Overnational smittesporing viser en vej for fremtidens brug af data

Klumme: Jeg tror på, at data vil virke i menneskehedens tjeneste. EU’s kommende gateway til smittesporing over landegrænser viser, at det kan lade sig gøre. Virksomheder kan også lære af den historie!

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Forleden annoncerede Europa-kommissionen testen af en ny gateway, som forener de nationale apps til smittesporing.

I Danmark har app’en 1,3 mio downloads, og om ikke så forfærdeligt længe vil den altså også kunne fortælle om eventuel smitte fra andre end danskere. Danmark er nemlig pilotland sammen med Tjekkiet, Tyskland, Irland, Italien og Letland.

Pas på, det er en tysker
Den nye gateway sikrer, at de principper, der danner grundlaget for de nationale apps, genanvendes på overnationalt niveau.

Det drejer sig om fuld anonymitet gennem pseudonymisering og kryptering, decentral lagring af data – og dermed robusthed overfor centrale hacker angreb - samt brug af Google og Apples framework for anonym transmission af pseudo ID’er.

Der er altså tale om en gateway, som tillader, at de nationale løsninger udveksler data. Den skal gå i drift i oktober.

Herefter vil du kunne få en melding, hvis du har været tæt på en person som er testet positiv – uanset om det er en dansker, tysker eller en italiener (hvis du vel at mærke har aktiveret din danske app, men det har du vel?).

Open source
Projektet har Deutsche Telekom og SAP som leverandører. Dette makkerpar stod også bag den tyske app til smittesporing, som fik over seks millioner downloads på de første 24 timer og i skrivende stund er downloadet 18,2 millioner gange.

Koden er for øvrigt lagt ud i GitHub som open source, så vi alle kan tjekke, at gateway’en hverken kan mere eller mindre, end den lover.

I en verden, hvor overvågning via data og massive problemer med privacy er dagens uorden, er det livgivende at se, at den rette arkitektur kan sætte data i arbejde i menneskehedens tjeneste. Uden en masse kedelige bivirkninger.

Data fortæller om netværk
Også i virksomhederne giver eksemplet stof til eftertanke. Understøttelsen af vores værdikæder rækker jo langt udover virksomhedens egne grænser.

Vores it-systemer har i mange årtier fokuseret på at skabe intern effektivitet og styring, men fremtidens data handler om de netværk, som en virksomhed er og indgår i.

Hvad kunder og medarbejdere oplever, bør have direkte indflydelse på måden vi kommunikerer, producerer og distribuerer. Det skal ske her-og-nu og tæt på realtid.

Og data skal være til rådighed for alle områder i en organisation, for vi kan ikke lade en silo eje en sandhed, som mange flere kunne have glæde af.

Over silogrænser
Eksemplet fra EU antyder, at vi kan opnå samme hurtighed i virksomheders end-to-end-løsninger.

Der skal ikke være forsinkende analytiske mellemlag, og der skal ikke være silogrænser mellem beslutningstagere og data.

Den komplette integration handler om at lade data komme i arbejde for os. Også på områder, hvor vi ikke lige havde forudset, at de ville være værdifulde.

I min optik er det ikke noget tilfælde, at EU går forrest med denne form for overnational løsning.

Det handler jo om, at det kun kan lade sig gøre, hvis demokrati og digitale menneskerettigheder er tænkt ind fra starten i selve designet.

Europa er måske ikke først med at skabe teknologierne, men Europa er god til at sætte dem i anvendelse på en bæredygtig og samfundsberigende måde.

God data governance er afgørende for både samfund og virksomheder.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
Amerikansk cyber-enhed kræver, at alle myndigheder installerer "nød-patch" fra Microsoft
Microsoft har udsendt en ny patch til en række Exchange-versioner. Sårbarheden er så alvorlig at den amerikanske cybersikkerhedstjeneste CISA kræver, at alle offentlige myndigheder i USA installerer nød-patchen.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.