Hvornår skal en virksomhed outsource?

Klumme: Ja, det er et spørgsmål mange topledere stiller sig selv, for hvad er ”rettidig omhu”? Hvornår er den rette timing og hvad betyder det for ens organisation, at man tager en sådan beslutning?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Outsourcing kan redde danske jobs.

Mange gennemfører besparelsesrunder, som betyder, at man fyrer medarbejdere og skærer ned på en række områder, som alle betyder, at de tilbageværende medarbejdere skal løbe endnu hurtigere.

Men samtidig ”tør” man ikke at tage beslutningen om eventuelt at ”erstatte” nogle af ens danske resurser med udenlandske resurser, uagtet at den beslutning i yderste konsekvens, kan betyde yderligere besparelsesrunder og forringelse af værdien af ens virksomhed, som igen kan betyde lukning i allerværste tilfælde.

Så uagtet hvor meget man er imod for eksempel outsourcing og udflagning af jobs, så kan det også være midlet til at redde jobs i Danmark.

Tilbage til spørgsmålet om, hvornår bør man outsource, hvis man er i en presset situation?

Gør det når der er overskud
Ja, de bedste resultater ser man hos virksomheder, som gør det, når de har overskud, tid og resurser til at gøre det i ro og orden.

For de ser det som en investering og en konkurrenceskabende parameter, som kan sikre virksomheden de medarbejdere, som der skal til, hvis man ønsker at sikre virksomheden i længden, så man både har fleksibilitet og udviklingspotentiale til at kunne levere i selv de mest konkurrenceprægede markeder i fremtiden.

Har man et scenarie omkring et muligt opkøb/salg af ens virksomhed i bagtankerne, så er erfaringerne også, at mulige købere ser mere positivt på de virksomheder, som har tilpasset sig og deres organisation med for eksempel et outsourcing setup frem for virksomheder, som kun prøver at spare sig ud af deres økonomiske udfordringer.

Sidstnævnte har som oftest mistet deres evne til at agere agilt i konkurrenceprægede markeder.

Så hvad er den rigtige timing?

Ikke helt dårligt nu for tiden
Uden at pege på et bestemt tidspunkt i en virksomheds liv, så er timingen lige nu ikke dårlig.

Det skyldes, at vi her under Covid-19 pandemien ser nedgang i efterspørgslen efter outsourcing-resurser i en række lande, ligesom etableringsomkostningerne er gået ned.

Men hvis man virkelig vil have udbytte af outsourcing og nearshoring, så bør man overveje det så tidligt som muligt i en virksomheds livscyklus, for så er det lettere at integrere et outsourcing setup, så det bliver en naturlig del af ens udviklingsteam.

Desuden kan så tidligt som muligt få styr på ens processer og procedurer (arbejdsgange og leverancemodeller), hvilket man så kan finjustere hen over tiden samtidig med, at man vokser.

Udfordringen af finde højtkvalificerede resurser i Danmark.

Presset, som vi har set gennem de seneste år på grund af mangel på højtkvalificerede resurser i Danmark samt de store personaleudskiftninger (turn-over af personalet) hos især asiatiske it-outsourcing leverandører, har betydet, at flere danske nearshore it-konsulentfirmaerne har levet højt på denne udvikling.

Men den nuværende situation med Covid-19 har betydet, at trykket på it-outsourcing-industrien globalt er lettet noget, og det er blevet lettere at rekruttere folk.

Det skyldes, at omkostningerne er gået ned, så det er blevet meget lettere/billigere at etablerer sig selv captivt, for både timepriserne (lønninger) og kontorlejemål er blevet billigere i de fleste af de relevante it-klynger i byer/lande, som er mest relevante for danske virksomheder.

Det gælder både for nearshoring, men også for far- eller off-shore it-outsourcing.

Tiden er klart god NU, for de indledende ”ben-øvelser”.

Så hvis man føler, at man ønsker/vil gøre brug af it-outsourcing, både alene, men også som en katalysator for et senere shared service setup, så er tiden nu ikke dårlig, så man er klar, når alt åbner op igen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.