Artikel top billede

Ny dom kan koste Apple milliarder af dollar hvert år

En amerikansk domstol har slået fast, at Apple ikke kan tvinge App-udviklere til at betale op til 30 procent, når kunder skal betale for ydelser gennem enkelte apps. Afgørelsen kan få massiv økonomisk betydning for den amerikanske it-gigant.

Apples kontroversielle betalingsmodel i App Store er blevet stækket markant efter en ny afgørelse fra en amerikansk domstol.

Afgørelsen betyder, at Apple ikke kan opkræve op imod 30 procent fra udviklere, der benytter sig af App Store, når deres kunder benytter sig af såkaldte in-app purchase.

Dermed skal den amerikanske iPhone-producent give App Stores kunder mulighed for at omgå Apples eget betalingssystem og i stedet sikre, at man eksempelvis kan betale et abonnement til Spotify eller Netflix direkte til de to selskaber.

Dermed går Apple glip af en massiv indtjening hver eneste måned, når selskabet ikke længere kan høste op til 30 procent af de køb der sker gennem App Store.

Det skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Sagen var blevet anlagt af spilproducenten Epic Games, der blandt andet står bag det populære onlinespil Fortnite.

Sammen med en række andre udviklere som blandt andre Spotify har de rejst massiv kritik for Apples betalingsmodel i App Store.

Taber mellem en og fire milliarder

Langt størstedelen af de apps der bliver hentet gennem App Store er gratis, og derfor er netop modellen med at tage 30 procent for ekstrakøb og abonnementer en særdeles lukrativ forretning for Apple.

Hele 70 procent af omsætningen fra App Store kommer fra netop denne model. Indkomsten stammer endda fra under 10 procent af App Stores brugere, fremgår det ifølge dokumenter fra retssagen skriver CNBC.

Samtidig får Apple stort set ingen omsætning fra 80 procent af de apps der bliver downloadet i App Store. Det skyldes at de er gratis og derfor kan Apple ikke hente nogle penge, når brugerne henter disse apps.

Med udsigt til at miste en stor del af indtjeningen fra den kontroversielle betalingsmodel får en analytiker til at vurdere over for Bloomberg, at det kan koste Apple mellem en og fire milliarder dollar.

Det svarer til op imod 25 milliarder danske kroner.

Foruden retssagen mod Epic Games er EU-Kommissionen med den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen, også ved at se nærmere på netop denne betalingsmodel.

Der er endnu ikke faldet afgørelse i sagen, men Margrethe Vestager har tidligere betegnet Apples App Store som et monopol over for Computerworld.

Den betegnelse undgik Apple i den amerikanske retssag. Dermed blev afgørelsen mod Apple ikke så hård, som selskabet kunne have frygtet.

Epic Games har valgt at anke dommen i løbet af weekenden. Apple kan fortsat opkræve op til 30 procent af omsætningen fra App-udviklerne, hvis brugerne ikke benytter sig at det eksterne link. Den afgørelse er Epioc Games fortsat utilfreds med.