Artikel top billede

Max Schrems: Derfor vil USA altid kunne få adgang til Microsoft-data i EU

Microsoft lover ikke at flytte europæiske data til USA. Men én afgørende lov står i vejen for dette, mener aktivisten og advokaten Max Schrems. Og den lov kan ikke ændres af EU.

Den østrigske advokst og data-aktivist Maximillian Schrems mener ikke, at Microsofts løfte om, at al data der lagres i EU bliver i EU fra 2022, kan sikres.

Det, der står i vejen, er en afgørende lov, som EU ikke kan rykke på, og som er ligeglad med GDPR.

Uanset hvor mange servere Microsoft stiller op indenfor EU, og hvor meget data, der ikke bliver overvåget gennem søkabler, så er Microsoft en amerikansk virksomhed.

Og det faktum spænder ben. For USA har også føderal lov forkortet med fire bogstaver, der sikrer den amerikanske regering at kunne bede private virksomheder om at udlevere data om deres kunder.

FISA hedder loven, og den er ifølge Max Schrems ikke til at komme udenom.

"Efter min forståelse ville der stadig være direkte adgang til data og nøgler fra USA i denne nye Microsoft-opsætning. Dette betyder, at data stadig falder ind under FISA-loven og derfor skal gives til amerikanske myndigheder, når de bliver anmodet om det. Det skaber et udstillingsvindue, når det kommer til National Security Agency [NSA] overvågning," siger Max Schrems til The Register.

Når data bliver overført, fordi amerikanske myndigheder har bedt Microsoft om at udlevere dette, så er der ikke længere tale om dét som i GDPR-direktivet kaldes "overførsel til tredje land".

Forskellen ligger i at transaktionen ikke sker på foranledning af en databehandler, ifølge formand for Rådet for Digital Sikkerhed Henning Mortensen:

"Hvis en amerikansk domstol kigger ind i de her data eller får adgang til data via overvågning af søkablerne, så er det masseovervågning. Men at en amerikanske domstol, beder om at se de her data, hvorefter Microsoft skal tage stilling til det, så er det ikke masseovervågning og noget andet end dét kapitel V berører," forklarede han til Computerworld i sidste uge.

Læs mere om Henning Mortensens analyse af Microsofts løfte her: Efter Microsofts løfte om at holde data i Europa: "Der falder et stengærde af bekymring fra hjerterne hos alle europæiske dataansvarlige"

Men uanset regler, så er det et problem for de europæiske virksomheder, at de aldrig kan vide sig sikre på, om deres data ender under amerikansk lup.

Databeskyttelses-, fortroligheds- og sikkerhedsspecialist Owen Sayers erklærer sig enig i Schrems vurdering af, at Microsofts planer ikke gør det store for at løse problemer med NSA-adgang i henhold til gældende amerikansk lovgivning.

Han pegede også på, at meddelelsen udgør en stiltiende indrømmelse af, at Microsoft allerede rutinemæssigt behandlede personlige EU-data uden for EU.

Læs også: Hvad kommer Microsofts løfte om at holde data i EU til at betyde for de danske kunder? Se Microsofts svar til osPremium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.