Artikel top billede

Sebastian Pirel Fredsgaard Jespersen viser atomerne som Topsøes mikroskop har fanget. Det er de lyse prikke på skærmen. (Foto: Lars Jacobsen)

Før håndsorterede Sebastian 1.000 mikroskopiske partikler - nu tager det 13 minutter med machine learning og Python

Sebastian og hans kollegaer plejer at håndsortere 1.000 mikroskopiske partikler og fotografere atomer. Før tog det en nat, nu tager det 13 minutter med machine learning og Python. Se reportagen og billederne fra atom-mikroskopet hos Topsøe i Lyngby.

Premium Kun for abonnenter
Det får du i artiklen
  • Sådan bruger Topsøe machine learning og kode til at accelerere industrielle processer
  • Hvordan Topsøe skaber lærende systemer der opdager fejl og skaber bedre udnyttelse af materialerne
  • Se atom-mikroskopet, som har krævet et helt nyt fundament hvor det står
1.662
8:30 min
Da opfinderen, erhvervsmanden og "Århundredets Ingeniør" Dr. Haldor Topsøe i 1940 grundlagde sin virksomhed af samme navn var grøn omstilling, machine learning og Python mere end 80 år ude i fremtiden.

I stedet handlede det efter nogle år om at producere procesteknologien til den kunstgødning, som igennem 1950'erne var en central del af den såkaldt grønne revolution som kunstgødningen og mekanisering af landbruget muliggjorde.

Det var en udvikling, som både løftede millioner af mennesker ud af hungersnød, men som på længere sigt skabte flere af de miljøproblemer, som vi slås med i dag.

På den måde er det passende, at Topsøe, som nu er vokset til en global virksomhed med omkring 2.300 ansatte, satser stort på at være en central - og profitabel - aktør i den grønne omstilling.

Grøn omstilling kræver it-opbakning hvis det skal virke i stor skala
Men, som CIO og CDO Morten Holm Christiansen fortæller, da han viser Computerworld rundt på virksomhedens område i Lyngby nord for København, så kræver den slags grønne projekter en solid gang it-teknologi for at vokse sig store nok til at gøre en forskel.