Arbejde i en ny normal: Fire gode råd til at optimere hjemmekontoret

Klumme: Hjemmekontoret har oplevet en stor opblomstring. Det skaber både nye muligheder og udfordringer for danskernes arbejde. Med få enkle greb kan vi begrænse eventuelle problemer og udnytte det fulde potentiale i de mange teknologier, vi har til rådighed.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Virksomheder og ansatte herhjemme og i resten sten af verden arbejder stadig med at omstille arbejdet og de daglige rutiner til den nye virkelighed under coronakrisen.

Denne nye normal vil uden tvivl have en stor påvirkning på livet, som vi kender det, i lang tid fremover - både økonomisk, politisk og kulturelt.

Midt i denne enorme forandring står teknologi som et centralt omdrejningspunkt, der har spillet en nøglerolle i at håndtere denne ufrivillige disruption af måden, vi arbejder og kommunikerer med hinanden på.

Både på software- og hardwarefronten er vores afhængighed og brug af teknologi steget med rekordfart, som selv de mest optimistiske tech-entusiaster og adfærdsforskere ikke havde kunne spå om.

Derfor vil vi over de kommende uger og måneder formentlig se en fortsat positiv udvikling i folks opfattelse af teknologi.

Det skyldes ikke mindst, at teknologi i stigende grad, vil fungere som en permanent livline til at bevare kontakt med omverden og holde hjulene i gang i en tid, hvor fysiske interaktioner er begrænsede. I sidste ende er konsekvensen, at hjemmearbejde og virtuelt samarbejde bliver en langt mere accepteret og integreret del af virksomheders arbejdsgange.

Derfor har jeg listet fem enkle, men vitale gode råd til at sikre, at virksomheder og ansatte får det maksimale ud af den nye arbejdssituation:

Skab dit eget kontor i hjemmet.
Det er vigtigt at skabe et dedikeret arbejdsområde derhjemme, der minder om det på din arbejdsplads. Hvis det er muligt, så sæt en skærm op, brug et separat tastatur/mus og en ordentlig kontorstol og skrivebord, da det er med til at gøre dig mere effektiv og skaber en bedre ergonomi, så du ikke sidder krummet sammen over din bærbare hele dagen. Med eksplosionen i brugen af onlinemøder, er et godt headset også blevet et vigtigt redskab, så du går klart igennem uden at forstyrre familien.

Hold regelmæssig, virtuel kontakt med dine kollegaer
Vi mennesker er sociale dyr og kan hurtigt føle os isolerede, hvis vi arbejder hjemmefra i en længere periode, langt væk fra vores kollegaer. Vi kan og bør blive ved med at holde kontakten og have uformelle snakke med kollegaer ved enten at bruge kameraet på vores bærbare, eller Facetime på telefonen, akkurat som hvis vi tog en sludder ved kaffeautomaten.

Tag ekstra forholdsregler på sikkerhedsfronten
Risikoen for at blive offer for alvorlige cyberangreb som f.eks. phishing øges markant, når vi logger på arbejdet via vores private eller et offentligt tilgængeligt WiFi-netværk uden for virksomhedens firewall. Virksomheder er nødt til at give deres ansatte sikre enheder, mens medarbejderne har ansvaret for at opdatere til den nyeste firmware og bruge VPN.

Rengør pc, tastatur og printer
Det kan lyde banalt, men for at undgå potential smitte er det en god idé jævnligt at rengøre overfladerne på dine pc, tastatur, skærm, printer osv. efterfulgt af en desinficering. Enheder bør rengøres, når de er slukkede og taget ud af eventuelle strømstik. Men husk aldrig at spraye væske direkte på dine enheder.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Overblik: DXC Technology og Netcompany stormer frem som offentlig it-leverandør - Atea og Conscia taber terræn
Det offentlige Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på it-indkøb. I løbet af 2019 tog DXC Technology og Netcompany store indhug i de offentlige it-budgetter - samtidig rykkede Atea og Conscia baglæns. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
5 gode råd til det sikre og effektive projektarbejde - og selvom det sker hjemmefra
Hjemme- og fjernarbejde behøver ikke at koste på produktiviteten i dine projekter. I dette whitepaper kan du derfor læse fem gode råd til at få dine projekter sikkert i hus - også selvom hovedparten af arbejdet sker andre steder end på arbejdspladsen. De fem råd handler blandt andet om kommunikationen, holdånden, sikkerheden og opsamling af viden når du arbejder hjemmefra.