Artikel top billede

(Foto: Jacob Wittorf)

MitID går i luften i morgen: Her er, hvad du kan forvente dig af NemID's afløser

Fra onsdag morgen åbner Digitaliseringsstyrelsen for afløseren til NemID - MitID - der skal udfase papkortet og i stedet være helt digitalt. I løbet af de kommende seks måneder skal godt fem millioner danske brugere flyttes over på den nye platform.

Digitaliseringsstyrelsen lancerer onsdag morgen afløseren for NemID sammen med Finansministeriet og bankernes interesseorganisation Finans Danmark.

Det betyder dermed et endegyldigt farvel til papkortet, der ikke er en del af MitID. Fremover skal man benytte sig af MitID-appen eller en digital kodeviser, når man gør brug af tjenesten.

Mandag blev den endelige release gjort klar af folkene bag MitID, og det betyder, at den nu er klar til at blive taget i brug af de første danskere onsdag morgen.

Lanceringen bliver dog noget anderledes, end ved de tidligere løsninger fra Digitaliseringsstyrelsen.

Det bliver nemlig en gradvis udrulning, der løber over det næste halve år.

200.000 skal flyttes over om ugen

Brugerne kommer til gradvis at få adgang til det nye MitID.

Digitaliseringsstyrelsen forventer at kunne flytte omkring 200.000 danskere over på MitID om ugen.

“Det er en anden situation, end når vi tidligere har gjort digitale løsninger tilgængeligt. Her er det alle danskere, der skal over på den nye løsning. Hovedparten af migreringen sker ved at man får en besked i sin netbank, når det er ens tur i løbet af de kommende måneder. Når man forsøger at logge på sin netbank bliver man mødt med en besked, om at man skal opdatere til MitID,” siger Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, til Computerworld forud for lanceringen.

Med den hastighed kan alle danskere altså regne med at bruge MitID i slutningen af marts 2022.

Det er altså endnu for tidligt at slette den gamle NemID-app, hvis du endnu ikke har fået aktiveret MitID.

Onsdag morgen vil de første danskere blive mødt med en besked om at de kan aktivere deres nye MitID-login.

En række sikkerhedsændringer

MitID kommer på samme måde til at fungere på samme måde som NemID's nøgleapp, som godt fire millioner danskere allerede bruger i dag.

Det er altså begrænsede med nye funktioner, men ifølge Adam Lebech bliver der dog nogle mindre ændringer, som brugerne skal indstille sig på.

”En af de større ændringer er at passwordet flytter ind i selve appen. Det betyder, at man kun skal skrive sit brugernavn, når man bruger MitID til at logge ind på en tjeneste. Det kan måske for nogen lyde mærkeligt, at man ikke længere skal indtaste en adgangskode, men ved at flytte passwordet fra login på tjenesten og ind i selve appen, får vi en meget sikker løsning.”

”Man kommer også til aktivt at skulle starte sin MitID-app. I dag når man logger på får man en notifikation fra appen. Det betyder, at man skal træffe et aktivt valg om at åbne appen, inden man kan aktivere den. Det er også et nyt sikkerhedselement i appen.”

Har det været et problem tidligere, at brugerne har fået falske notifikationer fra NemID-appen?

”Nej, men fordi der ikke længere er noget password tilknyttet har vi villet sikre, at brugeren tog en aktiv beslutning om at åbne appen og ikke blev lokket til det gennem en notifikation.”

Det var oprindeligt planen, at løsningen skulle være færdigudrullet ved udgangen af 2021, men løsningen er blevet forsinket af flere omgang. Derfor påbegyndes udrulningen nu først i oktober og forventes afsluttet i sommeren 2022.

I forbindelse med udrulningen skal intet mindre end fem millioner NemID-brugere flyttes over på MitID-platformen.