Artikel top billede

Bog: Bliver Palle alene i verden?

I fremtiden vil udfordringen ikke være, at vi er for mange mennesker på kloden, men at vi er alt for få – og udviklingen kan allerede spores verden over. Det mener forfatterne af den dybt interessante Empty Planet: The Shock of Global Population Decline.

Undertiden fremføres det som et uomgængeligt faktum, at vi bevæger os mod en økologisk katastrofe i takt med, at antallet af mennesker fortsætter sin eksplosive vækst op gennem det 21. århundrede.

Visse kredse abonnerer endda på det synspunkt, at en rask storkrig eller en virkeligt saftig epidemi gerne måtte tage livet af et par milliarder Homo Sapiens (sædvanligvis dog helst nogle andre end dem selv).

Men en kombination af ligestilling, uddannelse, økonomisk og medicinsk fremgang er allerede i færd med at løse problemet. Det er budskabet i Empty Planet: The Shock of Global Population Decline af Darrell Bricker og John Ibbitson.

Bogen bygger på en blanding af statistik, interviews og feltstudier foretaget kloden over og konstaterer blandt andet, at befolkningstallet mange steder allerede er enten stagnerende eller i betydelig tilbagegang.

Det skyldes blandt andet, at det i store dele af verden – herunder Europa, USA samt store dele af Asien og Mellemøsten – ikke længere er nødvendigt med en kæmpe børneflok for at sikre alderdom og familiens overlevelse.

Så fremfor at fungere som konstant gravide børnefabrikker foretrækker mange kvinder rimeligvis at fokusere på uddannelse og job. Samt på at bringe de få børn, man faktisk vælger at få, godt videre i livet.

Ganske vist vil det globale befolkningstal stige de kommende år i takt med, at store, yngre årgange i blandt andet Subsahara og dele af Asien får børn.

Men selv her er der store ændringer på vej. Ikke mindst drevet frem af de allestedsnærværende smartphones, der bringer muligheder og håb om et bedre liv ud til selv den fjerneste landsby.

Ligeledes er teknologien i sig selv med til at give brændstof til et oprør mod traditionelle familiemønstre og ældre generationers forventning om, at ethvert respektabelt par sætter mindst ét fodboldhold i verden.

Så hvor FNs gældende prognose forudser, at den globale befolkning først vil flade ud i anden del af århundredet, argumenterer Empty Planet: The Shock of Global Population Decline for, at et egentlig fald vil sætte ind længe før.

Samt at vi i fremtiden ikke skal bekymre os om, at der er for mange mennesker på planeten. Men nærmere om, at vi er for få.

Bogen vakte en del opsigt, da den udkom i 2019. Men den er blevet aktuel på ny i år, hvor blandt andet EU-landene vil gennemføre en befolkningsoptælling.

Den vil efter alt at dømme dokumentere, hvordan befolkningstallet stagnerer på tværs af kontinentet, hvis det da ikke – som i store dele af Østeuropa – er i frit fald.

Empty Planet: The Shock of Global Population Decline. Af Darrell Bricker og John Ibbitson
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere