Artikel top billede

Billedet er fra International Olympic Committee, medaljerne på billedet er fra 2010. Fotograf: Mine Kasapoglu

Bæredygtige OL-medaljer er lavet af mobiltelefoner

Årets OL-medaljer er både en konkurrence-præmie og en opfordring til at genanvende mobiltelefoner, for årets medaljer er lavet udelukkende af genbrugsmateriale fra gammelt elektronik fra den japanske befolkning.

Danske Jesper Hansen, der onsdag vandt sølv i skeetskydning og Frederic Vystavel og Joachim Sutton der vandt bronze i roning går i disse dage rundt med de prestigefyldte runde skiver om halsen - OL-medaljerne - som samtidig er millioner af japaneres gamle elektronik.

Den Olympiske Organisationskomité har nemlig siden 1. april 2017 indsamlet mere end seks millioner gamle mobiltelefoner samt andet elektronisk udstyr. Det skriver DR.

Det har de gjort for at bruge materialerne fra udstyret til at lave sportseventets OL-medaljer så bæredygtigt som muligt.

De mange elektroniske dele er kommet ind fra 90 procent af Japans byer hvorfra der er udvundet 32 kilogramm guld, 3.500 kilogram sølv og 2.200 kilogram kobber.

Og miljøprojektet er noget der batter, fortæller ekspert, Henrik Wenzelo fra Syddansk Universitet, til DR. For smartphones og andet elektronisk udstyr at propfulde af råstoffer. Så indsamlingen af de mange telefoner og elektroniske dele er i sig selv en succes.

Dertil kommer, at det er lykkedes at skille de forskellige dele og bruge det i genanvendelse.

"80 procent af miljøbelastningen fra mobiltelefoner kommer fra fremstillingsprocessen. Derfor betyder det rigtig meget, at materialerne kan blive genvundet," forklarer Wenzel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere