Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

5G sætter turbo på IoT og en sløjfe på min karriere

Klumme: 5G åbner for mange af de visioner, som ligger og simrer inden for IoT, VR og AR. Da jeg i sin tid forlod telebranchen til fordel for ERP, havde jeg ikke lige set, at CIO’erne skulle til at styre deres egen telekommunikation.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Tidligt i min karriere arbejdede jeg i teleindustrien.

Det var dengang, da IP-telefoni kun lige havde banket på døren til en branche, hvor switchrummet i kælderen var fyldt med lange rækker af proprietært hardware og software fra en håndfuld specialiserede globale tele-tech-firmaer.

Et af de kære minder fra dengang er nytårsaften 1999 i Abu Dhabi hos Etisalat, hvor jeg sammen med kolleger inspicerede, om SS7-signalerne gav tidlige indikationer på Y2K nedbrud.

Snart blev VoIP toneangivende, og de seneste 5-10 år har vi talt om IoT i telekom-sammenhæng.

Hele vejen igennem har paraplyorganisationen 3GPP sat standarden for, hvordan vi bygger telekommunikationsnetværk. Også senest med 5G.

De seneste mange år har min hverdag imidlertid kredset omkring ERP med randløsninger, og mit fokus har været på forretningsprocesser.

Med 5G står vi over for en revolution, og minsandten om ikke netop 5G fører hele telecom-området tilbage på CIO’ens dagsorden. Og dermed på min.

For der er både processer at optimere og forretningsmodeller at innovere med dette kvantespring i båndbredde.

Det interessante er, at 5G for alvor rykker brugen af mobilt bredbånd person/app-kommunikation til machine to machine-kommunikation, der kræver lav latency, præcision og høj hastighed.

4G får baghjul

5G giver 4G baghjul på både båndbredde (faktor 20 større), forsinkelse (faktor 5 til 10 mindre) og på antal forbindelser (faktor 50 flere).

Samtidig kører 5G på mindre og billigere enheder med lavere strømforbrug.

Det åbner dørene for at bruge 5G i private netværk på fabrikker, lagerbygninger og meget mere, og med en kvalitet som overgår kablede netvæk.

Med andre ord ny gødning til de Big Data-ideer, som ligger klar på affyringsrampen: Fuldautomatiserede lagre, analyse af live video-streams, IoT på tusind måder, avanceret track-and-trace i forsyningskæde, automatisering af konstruktionsopgaver på byggepladser, fjernarbejde med droner og robotter og meget mere.

Eksplosiv udvikling

5G spås derfor også en eksplosiv udvikling.

Nogle gætter på, at den globale værdiskabelse med 5G vil vokse til det astronomiske tal 10.000 mia. kr i 2030. Med produktion, detailhandel, transport, sundhed og energi som de største anvendelseområder.

EY har i en ny global undersøgelse (EY Reimagining Industry Futures Study, 2022) fundet frem til, at 5G er det største fremtidige teknologiske investeringsområde for virksomheder.

5G vil inden for et år ligge på niveau med de nuværende topscorere som er robotics/automatisering, AI/analytics og edge computing.

Driverne er pandemien, forstyrrelser i forsyningskæder og ESG-området svarer virksomhederne, når de blivver spurgt.

Analysen ser en hovedvægt på effektivisering/automatisering og en lidt lavere tiltro til, at 5G skaber innovation og nye forretningsmodeller.

Software æder verden

Der er altså ekstremt klare tegn i sol og måne på, at større virksomheder – navnlig inden for produktion, distribution og konstruktion – kommer til at bygge nye løsninger med 5G.

Den allervigtigste årsag er måske, at software-komponenten er høj. Det er til at have med at gøre. Du kører en ”container” ind i dit cloud-miljø, og så kan du være i gang med 5G.

Undervejs skal virksomheder selvfølgelig være skarpe på, hvordan de nye kommunikationsmuligheder matcher forretningsprocesser. Er sikkerhed vigtigst? Hastighed? Rækkevidde?

Jeg tror, det kommer til at ske. I stor skala.

CIO’ens kontor skal levere telekommunikation i private netværk. Faktisk endnu et eksempel på brancheglidning på grund af software. Marc Andreesen sagde, at ”software is eating the world”. 5G er en del af den fortælling.

Og således sendte teknologiudviklingen mig tilbage til min egen fortid.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.