Bog: Bliver Palle alene i verden?

I fremtiden vil udfordringen ikke være, at vi er for mange mennesker på kloden, men at vi er alt for få – og udviklingen kan allerede spores verden over. Det mener forfatterne af den dybt interessante Empty Planet: The Shock of Global Population Decline.

Undertiden fremføres det som et uomgængeligt faktum, at vi bevæger os mod en økologisk katastrofe i takt med, at antallet af mennesker fortsætter sin eksplosive vækst op gennem det 21. århundrede.

Visse kredse abonnerer endda på det synspunkt, at en rask storkrig eller en virkeligt saftig epidemi gerne måtte tage livet af et par milliarder Homo Sapiens (sædvanligvis dog helst nogle andre end dem selv).

Men en kombination af ligestilling, uddannelse, økonomisk og medicinsk fremgang er allerede i færd med at løse problemet. Det er budskabet i Empty Planet: The Shock of Global Population Decline af Darrell Bricker og John Ibbitson.

Bogen bygger på en blanding af statistik, interviews og feltstudier foretaget kloden over og konstaterer blandt andet, at befolkningstallet mange steder allerede er enten stagnerende eller i betydelig tilbagegang.

Det skyldes blandt andet, at det i store dele af verden – herunder Europa, USA samt store dele af Asien og Mellemøsten – ikke længere er nødvendigt med en kæmpe børneflok for at sikre alderdom og familiens overlevelse.

Så fremfor at fungere som konstant gravide børnefabrikker foretrækker mange kvinder rimeligvis at fokusere på uddannelse og job. Samt på at bringe de få børn, man faktisk vælger at få, godt videre i livet.

Ganske vist vil det globale befolkningstal stige de kommende år i takt med, at store, yngre årgange i blandt andet Subsahara og dele af Asien får børn.

Men selv her er der store ændringer på vej. Ikke mindst drevet frem af de allestedsnærværende smartphones, der bringer muligheder og håb om et bedre liv ud til selv den fjerneste landsby.

Ligeledes er teknologien i sig selv med til at give brændstof til et oprør mod traditionelle familiemønstre og ældre generationers forventning om, at ethvert respektabelt par sætter mindst ét fodboldhold i verden.

Så hvor FNs gældende prognose forudser, at den globale befolkning først vil flade ud i anden del af århundredet, argumenterer Empty Planet: The Shock of Global Population Decline for, at et egentlig fald vil sætte ind længe før.

Samt at vi i fremtiden ikke skal bekymre os om, at der er for mange mennesker på planeten. Men nærmere om, at vi er for få.

Bogen vakte en del opsigt, da den udkom i 2019. Men den er blevet aktuel på ny i år, hvor blandt andet EU-landene vil gennemføre en befolkningsoptælling.

Den vil efter alt at dømme dokumentere, hvordan befolkningstallet stagnerer på tværs af kontinentet, hvis det da ikke – som i store dele af Østeuropa – er i frit fald.

Empty Planet: The Shock of Global Population Decline. Af Darrell Bricker og John Ibbitson
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.