Statens Serum Institut har brudt loven i seks år: Har i årevis forsømt at søge tilladelse fra Datatilsynet

Gennem mere end seks år har Statens Serum Institut uden tilladelse delt blodprøver og andet biologisk data uden tilladelse fra Datatilsynet.

Fra 2012 til 2018 har Statens Serum Institut (SSI) uden tilladelse fra Datatilsynet delt blodprøver, væv og andet biologisk materiale til danske forskere uden tilladelse fra Datatilsynet.

Det skriver DR på baggrund af en aktindsigt.

Loven foreskriver ellers, at SSI har skullet søge tilladelse, når den har villet dele prøver fra danske borgere.

Men siden 2012, hvor Biobanken blev etableret, har SSI frem til 2018 sendt prøverne videre til danske forskere uden at have fået tilladelse til det fra Datatilsynet.

Det er ifølge eksperter, som DR har talt med, en alvorlig sag.

"Det står meget klart i loven, at når man videregiver den type materiale i forskningsmæssige sammenhænge, så skal man have tilladelse fra Datatilsynet. Og det skal man, fordi det er noget meget følsomt materiale, som indeholder oplysninger om borgerne," lyder vurderingen fra Peter Blume, professor i databeskyttelse ved Københavns Universitet.

Læs også: Datatilsynet indleder sag over for Statens Serum Institut: Vil også undersøge hele forskningsområdet

Biobanken ligger inde med omkring 10 millioner prøver fra danske borgere.

SSI har ifølge DR tidligere vurderet, at der er sendt prøver afsted til forskningsprojekter mellem 10 til 20 gange om året.

SSI beklager sagen, men afviser at stille op til interview med DR.

I en mail skriver SSI, at organisationen har styrket sin indsats på området for persondatabeskyttelse og informationssikkerhed blandt andet i form af ansættelse af flere jurister.Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.