Artikel top billede

Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her

Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.

Apple lancerede tirsdag aften to nye iPhones - iPhone 13 og iPhone 13 Pro.

Det skete til en video-transmiteret event i Californien, hvor selskabet også løftede sløret for et nyt Apple Watch og to nye iPads.

Som altid er det dog iPhonen, der som Apples mest populære produkt, ventes med størst spænding.

Det skyldes blandt andet, at iPhonen som regel også er det første produkt, der bliver udstyret med Apples seneste chip-teknologi.

Helt ny chip

I år er de nye telefoner begge udstyret med Apples helt nye chip, A15 Bionic.

Gennem de seneste år har Apples chip-design eftertrykkeligt sat de fleste konkurrenter til vægs.

Det er også tilfældet med den nyeste generation af selskabets iPhone-chip, hvis vi skal tro Apple.

Den californiske virksomhed hævder således, at den nye chips CPU er 50 procent hurtigere end de nærmeste konkurrenter, mens GPU’en er 30 procent hurtigere end de nærmeste konkurrenter.

Nyt kamera

Kameraet er en af de vigtigste funktioner på nye telefoner, og Apple tøver derfor heller ikke med at udråbe kameraerne til at være de bedste, som nogensinde har siddet på en iPhone.

Alt andet vil i sagens natur også være overraskende.

Ifølge Apple kommer de forbedrede fotoegenskaber blandt andet fra en ny og større billedsensor.

Ligesom det var tilfældet med sidste års modeller, er den almindelige iPhone 13 udstyret med to objektiver. Et med vidvinkel og et med såkaldt ultra vidvinkel.

Det almindelige vidvinkel-kamera er i stand til at samle 47 procent mere lys end forgængeren. Det burde helt konkret udmønte sig i betydeligt bedre billeder i dårlig belysning.

Som noget nyt er de to objektiver på iPhone 13 placeret diagonalt over for hinanden. Det er uvist om der er en praktisk forklaring på det valg, men det har i hvert fald den betydning, at det er relativt let at skelne en iPhone 13 fra en iPhone 12.

Ligesom med sidste års modeller så udmærker Pro-modellen sig ved også at være udstyret med et tredje objektiv i form af et zoom-objektiv med tre gange optisk zoom.

Zoom-objektivet på dette års model tager ifølge Apple 92 procent mere lys ind i dårlig belysning sammenlignet med sidste års model.

På iPhone 13 Pro understøtter alle tre objektiver desuden Apples night mode-funktion.

Hidkalte filminstruktør

Apple har de seneste år desuden lagt stadig større vægt på kameraet evne til at optage video, og til aftenens event havde Apple hidkaldt Hollywood-instruktøren Kathryn Bigelow til at skamrose kameaets filmiske evner sant en ny funktionalitet, som Apple kalder for Cinematic Video-mode.

Den nye cinematic mode gør det blandt muligt for brugeren at justere kameraets dybdeperspektiv ved videooptagelser.

Akkurat som gennem noget tid har været muligt med Apples portræt-funktion. Ifølge Apple understøtter iPhone-kameraet også optagelse i dolby vision HDR.

Fleres skærmstørrelser

De nye telefoner fås ligesom sidste år i tre forskellige skærmstørrelser.

Den almindelig iPhone 13 og iPhone 13 Pro vil begge i standardudgaverne være udstyret med en skærm på 6,1 tommer, mens iPhone 13 ligesom sidste år også få fås i en Mini-udgave med en skærm på 5,4 tommer.

IPhone 13 Pro vil desudeb - som vi også kendte det fra sidste års modeller - være tilgængelig i en Max-udgave med en skærm på 6,7 tommer.

Skærmen på de nye iPhones vil desuden være mere lysstærke end tidligere. Skærmen på iPhone 13 vil således have en lysstyrke på op til 800 nits, mens iPhone 13 Pro skærm har en lysstyrke lysstyrke på op til 1.000 nits.

Derudover vil iPhone 13 Pro været udstyret med 120 hz pro-motion- teknologi, der giver en mere flydende oplevelse, når du eksempelvis scroller ned gennem en side. En teknologi som allerede i dag findes i iPad Pro.

Kameraet indhugget på begge telefoner vil i år desuden blive reduceret med 20 procent, hvilket bør efterlade et marginalt større skærmareal.

Bedre batteritid

Sidst men ikke mindst lover Apple, at de nye telefoner vil få en forbedret batteritid. Det skyldes blandt andet, at Apple har gjort plads til et større batteri i enhederne, og derudover skulle den nye A15 Bionic-chip også være mere energieffektiv.

Det betyder ifølge Apple, at du med iPhone 13 og iPhone 13 Mini får 1,5 timers længere batteritid på en opladning sammenlignet med sidste års model, mens iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max får 2,5 timers ekstra batteritid.

De nye iPhones kan forudbestilles fra på fredag, og de lander ifølge Apple allerede på butikshylderne den 24. september.

Priserne på iPhone 13 og iPhone 13 Mini starter ved henholdsvis 6.999 kroner og 6199 kroner, mens iPhone Pro 13 og iPhone Pro Max starter ved priser på henholdsvis 8.999 kroner 9.699 kroner.

Alle telefoner vil i den billigste udgave været udstyret med 128 gigabye lagerplads, mens iPhone 13 Pro vil være til gængelig med helt op til 1 terabyte lagerplads.