Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Efter tre år med en blødende bundlinje er Atea tilbage med millionoverskud

Efter tre år, hvor Atea har tabt 300 millioner kroner, er selskabet tilbage med plus på bundlinjen. Selskabet tjener 41 millioner kroner, og samtidig landes en rekordomsætning på syv milliarder kroner.

Atea Danmark har brudt bundlinjens forbandelse, der har resulteret i store milliontab de sidste tre år.

Nu er de røde tal skiftet ud med sorte. Atea lander et driftsresultat på 41 millioner kroner for 2021. Det viser selskabets seneste regnskab.

Det er en forbedring på over 150 millioner kroner i forhold til driftsresultatet fra 2020, der lød på -111 millioner kroner.

Sammenlagt har Atea tabt omkring 300 millioner kroner på driften fra 2017 til 2020.

I løbet af fjerde kvartal omsatte Atea for 1,8 milliarder kroner. Med den slutspurt rundede selskabet en omsætning for året på syv milliarder kroner - hvilket er den største toplinje hidtil for den danske gren af den norske koncern.

Det svarer til en vækst i omsætningen på 17 procent.

"Jeg synes godt, at vi kan tillade os at være stolte af det årsregnskab, som vi leverer. Vi leverer i forhold til den plan, som er lagt, og har skabt et solidt fundament for de næste skridt, som skal tages i vores 2024-strategiplan," siger administrerende direktør i Atea, Kathrine Forsberg, i en meddelelse til Computerworld.

Den samlede Atea-koncern, der har over 7.500 ansatte fordelt over Norden og Baltikum, omsatte i 2021 for 30 milliarder danske kroner og landede en bundlinje 773 millioner kroner.

Topchef har vendt skuden

Atea Danmark er landets største leverandør af hardware til det offentlige, og derfor er de globale leverance-udfordringer heller ikke forbigået selskabet.

Oveni har coronavirus også præget selskabet sidste år. Derfor har der været behov for en ekstra indsats for at kunne servicerere kunderne bedst muligt, lyder det.

"Det er klart, at leveranceudfordringerne har påvirket vores måde at operere på, men jeg føler, at vi sammen med kunderne og vore partnere har formået at holde hovedet oven vande," siger Kathrine Forsberg, der fortsætter:

"Forsinkelsen på levering af it-komponenter betyder desuden, at vi allerede har en stor ordrebog til 2022. Kunderne forstår godt, at de skal bestille i god tid, hvis de skal være sikre på at få de ønskede varer."

57-årige Kathrine Forsberg har bestredt posten som CEO for Atea Danmark i to år, og i den tid har hun været med til at vende forretningen, der var underskudsgivende i en årrække.

Hun har været hos Atea siden sommeren 2018, men det var først i februar 2020, at hun blev udpeget som dansk topchef.

Her overtog hun tøjlerne fra Morten Felding, der var blevet afsat af koncernchef Steinar Sønsteby tilbage i januar 2020.

Dengang lød meldingen fra Atea, at genopretningen af den danske forretning har taget længere tid end forventet, hvorfor der var brug for nye øjne på opgaven.

Omsætningen i den danske forretning har gradvist været faldende siden 2017, hvor toplinjen lød på 6,7 milliarder kroner. Frem til 2020 var omsætningen faldet til lidt over seks milliarder.

Nu er toplinjevæksten så tilbage, da talllet for 2021 ender på syv milliarder for første gang.