læse mere om her: Ansættelse af ny finansdirektør markerer et paradigmeskifte i NNIT's topledelse: Her er Pernille Fabricius' største udfordring