Artikel top billede

Bog af dansk stjerneprogrammør: Bliv hjemme – og styrk effektivitet og arbejdsglæde

Forfatterne til Remote: Office Not Required nøjes ikke med at gennemgå fordelene ved distance- og hjemmearbejde. De har demonstreret det i praksis med deres virksomhed, der blandt andet har fostret Ruby on Rails.

Traditionelt har mange arbejdspladser taget smag af industrisamfundets fabrikstækning. Mange af os er således vant til at møde ind på et kontor, løse nogle opgaver og tage hjem igen.

Men det er – som coronakrisen har demonstreret – absolut muligt at erstatte kontoret helt eller delvist med effektivt hjemmearbejde.

Hjemme- og fjernarbejdets fordele er emnet for bogen Remote: Office Not Required af David Heinemeier Hansson og Jason Fried.

De kommer med en lang række gode råd til, hvordan man effektivt implementerer og optimerer anvendelsen af hjemmearbejde i virksomheden og forklarer, hvorfor man bør gøre det.

Bredere rekruttering og øget effektivitet

Hjemmearbejde har historisk set været en omdiskuteret sag. Arbejdsgivere har frygtet, at medarbejderne falder af på den, når man ikke kan holde øje med dem.

Eller været bekymret for, om udvikling og samarbejde lider under, at man ikke mødes fysisk.

Disse opfattelser gør bogens forfattere effektivt op med.

De kommer også omkring en lang række overvejelser om, hvorfor man bør overveje at løsne op for den stavnsbinding til en fysisk kontorlokalitet, som traditionelt har præget mange virksomheder.

For eksempel får man adgang til flere potentielle medarbejdere, når man ikke skal tage stilling til, om de helt rigtige talenter tilfældigvis bor i nærheden eller ej.

Desuden vil mange arbejdsgivere opleve, at produktiviteten stiger, når medarbejderne kan veksle frit mellem arbejdsdage på kontoret og hjemme ved spisebordet.

Forfatterne lever som de prædiker

Så måske der er gode grunde til at tilskynde hjemmearbejde i endnu højere grad.

For selv om samfundet nu er ved at lukke op igen og medarbejderne kan møde ind hver dag, er det ikke sikkert, at det er klogt at kræve det.

Forfatterne til Remote: Office Not Required arbejder selv efter filosofien om fjern- og hjemmearbejdets kvaliteter med deres virksomhed Basecamp (tidligere 37Signals).

Ud over at have fostret frameworket Ruby on Rails, har de integreret fjernarbejde i virksomheden, som i dag har mere end 50 ansatte i 32 byer verden over.

Så det er gået ganske godt. Bogen blev oprindelig udgivet i 2013, men siden har den teknologiske udvikling kun gjort fjernarbejde- og møder endnu mere tilgængelig.

Larm, forstyrrelser og elendigt indeklima

Bogen kommer også omkring nogle af de ulemper, der følger med kontorarbejde.

Særligt skadeligt er naturligvis storkontorer med støj, ringe indeklima og utallige afbrydelser.

Men der spildes også uendeligt mange timer og ressourcer på transport mellem hjem og arbejdsplads, ligesom drift og lokaleleje udgør en betydelig omkostning for arbejdsgiveren.

Og skulle man stadig være i tvivl om, hvor kontraproduktivt, obligatorisk kontorarbejde kan være, kan man blot overveje, hvor effektiv man egentlig selv er i et stort lokale, hvor konstante samtaler udgør lydtæppet, og hvor hverken temperatur eller luftkvalitet er helt, som den skal være.

For nogle år siden rendte jeg ind i en dygtig fagkollega fra en stor mediearbejdsplads, som havde været gennem nogle hårde nedskæringer og spurgte ham, hvordan det gik på jobbet:

”Joeh.. Selvfølgelig er økonomien og usikkerheden træls. Men kontoret er faktisk endnu værre. Vi har ikke faste pladser længere, alle sidder tæt, du kan konstant høre mindst to telefonsamtaler ad gangen og det er komplet umuligt at koncentrere sig. Det er frygteligt!”

Han sagde op kort tid efter.

Bog: Remote: Office Not Required. Forfattere: David Heinemeier Hansson og Jason Fried.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere