Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Derfor har Decentralized Finance potentiale til at blive mere banebrydende end kryptovaluta

Klumme: Decentralized Finance - også kaldet DeFi - har potentiale til at være mere banebrydende end kryptovalutaer. I stedet for at blot at decentralisere transaktioner, som de gængse kryptovalutaer, sigter DeFi mod at decentralisere hele den finansielle industri.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Finansielle institutioner er begyndt at fokusere mere på kryptovalutaer, initial coin offerings (ICOs) og beacon chains.

Det til trods for at blockchain og kryptovaluta har levet en tilværelse adskilt fra de etablerede finansielle systemer.

Samtidig er et forholdsvist nyt begreb begyndt at dukke op i form af ”Decentralized Finance”, der har potentiale til at være mere banebrydende end krypto. Men kan de blockcahin-baserede teknologier fundamentalt ændre spillereglerne med DeFi?

DeFi kan skabe finansielle produkter og tjenester til alle med en smartphone. Produkter som vi kender i dag, såsom lån, overførsler og opsparinger.

Forskellen fra de traditionelle finansielle ydelser ligger i selve infrastrukturen. I stedet for at blot at decentralisere transaktioner, som de gængse kryptovalutaer, sigter DeFi mod at decentralisere hele den finansielle industri.

Med DeFi får brugerne mulighed for at flytte deres penge fra deres traditionelle bankkonti til konti, som er bundet op på blockchain og smart contracts, hvor det årlige procentvise udbytte kan slå de traditionelle opsparingskonti med op mod 20%.

DeFi's ekstraordinære udbytte kommer af en grund. Med sin base i internettet og blockchain-teknologi omgår DeFi en lang række mellemled såsom mæglere, advokater, rådgivere, analytikere og långivere, hvis gebyrer normalt æder en stor del af transaktionen.

DeFi-transaktioner kræver ikke, at folk udfører dem. Det gør softwaren i stedet, hvorfor pengeflowet ryger direkte til brugeren.

Vokser i hæsblæsende tempo

Det anslås, at omkring fem millioner mennesker på verdensplan i øjeblikket bruger DeFi-applikationer.

Den samlede værdi låst i DeFi-kontrakter oversteg 97 milliarder dollar i november 2021. En stigning fra blot 1 milliard dollar i juni 2020.

DeFi vokser i et hæsblæsende tempo takket være innovationen omkring blockchain-teknologi og de manglende evner til at modvirke eller matche innovationen.

Med DeFi behøver en virksomhed ikke længere at opsøge de traditionelle finansielle institutioner, hvis behovet for ekstra kapital opstår.

Når en virksomhed ønsker at rejse kapital, kan den få det fra millioner af andre brugere, der er klar til at låne.

Långivere vil her bruge den offentligt tilgængelige forretningshistorie og kreditvurderingen på DeFi-netværket til at træffe deres beslutninger.

Både virksomheder og långivere vil her omgå det traditionelle banksystem ved hjælp af DeFi.

Dermed stifter DeFi et nyt paradigme om åbenhed og gennemsigtighed på virksomhedsniveau.

Baggrunden for en organisations transaktioner stilles til rådighed, hvilket sikrer, at enkeltpersoner kan beslutte om de kan stole på den pågældende virksomhed.

Dermed omgår DeFi også analytikerne, hvilket kan reducere omkostninger som investor.

Hvis DeFi vokser med samme kraft, som det skaber overskrifter lige nu, kan tilsynsmyndigheder på finansielle tjenesteydelser måske endda blive gjort overflødige.

I dag fastsætter regeringer og tilsynsmyndigheder reglerne – og overvåger overholdelsen af disse regler – for finansielle produkter og transaktioner. Disse regler er skrevet i et sprog, som advokater skal tolke.

Men sådan er det ikke med DeFi. Her er alt programmeret, hvor adfærd, regler og betingelser bliver præcist opfattet af en, der ikke kræver fortolkning.

Dog er DeFi er stadig en kompleks størrelse. Overførsler på tværs af blockchain-systemer er fortsat en udfordring, og brugeroplevelsen kunne være bedre.

Men hvis DeFi forsætter sin eksponentielle vækst, vil den før eller senere vende op og ned på de traditionelle finansielle systemer.

Spørgsmålet er bare, om dette vil ske udenom de traditionelle finansielle institutioner, eller om de over tid bliver nødt til at udvikle og præsenterer lignende løsninger.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.