Artikel top billede

Bog: Bliver Palle alene i verden?

I fremtiden vil udfordringen ikke være, at vi er for mange mennesker på kloden, men at vi er alt for få – og udviklingen kan allerede spores verden over. Det mener forfatterne af den dybt interessante Empty Planet: The Shock of Global Population Decline.

Undertiden fremføres det som et uomgængeligt faktum, at vi bevæger os mod en økologisk katastrofe i takt med, at antallet af mennesker fortsætter sin eksplosive vækst op gennem det 21. århundrede.

Visse kredse abonnerer endda på det synspunkt, at en rask storkrig eller en virkeligt saftig epidemi gerne måtte tage livet af et par milliarder Homo Sapiens (sædvanligvis dog helst nogle andre end dem selv).

Men en kombination af ligestilling, uddannelse, økonomisk og medicinsk fremgang er allerede i færd med at løse problemet. Det er budskabet i Empty Planet: The Shock of Global Population Decline af Darrell Bricker og John Ibbitson.

Bogen bygger på en blanding af statistik, interviews og feltstudier foretaget kloden over og konstaterer blandt andet, at befolkningstallet mange steder allerede er enten stagnerende eller i betydelig tilbagegang.

Det skyldes blandt andet, at det i store dele af verden – herunder Europa, USA samt store dele af Asien og Mellemøsten – ikke længere er nødvendigt med en kæmpe børneflok for at sikre alderdom og familiens overlevelse.

Så fremfor at fungere som konstant gravide børnefabrikker foretrækker mange kvinder rimeligvis at fokusere på uddannelse og job. Samt på at bringe de få børn, man faktisk vælger at få, godt videre i livet.

Ganske vist vil det globale befolkningstal stige de kommende år i takt med, at store, yngre årgange i blandt andet Subsahara og dele af Asien får børn.

Men selv her er der store ændringer på vej. Ikke mindst drevet frem af de allestedsnærværende smartphones, der bringer muligheder og håb om et bedre liv ud til selv den fjerneste landsby.

Ligeledes er teknologien i sig selv med til at give brændstof til et oprør mod traditionelle familiemønstre og ældre generationers forventning om, at ethvert respektabelt par sætter mindst ét fodboldhold i verden.

Så hvor FNs gældende prognose forudser, at den globale befolkning først vil flade ud i anden del af århundredet, argumenterer Empty Planet: The Shock of Global Population Decline for, at et egentlig fald vil sætte ind længe før.

Samt at vi i fremtiden ikke skal bekymre os om, at der er for mange mennesker på planeten. Men nærmere om, at vi er for få.

Bogen vakte en del opsigt, da den udkom i 2019. Men den er blevet aktuel på ny i år, hvor blandt andet EU-landene vil gennemføre en befolkningsoptælling.

Den vil efter alt at dømme dokumentere, hvordan befolkningstallet stagnerer på tværs af kontinentet, hvis det da ikke – som i store dele af Østeuropa – er i frit fald.

Empty Planet: The Shock of Global Population Decline. Af Darrell Bricker og John Ibbitson
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere