Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Forskere med vild udmelding: Vores kvantecomputer er 10 millioner gange kraftigere end verdens hurtigste super-computer

En ny kvantecomputere hævdes at være 10 millioner gange hurtigere end verdens kraftige supercomputer og mere end en milliongange hurtigere end Googles kvantecomputere.

Et forskerteam på det kinesiske universitet University of Science and Technology of China hævder, at de har bygget en kvantecomputer, der er markant hurtigere end noget som verden hidtil har set.

Det skriver det britiske medie The Independent.

Forskernes computer, som de har døbt Zuchongzhi 2.1, hævdes således at være intet mindre end ti millioner gange hurtigere end verdens hidtil kraftigste supercomputer og én million gange hurtigere end Googles kvantemaskine, Sycamore.

Zuchongzhi 2.1 er en såkaldt 66-qubit kvantecomputer, mens Googles Sycamore er en 53-qubit-computer.

Flere påråber sig kvanteoverlegenhed

Det amerikanske tech-medie The Next Web påpeger dog, at det ikke er usædvanligt, at kvantecomputer hævdes at kunne opnå helt ekstreme resultater, når handler om at foretage meget specifikke komplicerede udregninger.

Denne type påstande er derfor i nogle tilfælde også kontroversielle, og eksempelvis gik IBM i 2019 i rette med Google, da søgegiganten hævdede at kvantecomputeren Sycamore var i stand til at udføre en specifik opgave, der vil tage en normal supercomputer 10.000 år at gennemføre.

Dermed mente Google at selskabet havde opnået såkaldte kvanteoverlegenhed – quantum supremacy – der er betegnelse der bruges, når kvantecomputer udføre opgaver, som ikke vil være mulige at gennemføre med en almindelige computer.

Men IBM satte efterfølgende spørgsmålstegn ved Googles påstand om, at den samme opgave vil tage 10.000 år at udføre på en almindelig super-computer.

”Det er vores opfattelse, at et traditionelt system vil kunne udføre en ideel simulation af de samme opgaver på 2,5 dage med langt større nøjagtighed. Og det er et konservativt estimat,” lød det fra IBM, der også selv satser på kvanteteknologi.