IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem

Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.

Toldbehandlingen og toldkontrollen skal ensartes på tværs af EU.

Derfor står hovedparten af de danske it-systemer på toldområdet over for udskiftning.

Der er allerede fundet leverandører til flere af de største systemer, og 11. januar 2021 blev der indgået kontrakt om udvikling af den sidste del af de kommende systemer til toldkontrol.

Skatteforvaltningen har nemlig nu indgået kontrakt med IBM Danmark og underleverandørerne Intrasoft International, IBM i Storbritannien og IBM i Holland om det sidste system i en omfattende systemudskiftning.

Det oplyser Toldstyrelsen i en meddelelse.

Opgavens værdi er endnu ikke oplyst, men i tidligere udbudsmateriale er kontrakten estimeret til 88 millioner kroner over en 10-årig horisont.

Det nye it-system, som IBM skal levere, er et automatiseret risiko, profil- og analysesystem (ARPA), som udgør analysemotoren i de kommende systemer til toldkontrol, lyder det.

"Når varer bliver udtaget til toldkontrol, sker det blandt andet på baggrund af erfaringer fra tidligere kontroller og efterretninger fra andre myndigheder, og ARPA vil blive digitalt hjemsted for den type data," udtaler Toldstyrelsens direktør, Charlotte Møller, der fortsætter:

"ARPA er et stort løft i digitaliseringen af data på toldområdet, og systemet styrker dermed den datadrevne kontrol i forhold til i dag."

Hun påpeger desuden, at de nye systemer er centrale i at imødekomme tidligere kritik fra Rigsrevisionen.

Systemet afløser den nuværende analysemotor toldsystemet RAS.

Afslutter større systemudskiftning i toldvæsenet
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har ansvaret for udvikling og drift af it- og datasystemer i Skatteforvaltningen og har arbejdet tæt sammen med Toldstyrelsen om udbuddet.

Herfra lyder meldingen, at den seneste kontrakt er en milepæl i arbejdet med at udskifte it-systemerne i toldvæsenet.

"Med den sidste leverandør af kontrolsystemerne på plads har vi nået en vigtig milepæl i udviklingen af de it-systemer, der skal understøtte toldkontrollen i Danmark fremover. Vi fortsætter nu dialogen med den nye leverandør for at få dem klædt godt på til opgaven," lyder det fra Niels Gotfredsen, direktør i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

Kontraktindgåelsen afslutter det andet og sidste udbud på de systemer, der udvikles til toldkontrol, som del af en større systemudskiftning.

Læs mere om det tidligere udbud her: Skatteforvaltningen indgår kæmpe millionkontrakt på nyt toldsystem: Se leverandørerne her

Det nye it-system bliver en del af en række it-systemer, der til sammen vil understøtte, at der afregnes den korrekte told, og at mulighederne for snyd og handel med illegale varer reduceres.

Den samlede udskiftning af toldsystemerne forventes at være afsluttet ved udgangen af 2025

Ikke alle nye it-systemer udvikles i Danmark. Nogle it-systemer udvikles i EU-regi og tilpasses danske forhold, lyder det fra Skatteforvaltningen.

Læs også: Folketinget vil udskifte mere end 50 år gamle systemer i Skat for tocifret milliardbeløb i et af de største offentlige it-projekter i Danmark nogensinde: Vil tage mindst 15 årPremium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.