Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Cyberkriminelle bruger Covid-19 vacciner som lokkemad / Datatilsynet søger juridiske souschefer og erfarne jurister / Bitcoin runder én billion dollar i værdi igen.

Cyberkriminelle bruger Covid-19 vacciner som lokkemad. Datatilsynet søger juridiske souschefer og erfarne jurister. Bitcoin runder én billion dollar i værdi igen. Erhversstyrelsens nye værktøj skal hjælpe SMV'er med it-sikkerheden. Vestager vil gøre EU teknologisk uafhængige. Tesla går igen opad: rammer den bedste dag på et år.

Godmorgen! Så er vi nået til arbejdsugens midpunkt.

På vagten er jeg, Ditte Vinterberg Weng. Og med mig har jeg et udvalg om alt fra Covid-19 vaccine-scams til store EU-ambitioner om teknologisk uafhængighed.

Men inden vi når så langt, så håber vi på Computerworld, at du vil kaste et blik på denne undersøgelse af de 50 mest interessante it-virksomheders image.

De der deltager er med til at give Computerworlds læsere et unikt indblik i it-virksomhedernes omdømme og kvalitet.

Undersøgelsen finder du her.

Og du kan læse mere om den her.

Og nu til dagens overblik; Rigtigt god fornøjelse!

Cyberkriminelle bruger Covid-19 vacciner som lokkemad

Efter pharma-selskaber som Pfizer og Moderna annoncerede deres vacciner tilbage i november 2020, steg mængden af vaccinerelaterede phishingangreb med 12 procent.

I perioden oktober 2020 til januar 2021 fandt Barracuda Networks’ medarbejdere, at cyberkriminelle i høj grad brugte vaccinerelaterede mails i deres spear phishing-angreb.

I slutningen af januar 2021 var mængden af vaccinerelateret phishing steget til 26 procent siden oktober.

Velkendte brands eller organisationer blev typisk brugt i kombination af links til tidlig adgang til vacciner, køb af vacciner og i nogle tilfælde lod de cyberkriminelle som om, de var sundhedspersonale, der bad om modtagerens personlige oplysninger for at tjekke om vedkommende opfylder krav til kommende vacciner.

I en pressemeddelese fra Barracuda Networks giver virksomhedens ansvarlige for det nordiske, Peter Gustafsson, fem råd:

  1. Hav en sund skepsis overfor alle vaccinerelaterede e-mails
  2. Invester i AI-værktøjer, der kan frasortere phishing-mails
  3. Beskyt mailkonti fra at blive overtaget med tyveribeskyttelse
  4. Træn medarbejdere i at spotte og rapportere angreb
  5. Nedsæt konkrete interne politikker for at undgå svindel

Datatilsynet søger juridiske souschefer og erfarne jurister

Datastyrelsen søger nu både juridiske souschefer og erfarne jurister til at varetage opgaver i Datastyrelsen.

Ansøgningsfristen er 5. april, og arbejdsopgaverne beskrives således:

"En vigtig opgave for dig som souschef i Datatilsynet vil være at tage aktiv del i den faglige sparring med medarbejderne og understøtte en effektiv sagsbehandling, bl.a. ved at varetage opgaven som driftsleder i tæt samarbejde med enhedens chefer."

For juristerne lyder beskrivelsen således:

"Som jurist i Datatilsynet får du meningsfulde og vigtige arbejdsopgaver, og du får en unik mulighed for at få omfattende erfaring med at arbejde med databeskyttelse i forbindelse med rådgivnings- og vejledningsopgaver og konkrete tilsyns- og klagesager – nationalt som internationalt."

De ledige stillinger forventes placeret i en af Datatilsynets juridiske enheder. Opslaget kommer efter at flere medarbejdere har søgt videre ud i branchen. Læs mere om dét her.

Bitcoin runder én billion dollar i værdi igen

Når kryptovaluta siger spring, så spørger Bitcoin "hvor højt?".

Bitcoins værdi overgik én billioner dollar - mere end seks billioner danske kroner - tirsdag, da prisen på kryptovaluta sprang i vejret.

Det er kun anden gang Bitcoins værdi overstiger en billion dollar. Første gang den ramte den 13-cifrede milepæl var 19. februar. Dengang holdt denne position et par dage.

Den digitale valuta er steget med over 80 procent i år og 570 procent i løbet af de sidste 12 måneder.

Årsagen til sitigningen kan tilskrives flere faktorer, herunder deltagelse fra større institutionelle investorer og nogle bemærkelsesværdige køb fra virksomheder. Tesla, Square og Microstrategy er blandt de virksomheder, der har købt bitcoin.

Det skriver CNBC.

Erhversstyrelsens nye værktøj skal hjælpe SMV'er med it-sikkerheden

Erhvervsstyrelsen lancerer nu et nyt værktøj, der skal hjælpe små- og mellemstore virksomheder med at opnå et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau.

Hovedgrunden til dette er, at en undersøgesle styrelsen har foretgaet viser, at 39 procent af SMV’erne ikke har et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil.

Og kun 42 pct. af dem foretager risikoanalyser af deres interne it-systemer.

Risikovurderingsværktøjet er udviklet i samarbejde med Virksomhedsforum for Digital Sikkerhed. Og det skal gøre virksomhederne bedre til at foretage en grundlæggende it-risikovurdering.

Prøv selv værktøjet her.

Vestager vil gøre EU teknologisk uafhængige

1.100 milliarder kroner svarende til 20 procent af EU's genoopretningsfond efter corona skal bruges på digital omstilling.

En del af omstillingen består i at gøre EU mindre afhængig af USA og Asien.

Det siger EU-konkurrencekomisær Margrethe Vestager, som tirsdag fremlagde en 10-årsplan mod digital suværnitet i Europa.

I 2030 skal mindst en femtedel af de nye generationer af halvleder-komponenter produceres i Europa. Og så skal samtlige husstande i EU have adgang til 5G-net.

Desuden vil hun fordoble antallet af iværksætter-enhjørninger - startups der hurtigt bliver over seks milliarder kroner værd. Lige nu ligger det tal på 122.

Læs mere hos Politiken.

Tesla går igen opad: rammer den bedste dag på et år

En ny dag og en ny aktie-situation for Tesla.

Aktierne i Tesla steg 14 procent tirsdag fra et ellers dybt fald, og er igen på rette spor. Springet der tilføjede 75 milliarder dollar til Teslas markedsværdi, er den største gevinst på én dag i cirka et år.

Igår berettede samme medie om, at Teslas markedsværdi er faldet med næsten 300 milliarder dollar - over 1.880 kroner.

Opgangen kommer efter at data viste et stigende salg i Kina, og en analytiker hævede sin vurdering af elbilproducenten. Tesla solgte 18.318 kinesisk fremstillede køretøjer i februar, sammenlignet med 15.484 i januar.

Tretten analytikere har ratet Tesla som neutral, mens 12 anbefaler køb og 10 anbefaler salg, ifølge markedsdataudbyderen Refinitiv.

Læs mere på Reuters.