Artikel top billede

Bog: Bliver Palle alene i verden?

I fremtiden vil udfordringen ikke være, at vi er for mange mennesker på kloden, men at vi er alt for få – og udviklingen kan allerede spores verden over. Det mener forfatterne af den dybt interessante Empty Planet: The Shock of Global Population Decline.

Undertiden fremføres det som et uomgængeligt faktum, at vi bevæger os mod en økologisk katastrofe i takt med, at antallet af mennesker fortsætter sin eksplosive vækst op gennem det 21. århundrede.

Visse kredse abonnerer endda på det synspunkt, at en rask storkrig eller en virkeligt saftig epidemi gerne måtte tage livet af et par milliarder Homo Sapiens (sædvanligvis dog helst nogle andre end dem selv).

Men en kombination af ligestilling, uddannelse, økonomisk og medicinsk fremgang er allerede i færd med at løse problemet. Det er budskabet i Empty Planet: The Shock of Global Population Decline af Darrell Bricker og John Ibbitson.

Bogen bygger på en blanding af statistik, interviews og feltstudier foretaget kloden over og konstaterer blandt andet, at befolkningstallet mange steder allerede er enten stagnerende eller i betydelig tilbagegang.

Det skyldes blandt andet, at det i store dele af verden – herunder Europa, USA samt store dele af Asien og Mellemøsten – ikke længere er nødvendigt med en kæmpe børneflok for at sikre alderdom og familiens overlevelse.

Så fremfor at fungere som konstant gravide børnefabrikker foretrækker mange kvinder rimeligvis at fokusere på uddannelse og job. Samt på at bringe de få børn, man faktisk vælger at få, godt videre i livet.

Ganske vist vil det globale befolkningstal stige de kommende år i takt med, at store, yngre årgange i blandt andet Subsahara og dele af Asien får børn.

Men selv her er der store ændringer på vej. Ikke mindst drevet frem af de allestedsnærværende smartphones, der bringer muligheder og håb om et bedre liv ud til selv den fjerneste landsby.

Ligeledes er teknologien i sig selv med til at give brændstof til et oprør mod traditionelle familiemønstre og ældre generationers forventning om, at ethvert respektabelt par sætter mindst ét fodboldhold i verden.

Så hvor FNs gældende prognose forudser, at den globale befolkning først vil flade ud i anden del af århundredet, argumenterer Empty Planet: The Shock of Global Population Decline for, at et egentlig fald vil sætte ind længe før.

Samt at vi i fremtiden ikke skal bekymre os om, at der er for mange mennesker på planeten. Men nærmere om, at vi er for få.

Bogen vakte en del opsigt, da den udkom i 2019. Men den er blevet aktuel på ny i år, hvor blandt andet EU-landene vil gennemføre en befolkningsoptælling.

Den vil efter alt at dømme dokumentere, hvordan befolkningstallet stagnerer på tværs af kontinentet, hvis det da ikke – som i store dele af Østeuropa – er i frit fald.

Empty Planet: The Shock of Global Population Decline. Af Darrell Bricker og John Ibbitson
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere