Artikel top billede

IBM er allerede klar med digitalt vaccinepas: "Fire måneder lyder af meget lang tid. Vi vil gerne i gang noget hurtigere"

Den amerikanske it-gigant IBM meddeler, at man allerede har et digitalt vaccinepas, der kan være klar inden for en måned. Det sker kort efter regeringen netop har fremlagt planerne om at udvikle et vaccinepas, der skal være klar om fire måneder.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Det får du i artiklen
  • Læs om IBM's bud på et digitalt vaccinepas
  • Hvorfor IBM kan have sin løsning klar allerede om en måned
689
3:30 min

Onsdag morgen kunne fungerende finansminister Morten Bødskov (S), fremlægge regeringens planer for at udvikle et nyt digitalt vaccinepas.

Passet skal hjælpe med, at man kan åbne samfundet hurtigere og derfor var både Dansk Erhverv og DI med til præsentationen i Finansministeriet.

Læs mere her: Regeringen vil udvikle et digital vaccinepas: Skal være klar om fire måneder

Men ifølge den amerikanske it-gigant IBM, så har selskabet allerede en digital løsning, som vil kunne tages i brug i Danmark med det samme.

"Vi har i snart et år arbejdet med en løsning i vores blockchainplatform, der knytter borgernes oplysninger sammen med de leverandører, der er på området," siger Carsten Juul Størner, associate partner hos IBM, til Computerworld.

Det betyder, at IBM er klar med en færdig løsning, så snart man kan integerere platformen med de danske myndigheder.

IBM mener derfor, at den danske regering kan komme i gang med at udstede vaccinepas langt hurtigere ved at vælge deres platform.

"Den information der er om vacciner bliver samlet op i sundhedsdatastyrelsen. Der ville vi kunne hente oplysningerne, og når du så har brug for at generere et sundhedspas, så vælger du som borger, at du gerne vil hente oplysningerne i vores sundhedspasløsning," siger Carsten Juul Størner og fortsætter:

"Så bliver der genereret en QR-kode, som kan scannes af flypersonalet eller inden en koncert, eller hvad du nu skal bruge det til."

Fordi IBM's løsning bygger på blockchainteknologien, så skal dem, der skal godkende oplysningerne, også have adgang til systemet for at verificere oplysningerne.

På den måde mener Carsten Juul Størner, at man kan minimere risikoen for misbrug af vaccinepasset, fordi det ikke alene er en oplysning, der skal aflæses direkte på borgernes mobiltelefoner.

Læs også: Mærsks blockchain-projekt er køreklar efter nytår

Kan være klar på en uge

Den amerikanske it-gigant garanterer, at vaccinepasset vil kunne tages i brug allerede inden for en måned.

Dermed er udsigten noget kortere end fungerende finansminister Morten Bødskov satte i udsigt til dagens præsentation. Her lød det, at man forventede en færdig løsning i løbet af fire måneder.

Finansministeriet oplyser til Computerworld, at man først skal i gang med at finde en leverandør og derfor endnu ikke kan sige noget om processen for det kommende vaccinepas.

Har i taget kontakt til regeringen og præsenteret jeres løsning?

"Vi har både gennem Dansk Industri og Dansk Erhverv, gjort opmærksom på det her. Derfor er vi super glade for at høre, at regeringen nu også er klar til at gå i gang med det her," siger Carsten Juul Størner og tilføjer:

"Vi synes bare vi skulle komme i gang. Fire måneder lyder af meget lang tid. Vi vil gerne i gang noget hurtigere."

Hvad mangler IBM for at kunne implementere jeres løsning?

[/i]"Vi skal have integrationerne på plads til sundhedsdatastyrelsens databaser. Så vi har forberedt det her så langt vi kan uden at have en specifik opgave. Det er ret unikt, men vi tror på, at det her er en mulighed der kommer."
[/i]
Computerworld har forsøgt at få svar fra både Digitaliseringsstyrelsen og Finansministeriet på, hvor lange udsigter der er for at vælge en leverandør til det kommende vaccinepas.

Ingen af de to myndigheder har ville fortælle, hvad den videre proces for at finde en leverandør skal være.

Læs også:

Dansk-stiftet kryptofirma hjælper FBI med at jagte it-kriminelle: Nu henter selskabet mere end en halv milliard i ny kapital

Sådan har Rune Christensen bygget det fremadstormende kryptoprojekt Makerdao op remote: "Vi arbejder remote fra 22 lande. Det er altid chatten, der er samlingspunktet"


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Center for Cybersikkerhed advarer om alvorlige mangler: 75 procent af de danske virksomheder er for dårlige til logning

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Pandoras store it-investeringer har ført til fordobling af onlinesalget under corona

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden”

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Skattestyrelsen mangler it-viden og der bør spares på it-konsulenterne: Her er It-rådets syv anbefalinger til skatteministeren

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Penneo dropper First North og vil noteres på hovedbørsen Nasdaq: Forventer at kunne hente 100 millioner kroner


Premium
Center for Cybersikkerhed advarer om alvorlige mangler: 75 procent af de danske virksomheder er for dårlige til logning
Log-filer er afgørende efter et cyberangreb, lyder det fra Center for Cybersikkerhed. Alt for mange virksomheder har ikke fuldstændige log-filer og det spænder ben for Forsvarets Efterretningstjenestes arbejde med at opklare cyberangreb i Danmark.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.