Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Jeg vil have retten til at være anonym tilbage, tak

Klumme: Det er let at være synlig online, men det er næsten umuligt at blive usynlig igen. Kun ganske få kan finde ud af at slette alt, og derfor kommer vi i fremtiden til at se tjenester, der tilbyder at fjerne din digitale identitet.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Jeg indrømmer det gerne – jeg har fucket op på de sociale medier.

Jeg har lagt et digitalt spor derude, der definerer mig gennem min digitale identitet, og det vil jeg godt lave om.

Da vi så de første sociale medier, LinkedIn, Facebook, Myspace og så videre, var vi mange, der hoppede med, og det blev hurtigt hverdag at fortælle alt muligt om os selv online.

Alt overvåges, indsamles og anvendes

I begyndelsen var det ganske uskadeligt, men tiderne har ændret sig.

Alle informationer, som vi lægger online, bliver overvåget, indsamlet og brugt, og det er jeg alvorligt træt af.

Jeg ved godt, at de digitale fodspor, som jeg har sat i tidens løb, aldrig helt vil forsvinde, men hvordan får jeg fat i et sæt nye sko, så jeg kan sætte nogle nye?

Eller mere præcist: Hvordan får jeg nulstillet min digitale identitet, så jeg kan prøve igen og denne gang ikke være så skødesløs?

Nu er jeg en gammel ræv og har været i it-branchen stort set hele mit voksne liv, så jeg kastede mig selv over opgaven med at begynde helt forfra på Facebook, og det var ikke nogen helt let opgave.

Og når en gammel teknikrotte som mig har svært ved det, så skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, at det er tæt på umuligt for en ’almindelig bruger’.

Det bringer mig tilbage til min indledning, for jeg forudser, at der i en ikke så fjern fremtid vil være tjenester, hvor du kan købe dig til at få slettet dine online-identiteter og begynde forfra med en mere anonym identitet.

Kan ikke komme helt i bund

Men selv med professionelle til hjælp vil det være supersvært at slette sin identitet online. Ja, faktisk så er det umuligt at komme helt ud. Hvad der en gang har været på internettet, forsvinder aldrig helt igen.

Du kan få slettet din profil på Facebook og starte en ny. Men hvad så med din Gmail? Og hvad med din LinkedIn? Allerede nu virker det næsten uoverskueligt, og det er derfor, vi vil komme til at se tjenester dukke op, der hjælper med til at slette så meget som muligt.

I fremtiden vil det blive et statussymbol at kunne være anonym online på samme måde, som det før i tiden var det, når man havde et fedt B&O-anlæg.

Vi vil komme til at opleve, at vores onlineliv vil blive repræsenteret af en avatar, så vores onlineliv og vores virkelig liv ikke bliver blandet sammen.

Så vi kan nyde glæderne ved at være online uden at skulle fortælle de sociale mediers algoritmer om vores rejsemål, favoritmad, politiske ståsted og så videre.

Når du så først er blevet digitalt anonym, så ligger der en klar fordel og venter på dig. Du får nemlig en ren start, et ’clean cut’, så du kan starte forfra på ny.

I takt med digitalisering i form af coronapas, digitalt kørekort, pas og meget mere, så vil trangen til at være digitalt anonym stige, og jeg ved, at jeg allerede har den trang.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling og debat.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.